Támogatott tartalom

2019.02.18. 13:33

Korai menyegző, azaz a szeretet pillanatai a stúdióban

A legszebb magyar hagyományokat és az élet legcsodásabb szakrális pillanatait eleveníti fel a színpadon Olt Tamás. A Csiky Gergely Színház művészeti vezetője, rendezője saját színművét állította a stúdió színpadára. A Korai menyegző a születéstől a halálig vezeti a nézőt.

Több generáció együtt játszása bizonyítja: helye van a színpadon az értékeknek, a tradícióknak, a családnak, a szerelemnek, a szeretetnek. Az egyik próbafolyamat alatt hallottam egy zenét az egyik szünetben. A Nemzeti Táncegyüttes Zenekara játszotta a nagyon különleges, szép dallamot. Még soha nem hallottam, de azonnal megfogott. A prímás elmesélte nekem, hogy ez egy menyasszony sirató, akkor éneklik amikor a hajadonon hal meg a lány.

akkor ugyanis rituálisan férjhez adják a halálhoz mielőtt eltemetik. Sajnos több vonatkozásban is mélyen megérintett engem ez a hagyomány. Utána jártam ennek a gyönyörű szokásnak, megkértem Berecz András mesemondó barátomat, hogy segítsen a gyűjtésben és akkor már tudtam egy előadást szeretnék- meséli a darab létrejöttét Olt Tamás. A rendező a színpadon egyszerre több idősíkot és dimenziót használ.

Egy-egy szóval, utalással vagy mozdulattal köti össze ezeket, így folyamatosan ott lehetünk a születésnél, a gyermekkornál, a szerelemnél és az elmúlásnál – Sok alaptörténet van az előadásban, amelyeket nem a hagyományos módon mesélünk el, hiszen párhuzamos jelenekkel dolgozunk. Egyszerre van jelen a 30 évvel ezelőtti múlt, a most, egy képzelt világ és készülődés a menyegzőre. Közben pedig a

mozgásokkal tovább erősítjük a történetet. A már-már költői, szimbolikus mozgásszínházat Gulyás Anna koreográfus teremtette meg.

-Rólunk szól az egész, a leghétköznapibb helyzetekben, ahol mégis elrejtőzik a szakralitás- tette hozzá a rendező. Olt Tamás Korai menyegzője a magyar hagyományokból gyökerezik, mégis mai, hiszen a látvány és a mozgás magasabb szférákba repíti a nézőt. Olyan előadás, ahol a szeretet, a megértés, a család áll a középpontban. A darab végére pedig kiderül a leghétköznapibb helyzetekben is ott van a csoda, amiért érdemes élni.

Az ősbemutató főbb szerepeiben: Szabó Nikolett, Benedek Dániel, Tóth Eleonóra, Serf Egyed látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában