hirdetés

2019.06.17. 11:25

Így a legegyszerűbb az autó klíma tisztítás

Nyakunkon a nyár, vakáció, utazás. Hosszú, kellemetlen, forró órákat tölthetünk autónkban ülve.

Szponzorált tartalom

Bár a lehúzott ablakok nagy sebesség mellett megteremtik a szükséges életérzést, akár csak, mint ha egy kabrióban ülnénk, ez még sem a legideálisabb hűtési forma.

Az ideális hőmérséklet megteremtésére klímaberendezésünket kell aktiválnunk.

Készítsük fel klímánkat a nyárra – A klímakarbantartás szabályai

Rengeteg gépjárművezető nem vezet számot hűtési rendszerének fertőtlenítéséről, valamint tisztításáról. Ahogy rátör a hirtelen felmelegedés, mindenféle előkészület nélkül működtetni kezdi a klímaberendezését, mit sem sejtve ennek jelentős veszélyeiről.

A mikroorganizmusok, gombák, baktériumok megtelepedhetnek az autó szellőzőrendszerén, melyek komoly egészségügyi problémákat vonhatnak maguk után. A nem megfelelően karbantartott klíma akár súlyosabb légúti betegségekhez is vezethet.

Most, hogy felvázoltuk a hűtőrendszer elhanyagolásának következményeit, ideje arról beszélnünk, hogy mire is kellene ügyelni, milyen lépéseket kell végrehajtani egész pontosan.

A „szezon” kezdete előtt mindenképpen meg kell vizsgáltatni a berendezésünk töltöttségét, vagyis leellenőrizni, hogy rendelkezünk–e a szükséges mennyiségű klímagázzal. Erre a legjobb módszer a szakemberek által elvégzett klíma diagnosztika. Ha a töltöttségünk alacsony, a klímánk működik, viszont a teljesítménye csökken, nem bocsát ki elég hideg levegőt.

Amennyiben a klímánk nem rendeltetésszerűen működik (zajos-zörgő hang), valamilyen mechanikai vagy elektronikai problémára következtethetünk. Ebben az esetben mindenképpen látogassunk el egy autószervízbe.

A tisztítás és fertőtlenítés lépései – Töltődj fel a nyárra

A hűtőközeg szivárgása teljesen természetes minden klímarendszer esetében. Vezessünk számot a rendszeres klímagáz-töltésről!

A profi szakemberek elvégzik a nitrogénes nyomáspróbát, ellenőrzik a tömítettséget. Ezt követi a vákuumpróba, majd a klímaolaj, és az UV festék adagolása, mellyel az apró szivárgásokat is kiiktatják. Ezután a gyártó által meghatározott fajtájú és minőségű gáz töltését végzik, az előírt mennyiségben.

Végezetül az utolsó folyamat az autóklíma tesztelése.

Az autótulajdonosok sajnos hajlamosak megfeledkezni klímarendszerünk tisztításáról és fertőtlenítéséről. A hűtőrendszer utántöltése mellett, meghatározott időközönként (legfeljebb kétévente) fontos átvizsgálni a rendszert, fertőtleníteni, cserélni a pollenszűrőket.

Ezek a műveletek saját tapasztalatim alapján mindössze 3-4 óra alatt elkészülnek a Méta autoszervízben, ahol az időpont egyeztetés hihetetlenül gördülékenyen zajlott a weboldalukon keresztül (www.metaautoszerviz.hu), míg a megtisztított klímák a tüdő egészségét hosszú hónapokig szolgálják.

Vajon hatásosak a házi praktikák?

Az internetet böngészve számos egyszerűsített megoldással találkozhatunk, melyeket otthon, a garázsunkban is kivitelezhetünk. Elérhetőek különböző habok, spray-ek melyeket az elpárologtató rendszeren tudunk alkalmazni, azonban fontos kiemelnünk, hogy ezek csak ideiglenes megoldást nyújtanak.

Ellenben a Méta autoszervíz szakemberei gyorsan és hatékonyan, minőségi anyagokkal alaposan megtisztítják hűtőrendszerét a szennyeződésektől, hosszútávú védelmet biztosítva.

Végezetül néhány jó tanács

Néhány védőintézkedés, ha szeretnénk hűtőrendszerünket rendeltetésszerűen használni.

Kíméljük klímánkat, módjával használjuk, ugyanis egészségünk érdekében is fontos, hogy ne hűtsük autónkat túlzottan, tartsuk a kb. 8 fokos különbséget a kinti hőmérséklettel szemben.

Utazásunk vége előtt néhány perccel kapcsoljuk ki a klímát, ugyanis ezáltal lényegesen lecsökkenthetjük a mikroorganizmusok kialakulásának esélyét. Ne feledkezzünk meg klímánkról télen sem, időnként pár percre aktiváljuk. Ez szolgáltatja a mechanikai védelmet is.

Ne az autóban ülve szaunázzunk, válasszuk a kényelmes utazást, megfelelő hűtési rendszerrel, a klímaberendezés karbantartását pedig inkább bízzuk szakemberre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában