hirdetés

2019.07.10. 15:13

Elkészült a Baranya-csatornára tervezett záportározó, a Barátúri-tó

A tározó a régióba tervezett záportározók közül a legnagyobb kapacitással rendelkezik, így vízkárenyhítés szempontjából jelentős a szerepe.

Szponzorált tartalom

A Baranya-csatorna felső szakaszáról-, valamint a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását biztosítja. A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében vissza nem térítendő EU forrásból valósult meg, közel 2 milliárd forint értékben.

A Baranya Megyei Önkormányzat és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által kiírt névadó pályázat eredményeként a tározó a Barátúri-tó nevet kapta. Az ünnepélyes záró és névadó rendezvényre 2019. július 11-én kerül sor.

A „Záportározók építése a Baranya csatorna vízgyűjtőjén” elnevezésű, KEHOP-1.5.0-15-2016-00007 azonosító számú projekt előkészítését az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma 2016 februárjában kezdte meg, majd 2017 őszén elkezdődött a megvalósítási szakasz. A bő másfél évig zajló építési munkák során megtörtént a vízrajzi mérőállomás teljes kivitelezése, a tározó medrének és oldaltöltésének kialakítása, a vízszinttartó és leeresztő műtárgy építése, vízépítési műtárgyak kivitelezése (oldalbukó műtárgy, vészárapasztó műtárgy, vízkivételi műtárgy), illetve a Baranya-csatorna kotrása.

Az 53,5 hektáros, 1 280 000 köbméter kapacitású tározó megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével. A Barátúr, Magyarszék és Magyarhertelend határában épülő tározó árvízcsúcs-csökkentő hatása Sásdig jelentősen érezhető lesz. Az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni.

A tározó elsődleges funkciója a vízfolyások vízjárásának egyenletesebbé tétele, a felső vízfolyásszakaszok hordalékainak részbeni visszatartása. Mindemellett komplex hasznosíthatósága miatt további gazdasági és infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket teremt a térségben – a gazdálkodás és a turizmus területén – az ott élő-, vagy oda látogató lakosságnak.

További információ kérhető:

Fonód András projektmenedzsertől (+36 72 506 307, [email protected]), illetve az alábbi honlapokon:

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában