Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566

2017.09.04. 07:00

Hagyományőrzők veszik ismét birtokba a szigetvári várat

Több mint kétszáz hagyományőrző részvételével elevenedik meg az idén is Zrínyi Miklós hősi kitörése, a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév keretében ugyanis ismét népszerű programok érkeznek Szigetvárra. A Zrínyi Napok az idén szeptember 7. és 10. között várja a látogatókat.

x

A hagyományőrzők az 1566-os ostrom leghíresebb jelenetének, a kitörésnek állítanak emléket történelmileg hiteles rekonstrukciójukkal. A szeptember 9-én, szombaton 12 órakor és szeptember 10-én, vasárnap 17 órakor tartott programon mintegy 220–230 hagyományőrző vonul fel. A mintegy 16 tábor tagjai az ország számos pontjáról érkeznek Egertől, Ráckevén és Sárváron át, Kőszegig, miközben a környékből: Siklósról, Pécsről és Simontornyáról is vendégül látnak hagyományőrzőket Szigetváron. Így összesen 170-180 török és magyar harcos, köztük 13 lovas, továbbá 41 nő és gyerek vesz részt a programban.

A magukkal hozott eszközöket nem csupán a harc folyamán, hanem a török és a magyar táborban is megcsodálhatjuk a rendezvény ideje alatt, a harcosok ugyanis több mint 60 puskát, valamint 14 ágyút is magukkal hoznak. Országos jelentőségűvé nőtte ugyanis ki magát tavaly a hagyományőrzők programja, amelyet idén további meglepetés követ. A titkot csak az utolsó héten árulják el a résztvevők, azt azonban már most tudjuk, hogy a csatajelenetek a siklósi rajtaütéssel kezdődnek. A látványos lovas párbajokkal kísért program az ó- majd az újváros elvesztését követően a várfalon belül folytatódik: a csapatok bevonulnak a kitörés eredeti helyszínére, ahol ismét felépül a palánkvár a szigetvári vár eredeti nyomvonalát követve, majd Zrínyi Miklós hősi kitörését zenei aláfestés kíséri.

A programok között ismét felcsendülnek magyar és török dallamok a XVI–XVII. századból: Erdal Şalikoğlu, Csörsz Rumen István és Gy. Szabó András előadásában Hunyadi Jánostól Zrínyi Miklós koráig hangzanak fel históriás énekek, valamint török és magyar irodalmi-zenei

szemelvények szeptember 9-én, szombaton 14 órakor, a Dzsámiban.

Ismét Szigetvárra látogat a Khamoro Táncszínház Sárközi üzenete… című előadása, amelyet a nézők szeptember 9-én, szombaton 17 órakor, valamint szeptember 10-én, vasárnap 13 órakor, a Zrínyi téri színpadon tekinthetnek meg. A darabból kiderül: a cigányság szerepe az adott korban is fontos volt a magyar hadsereg számára. A fegyverjavítók közül, mint Sárközi is, többen csatlakoztak a katonákhoz. Sárközi a kor meghatározó személyisége volt, a

cigányságot képviselve nagyban hozzájárult a magyarok diadalához: Sárközinek ezt a fajta üzenetét szeretnék tolmácsolni a mai kornak. Ezeket egybe foglalva a Khamoro Táncszínház egy 50 perces zenés táncos produkciót vonultat fel, 25 fővel, humoros formában, autentikus cigány dalokkal, táncokkal és kortárs motívumokkal ötvözve.

A Zrínyi Napok keretein belül ismét bemutatják a Zrínyi 1566 című rock-musicalt is. Az előadásban Zrínyi Miklóst a Jászai Mari-díjas Sasvári Sándor testesíti meg, de láthatjuk és hallhatjuk a színpadon többek között Szomor Györgyöt, Feke Pált, vagy éppen Beleznay Endrét, és beleélhetjük magunkat abba a történelmi pillanatba, amikor Zrínyi 300 embere kitört a lángoló belső várból és hősi halált halt. Szigetváron, a Zrínyi-napok keretében három

alkalommal is színpadra áll a Moravetz Levente által írt és rendezett előadás, ahogy A fejedelem című musical is egyszer. Utóbbi II. Rákóczi Ferencről és a Rákóczi szabadságharcról szól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában