Hirdetés

2021.04.13. 10:00

Könyvek rólunk és nekünk

Az írásnak szentelik az életüket. Köztünk élnek, de csendesen, sokszor rejtve a nyilvánosság és a kíváncsi tekintetek elől. Pedig az értő figyelem megilletné őket. Ezért díjazza idén is a kortárs magyar írókat a Libri, és arra buzdítja az olvasóközönséget, hogy olvasson, és szavazzon a kortárs irodalomra.

PR-cikk

A könyvkereskedő vállalat úgy tartja, hogy a kultúra iránti igény örök. Ezért hívta életre 2016-ban a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A két kitüntetéssel évről évre a kortárs magyar irodalom legkiemelkedőbb műveit jutalmazzák. Nincs ez másképp idén sem, 2021-ben a hatodik alkalommal adja át az elismeréseket a jelen kortársainak – a jövő klasszikusainak, akik műveiken keresztül a ma problémáit, kérdéseit feszegetik.

Mit nevezünk hazának, és mit otthonnak? Hogyan zabolázzuk meg saját érzelmeinket? Mit tennénk, ha itt lenne a világvége? Gondolatok, amik egyszerre örök érvényűek és aktuálisak, és amiket a Libri irodalmi díjak döntős szerzői nem féltek boncolgatni legújabb könyveikben. A hazatérés nehézségeiről és a folyamatos útkeresésről ír Tompa Andrea Haza című könyvében. Az emberben lakó magasztos és iszonyú erőkre, a vágyra, a szenvedélyre és ezek feloldására helyezi a hangsúlyt Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat című kötete. És mit tennénk, ha itt lenne a világvége? A legtöbben gondolkodtunk már rajta. Selyem Zsuzsa Az első világvége, amit együtt töltöttünk című könyvében e gondolat mentén olyan kérdések elé állítja főhőseit és az olvasóit, amelyeket még sosem tettek fel maguknak. Olyanok kérdéseket, amelyekre a világvége előtt nem is vennénk számításba.

Saját életének korai szakaszát tárja elénk megejtő őszinteséggel Bereményi Géza Magyar Copperfield című önéletrajzi regényében. A könyv egy emberközeli vallomás a szerző gyerek- és fiatalkorának meghatározó eseményeiről. Hasonlóan személyes hangvételű írás Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete is, amelyben a szerző saját élettörténetéből kiindulva – mégis messze túlmutatva azon – arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként alakítja sorsunk a személyiségünket?

De saját életéhez szorosan kötődő témát dolgoz fel Nádasdy Ádám is legújabb novelláskötetében. A szakállas Neptun szereplői meleg férfiak, a novellákból pedig kiderül, hogy a meleg kapcsolatokban is legalább annyi apró buktató, félreértés és szenvedély lehetősége rejtőzik, mint a különneműek esetében.

Mai problémákkal foglalkozik Kiss Tibor Noé, Jászberényi Sándor, Halász Rita és Háy János döntős műve is. Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című könyvében többek között Magyarország társadalmi érzéketlenségét és káros megszokásait tárja az olvasók elé. Hasonlóan fontos témákat dolgoz fel Jászberényi Sándor A varjúkirály című kötetében, melynek novellái húsbavágó őszinteséggel szembesítenek minket a ma morális dilemmáival és társadalmi élőítéleteivel.

Egy napjainkban egyre átélhetőbb kérdéssel foglalkozik Halász Rita Mély levegő című regénye, amely a párkapcsolatokban megbúvó feszültség, és az abból fakadó testi és lelki bántalmazás kapcsán szól vallásról, barátságról és anyaságról. Háy János A cégvezető című könyve pedig arra mutat rá, hogy saját életünkben mindannyian ügyeskedő „cégvezetőkként” viselkedünk, akik alkuk és hazugságok árán érik el céljaikat.

A kortárs magyar irodalom nekünk és rólunk szól. Érdemes megismernünk a köztünk élő alkotókat, és kiválasztani közülük azokat, akik a legközelebb állnak hozzánk.

A Libri irodalmi díjak döntősei közül az olvasók választása alapján kerül ki május közepén a Libri irodalmi közönségdíj nyertese. Válassza ki a kedvencét a 10 könyv közül, és szavazzon a libri.hu/irodalmidij oldalon – a szavazók között a szervezők 100 könyvcsomagot sorsolnak ki, ami a 10 döntős könyvből áll össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában