-3°

„Erre a hivatásra különösen igaz, hogy jó pap holtig tanul”

A frissen végzett határvadászok az éjszakai szolgálat előtt meséltek a munkájukról, és a képzésről.

A kaposvári Wéber Zoltán és a homokszentgyörgyi Jankovics Sándor végzett határvadászok. Nemrég fejezték be tanulmányaikat és most a déli határ hercegszántói szakaszán dolgoznak. Az éjszakai szolgálat előtt meséltek a munkájukról, a képzésükről és a jövőbeni terveikről a Készenléti Rendőrségnél.

Egy átlagember számára elég furcsa beosztásban és munkarendben dolgoznak, hogyan kell elképzeli egy napjukat?
Jankovics Sándor (J.S.): Most éjszakai szolgálatban vagyunk itt a határon, ezért délután négy és fél öt között kelünk fel, kinek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy friss és tettre kész legyen. Elkészülünk, „megreggelizünk”, egy rövid eligazítást követően vonulunk be a határrendészeti kirendeltségre. Felvesszük a szükséges technikai eszközöket, amiket az éjszakai szolgálat során magunkkal kell vinni, mint például az éjjellátót, a rádiót vagy a hőkamerát. Ezt követően kimegyünk a szektorokba, ahol a szektorparancsnoktól kapjuk meg az utasításokat, hogy milyen feladatok várnak ránk. Természetesen más a teendő egy magas figyelőn ülve, mint egy járőr szolgálat során. A szolgálatnak reggel hétkor van vége, ekkor érkezik meg a váltásunk. Általában helyszíni váltás van, így addig a szolgálati helyünkön maradunk, amíg a társaink oda nem érnek. Amikor végzünk, visszajövünk, leadjuk a technikai eszközöket, megkapjuk az ellátmányunkat, majd jöhet a pihenés.

Amikor egy határvadász nem a határon teljesít szolgálatot, milyen feladatokat lát el?
Wéber Zoltán (W.Z.): Vannak képzési napjaink is, ezeket Kaposváron, a laktanyában töltjük. Ilyenkor elméleti óráink, fizikai és csapaterős gyakorlataink vannak. Ezen kívül vannak rendezvénybiztosítási feladataink és minket küldenek oda, ahol a különböző kapitányságok megerősítésére van szükség, például a nyári turisztikai szezonban a Balaton déli partján a járőrfeladatok ellátására.
J.S.: Tehát, ha nem itt vagyunk a határon, akkor ugyanúgy végzünk közrendvédelmi feladatokat, mint más rendőrök. Ennek köszönhetően nagyon változatos a munkakörünk. Emiatt nem un bele az ember, és mindig akad olyan feladat, ami közel áll hozzá.

Mikor döntötték el, hogy ezt a hivatást választják?
J.S.: Engem már középiskolában is vonzott ez a rendőri pálya, csak akkor egyéb okok miatt, nem tudtam ilyen irányba elindulni. Ausztriában dolgoztam egy csomagolócégnél, amikor hallottam, hogy adott ez a lehetőség a rendőrségnél: ha jelentkezem, akkor lehet egy hivatásom, amivel egy tisztes megélhetést tudok szerezni itthon, Magyarországon. Ezért elhatároztam, hogy hazajövök és itthon próbálom meg újrakezdeni az életemet. Nem bántam meg a döntésemet, mindenkinek ajánlom ezt az utat, aki érez magában elhivatottságot.
W.Z.: Engem is mindig érdekelt a rendőri hivatás, de sokáig nem jelentkeztem, mással foglalkoztam. A családi vállalkozásban dolgoztam, egy virágboltunk volt, amit sajnos bezártunk. Ezért más utat kezdtem keresni magamnak. Sok ismerősöm, batárom dolgozik külföldön, de nem szerettem volna elhagyni az országot. 2016 augusztusában megláttam a határvadász-képzésre való felhívást, ami nagyon megtetszett, több ismerősöm is dolgozik a rendőrségen, megkérdeztem őket is, és mindenki pozitív dolgokat mondott róla. Ezért beadtam a jelentkezésemet.

Miként zajlott a felvételi eljárás és a képzés?
J. S.: Bementem a legközelebbi rendőrkapitányságra, ott kértem bővebb tájékoztatást. Ott adtak egy 30 oldalas füzetet azzal, hogyha tényleg komolyan gondolom, olvassam át és töltsem ki. Abban minden le volt írva, hogy hogyan zajlik a jelentkezés, milyen papírok kellenek, és hogy mi lesz a felvételi eljáráson. Az időpontokat a fizikai, orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatra már telefonon egyeztettük. Ezeken mindenkinek át kell esni, de úgy gondolom, hogyha valaki igazi elszántságot érez magában, akkor egy kis felkészüléssel teljesíthetők.
A képzést én nagyon jónak találtam. Tetszett az, hogy nagyon sokszínű volt a tananyag, nyilván ez egy nagyon összetett pálya, nagyon sok mindent kell tudni. Természetesen fél év alatt nem lehet minden részletet elsajátítani, de amit lehetett, azt kihoztak belőlünk. A gyakorlatban mélyül majd el ez a tudás, de nagyon erős alapot kaptunk hozzá. Kemény félév volt, mert napi nyolc órában ott kellett lenni fejben, utána pedig otthon is tanulni kellett, hogy teljesíteni tudjuk az elvárásokat. Ez nem volt egyszerű, de úgy gondolom, hogy megérte.
W.Z.: Én a jelentkezést online intéztem. Két hét alatt sikerült beszereznem a szükséges orvosi papírokat, aztán emailben elküldtem a jelentkezésemet. A képzés 2016 novemberében kezdődött. Hamar összekovácsolódott a csapat, az oktatók szigorúak voltak, de nagyon családias volt a légkör. Én sokat önkénteskedtem korábban, nagyobb rendezvényeken Kaposváron, ezért a rendezvénybiztosítással kapcsolatos terület különösen érdekes volt számomra.
A képzés befejezése után természetesen nem lett vége a tanulásnak. A rendőri munkához folyamatosan szükség van az önképzésre, úgyhogy sokat tanulunk és fejlesztjük magunkat. Sokat vagyunk együtt a társainkkal, vannak csapatépítő tréningjeink, éppen most szervezzük a következőt, amikor paint ball-ozni megyünk.

Fel tudnának idézni egy olyan feladatot, amelyre igazán büszkék, hogy részt vehettek benne?
W.Z.: Nekem az első ilyen nagyobb, emlékezetesebb munka az EFOTT fesztivál biztosítása volt, ami nagyon tetszett, mert még nem vettem részt egy ilyen nagyszabású rendezvény körüli feladatban. A főbejáratnál és a parkolóban kellett szolgálatot teljesítenünk a fesztiválozók közbiztonság-érzetének növelése és a rend fenntartása érdekében. Hála a tapasztalt társaimnak, minden rendben zajlott.
J. S.: Nekem ilyen munka volt, amikor az orosz elnök látogatásakor zárási feladatokat kellett ellátni Budapesten. Nagyon sok emberrel kerültünk közvetlen kapcsolatba, amikor teljesen le kellett zárnunk a Hungária körutat. Emlékszem, egy járókelő meg is jegyezte, hogy még nem látta ilyen üresnek ezt a városrészt és milyen szép így, autók nélkül.

Hogyan látják magukat a jövőben? Milyen terveik vannak?
J. S.: Úgy gondolom, a rendőri szakma egy olyan hivatás, ahol folyamatos az előrejutási lehetőség. Persze nem máról holnapra történnek a dolgok, nagyon sokat kell letenni az asztalra, és sok mindent kell megtanulni, erre a hivatásra különösen igaz, hogy jó pap holtig tanul, de elindul az az életpálya, amelyen lehet tovább haladni.
A munka változatos és a tapasztalatok alapján el tudja dönteni az ember, hogy merre induljon el a rendőrségen belül, melyik az a terület, amit a legjobban szeret csinálni. Szerintem, ha valaki magáénak érzi ezt a hivatást és teljes erőbedobással csinálja, akkor egyre jobb helyzetbe kerülhet. Nekem is ez a tervem.
W.Z.: Én is a rendőrség berkeiben képzelem a jövőmet, szerencsére van lehetőség előbbre jutni. Ha nem is a Készenléti Rendőrségnél, de más területeken is lehet dolgozni, van átjárási lehetőség a szervek között. Engem nagyon megfogott a rendőrség mottója, hogy szolgálunk és védünk. Szeretnék az embereken segíteni és legjobb tudásom szerint cselekedni.

Mit szólt a környezetük, családjuk, barátaik ahhoz, hogy ezt a hivatást választottátok?
J.S.: A példámon felbuzdulva már több barátom is beadta a jelentkezését, és folyamatban van, hogy bekerüljenek a képzésre. Emellett sok rendőr barátom van, aki támogat, és a saját tapasztalataikkal segítettek, hogy jó döntést hozzak, amikor ezt a hivatást választottam.
Hiszem, hogy minden csak kommunikáció kérdése. A párommal is nagyon jól meg tudtam beszélni a dolgokat, úgyhogy nálam nagyon támogató mindenki. És amikor néha nehezebb napok vannak, jó érzés, hogy van egy biztos hátországunk. Így amikor hazamegyek vagy telefonon felhívom a családomat, a barátaimat, mindig bíztatnak, hogy ne adjam fel és csináljam tovább.
W.Z.: A családom örült a döntésemnek és végig támogatott a jelentkezés és a képzés alatt is. Azóta nekem is volt olyan rokonom és barátom, aki megkeresett, mert érdekelte a határvadász-képzés. Én csak biztatni tudtam őket, és pozitív dolgokat tudtam mondani, úgyhogy remélem, sikerül a felvételük és egy fél év múlva találkozunk a szolgálatban.

 

Hozzászólások

-3°
Pára
P
-2°
Sz
-3°
V
-1°
H
le a kalappal!
A maximumot kihozták magukból a kézis lányok
új program / 23 perce
Dupla Aréna-koncerttel zárja az évet Ákos
A december 14-15-i koncerten az új dalok mellett nagyon régen vagy még soha nem játszott számokat is hallhat a közönség.
Gyász
„A holtak álmai felett szépen virul a kegyelet” (Arany János) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KIS-PÁL JÁNOS csökölyi lakos, 82 éves korában elhunyt. Temetése december 17-én, hétfőn, 11 órakor lesz a csökölyi református temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KISS LAJOS volt postai dolgozó balatonboglári lakos, életének 75. évében váratlanul elhunyt. Temetése december 14-én a 14 órai gyászmisét követően lesz a balatonboglári temetőben. Gyászoló családja
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem Tőletek, szeressétek egymást, mert én már nem leszek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TAKÁCS FERENC szőlőskislaki lakos, életének 70. évében elhunyt. Temetése december 14-én a 9.30 órai gyászmisét követően lesz a szőlőskislaki temetőben. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy PETHŐ SÁNDOR 87 éves korában elhunyt. Temetése december 17-én, hétfőn, 12.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FEKETE JENŐNÉ nyugalmazott tanárnő igali lakos, életének 83. évében elhunyt. Temetése december 14-én, pénteken, a 14 órai gyászmisét követően lesz az igali temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolják szerető lánya Ágnes, és unokája Ágika
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ JÓZSEFNÉ Anni Mama Nagyatád Somogyszobi utcai lakos életének 92. évében elhunyt. Temetése december 14-én a 10 órakor kezdődő gyászmisét követően 10.30 órakor lesz a nagyatádi központi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk, hogy BALOGH JÁNOSNÉ Kaposvár, Füredi út 73 szám alatti lakos, 58 éves korában elhunyt. Temetése december 14-én, pénteken, 13.30 órakor a kaposvári Nyugati temetőben lesz. Minden külön értesítés helyett. Gyászoló szerettei
„Pihen a kéz mely értünk dolgozott, Pihen a szív mely értünk dobogott!” Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS LÁSZLÓNÉ Péter Jolán 87 éves korában elhunyt. Temetése december 13-án, csütörtökön, a 13 órakor kezdődő gyászmisét követően lesz a kaposkeresztúri temetőben. Gyászoló családja
„ Hosszú volt az út, mely véget ért, fáradt teste örök pihenőre tért.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy HALMAI JENŐ férfi fodrász életének 105. évében csendesen elhunyt. Temetése december 13-án, csütörtökön, 14.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy NÉMETH MIKLÓS magyaratádi lakos 81 éves korában elhunyt. Temetése december 12-én, szerdán, 14 órakor lesz a magyaratádi temetőben. Szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOCSIS GYULÁNÉ Szabó Mária kálmáncsai lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése december 12-én, szerdán, a 11 órás gyászmisét követően lesz a kálmáncsai temetőben. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, KESERŰ ATTILÁNÉ életének 75. évében távozott közülünk. Utolsó útjára december 13-án 10 órakor kísérjük, a Keleti temetőben. A gyászoló család
„Úgy mentél el szótlan, csendben, meggyötört tested sírhalom. Elpihentél a csillagok közt, hol nincs már fájdalom.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALASKÓ PÉTER kaposújlaki lakos életének 84. évében elhunyt. Temetése december 12-én, szerdán, 11 órakor lesz a kaposújlaki temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló felesége és fia
„Úgy mentél el, mint a madár, elköszönni már nem tudtál. Tied a csönd, a nyugalom, miénk a könny és a fájdalom.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZÁSZ SÁNDORNÉ Lőrincz Margit volt kaposvári lakos 83 éves korában hosszantartó betegség után elhunyt. Temetése december 11-én, kedden, 13.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerető családja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy imádott férjem, édesapám, nagyapánk, dédipapám, apósom, FISLI LAJOS volt mezőcsokonyai lakos, a Kaposvári Húskombinát korábbi dolgozója, 87 éves korában elhunyt. Temetése december 10-én a 14 órakor kezdődő gyászmisét követően a mezőcsokonyai temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy TÖRÖCSIK FERENCNÉ Andocs község polgármestere életének 72. évében, türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után december 2-án elhunyt. Temetése december 8-án a 13.00 órakor kezdődő gyászmisét követően 13,45 órakor lesz az andocsi temetőben. A Polgármester Asszonyt Andocs Község Önkormányzata saját halottjának tekinti. Andocs Község Képviselő-testülete
"Mikor elhagytak, Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten." Fájdalommal tudatjuk, hogy drága édesanyám, nagymamám HORVÁTH JÁNOSNÉ Hegedűs Ibolya üzletasszony volt kaposújlaki, majd kaposvári lakos, 78 éves korában visszaadta lelkét teremtőjének. Temetése december 10-én, hétfőn, 13.30 órakor a kaposújlaki temetőben református szertartás szerint lesz. Gyászoló családja, fia és unokája
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen elhunytunk ANDROKITY LÁSZLÓ végső búcsúztatásán részt vettek, virágaikkal, együttérzésükkel gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALI ISTVÁN Pista bácsi volt lábodi lakos 87 éves korában elhunyt. Temetése december 6-án csütörtökön a 10 órai gyászmisét követően 10:30 órakor lesz a lábodi nagy temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy DR BÁLIZS JENŐ Főorvos elhunyt. Hamvait rokoni körben helyeztük örök nyugalomra. A család
ügyes kezek / 31 perce
Kosár, seprű, lekvár: üzlet épült a közmunkások portékáira
Góz Lilla
Túlóratörvény / 50 perce
Böröcz László: törvényes volt a parlamenti szavazás
bravúr / 2 órája
Körözték és lám, el is fogták
Sonline
munkára serkentés / 2 órája
Elítéltek dolgoztak közérdekből fürdőben és vadásztársaságnál is
K.G.
Hirtelen halál / 2 órája
Leopárd ölt meg egy meditáló buddhista szerzetest
néphiedelmek / 3 órája
Luca napján nem szabad dolgozni és kenyeret sütni
Turbéki Bernadett