hirdetés

2018.09.20. 09:55

Csak jó mesét szabad adni a gyermekeknek

Szponzorált tartalom

SzegŽny Dzsoni Žs çrnika

Lázár Ervin egyik klasszikusával a Szegény Dzsoni és Árnikával kezdődik a Csiky Gergely Színház idei évada. A történetet ketten szövik: a mesélő és gyermeke.

Rajtuk kívül azonban minden olyan szereplő megtalálható a mesében, amelyek elengedhetetlenek egy mozgalmas előadáshoz. A többi között, király, Százarcú Boszorka, Hétfejű Tündér, rablóvezér és természetesen királyleány és szegény legény. A Kossuth-díjas író, Lázár Ervin meséje 1981-ban született. A legendás mese Dzsoniról szól, aki szabadon vándorol a világban. Egyszerre a legszabadabb és a legszegényebb, mert nem tartozik senkihez és nincs semmije.

Csodálatos tájakon barangol, mígnem egy kunyhóhoz nem érkezik. Ettől kezdve megváltozik az élete. Az előadás rendezőjét Tóth Gézát a szerelem és a szabadság érzése érdekelte. Lázár Ervin meséi közel állnak hozzá. – Szerintem kétféle mese van. Jó és rossz mese. Az a jó mese, amelyik tele van szeretettel és a gyermekek segítségére van. Segít nekik abban, hogy elviseljék azt a sok feladatot ami az életben vár rájuk. Ezen kívül a mese rádöbbent arra, hogy vannak társaid, barátaid és szerelmed, akik mind támogatnak téged.

– Magabiztosabb leszel és szerethetővé válsz általuk. Lázár Ervin ilyen meséket ír. Csupa remek történetet, így nem véletlen, hogy legutóbb a Négyszögletű Kerekerdőt állítottam színpadra – mondja a rendező. Tóth Géza hozzátette: a darab igazából a valóságot tükrözi. Itt sem tökéletesek a szereplők. Az apuka figurája kifejezetten vicces, anyuka nincs a darabban. Azonban mi tudjuk, hogy egy nagyon jó anyuka volt Lázár Ervin felesége Vacskamati, azaz Vati Zsuzsa. Őt is megpróbáljuk becsempészni az előadásba. Olyan világot szeretnék a színpadra varázsolni, ami az életről szól. Arról, hogy ha jó vagy akkor lesznek segítőid és társad és bármit elérhetsz mit csak szeretnél és lesz erőd a gonosz ellen. Tóth Géza nagyon fontosnak tartja azt, hogy újra legyen egy színház értő és szerető fiatal közönség.

Ezt pedig a legkisebbekkel kell kezdeni, olyan nekik szóló darabokkal amelyek szeretettel tanítanak. Ilyen a Szegény Dzsoni és Árnika, amelyben ott játszik Gyuricza István, Serf Egyed, Tóth Eleonóra, több fiatal művész és egyetemi hallgatók. Az előadást a Németh Antal Színházművészeti és Kulturális Központban láthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában