támogatott tartalom

2019.11.19. 13:21

Külföldi szakmai tapasztalat Erasmus+ ösztöndíjjal

Az Erasmus+ programról már sokan hallottak, ez nem csoda, hiszen az Európai Unió egyik legsikeresebb programjáról van szó, mely az elmúlt 32 évben 9 millió ember életét változtatta meg. Jó tudni, hogy Erasmussal nemcsak külföldi tanulmányokat lehet folytatni, hanem szakmai gyakorlatot is végezhetnek a fiatalok. Az országok közötti megélhetési különbség fedezését pedig az ösztöndíj segíti.

Támogatott tartalom

Miért érdemes pályázni?

Nagyszerű nyelvgyakorlási lehetőség: nemcsak a már meglevő idegennyelvtudást lehet felfrissíteni, hanem akár egy új nyelvet is el lehet sajátítani. A külföldön töltött időszak fejleszti az interkulturális készséget, ami a 21. századi globális világban szinte nélkülözhetetlen. Az ösztöndíjas hallgatók jellemzően nyitottabbak, toleránsabbak, önállóbbak, magabiztosabbak lesznek, a komfortzónából kiszakadva jó probléma-megoldó készségre tesznek szert. A nemzetközi szakmai tapasztalat, kapcsolatok előnyt jelentenek a munkaerő-piacon. Az Erasmusos közösségben rengeteg új ismeretség, életre szóló barátság születik, melyet a közös bulik és utazások tesznek felejthetetlenné. Az Erasmus egy életre szóló kaland, egyben önismereti utazás, segítségével kinyílik a világ.

 

Mik a jelentkezés feltételei?

Aktív hallgatói jogviszonnyal képzési szintenként 12 hónap támogatásra lehet pályázni, osztatlan képzésben (pl. jogász, általános orvos, tanárképzés) pedig 24 hónapra vehető igénybe az ösztöndíj. A gyakorlat minimum időtartama 2 hónap. Szorgalmi időszakban, nyáron vagy akár a diploma után is kihasználható a lehetőség (frissdiplomás gyakorlatra végzés előtt, még aktív hallgatói jogviszonnyal kell benyújtani a pályázatot).

Mennyi az ösztöndíj?

Az ösztöndíj mértéke a fogadó országtól és a szakmai gyakorlat hosszától függ:

Fogadó ország

Ösztöndíj mértéke

Magas megélhetési költségű országok

Dánia, Finnország, Írország, Izland, Lichtenstein, Luxemburg, Norvégia, Svédország, Nagy-Britannia

620 € / hó

Közepes megélhetési költségű országok

Ausztria, Belgium, Ciprus, Németország,

Görögország, Spanyolország, Franciaország,

Olaszország, Hollandia, Málta, Portugália

570 € / hó

Alacsonyabb megélhetési költségű országok

Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország,

Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia,

Szlovénia, Szlovákia, Macedónia, Törökország

520 € / hó

Mi szükséges a pályázáshoz?

Fogadó intézményt a pályázónak kell találnia, ehhez számos kereső adatbázis áll rendelkezésre (elérhető a mobilitas.pte.hu/hallgatoknak weblapon). A cégtől hivatalos fogadólevelet kell kérni, amit az online pályázati felületre kell csatolni a többi pályázati dokumentummal együtt (önéletrajz, motivációs levél, igazolás a nyelvtudásról és tanulmányi eredményről).

Hallgatóink mondták:

Orsós Brigitta a PTE KPVK turizmus-vendéglátás szakos hallgatója diploma után vette igénybe az Erasmus ösztöndíjat, 6 hónapot töltött a németországi Sindelfingen városában:

„A megszerzett tapasztalatok, élmények alapján bátran merem ajánlani minden vállalkozó szellemű jövendőbeli Erasmus diáknak, hogy merjen belevágni egy hasonló mobilitási programba!”

Kedves András, a PTE ETK Kaposvári Képzési Központjának képalkotó diagnosztika szakos hallgatójaként, Dublinban végezte 3 hónapos szakmai gyakorlatát:

„Erasmus program alatt a legjobb az volt, hogy világot láthattam és önállósodtam. A program ideje alatt egyfajta önismereti tréningen is átestem, ami rávilágított mind az erősségeimre, mind a gyengéimre. Miért is ajánlanám másoknak? Mert ez az a plusz az életemben, amit bánnék, ha elszalasztottam volna.”

 

Farkas Luca a PTE KTK kereskedelem és marketing szakos hallgatója 3 hónapot töltött Erasmus ösztöndíjjal az észak-írországi Omagh városában:

„Az Erasmusban a legjobb az volt, hogy megismerhettem egy másik kultúrát és új embereket. Örülök, hogy fejlődött a nyelvtudásom, úgy érzem, sokkal magabiztosabban használom a nyelvet és magabiztosabban lépek fel bármilyen szituációban, hiszen ez az egész kaland kimozdított a komfortzónámból. Csodálatos embereket ismerhettem meg a munkahelyemen, akik igazi barátaim lettek. Mindenkit bíztatnék, hogy vegyen részt Erasmus programban, mert életre szóló élmény és az idegen nyelvet csak úgy lehet megtanulni, magabiztosan használni, ha idegen nyelvi környezetben is vagyunk. Azokat, bíztatnám főleg, hogy vegyenek részt ebben a programban, akik félnek elhagyni a komfortzónájukat, nagyszerű lehetőség több magabiztosságot és bátorságot szerezni.”

 

Makk András a PTE BTK nemzetközi tanulmányok szakán tanul, 2 hónapos nyári gyakorlatának helyszínéül a ljubljanai Balassi Intézetet választotta:

„A gyakorlati tapasztalat értéke felbecsülhetetlen, az a tudás, amit az egyetemen szereztem szilárdabb alapokat talált, és több bizalmat adott képességeimben. Az Erasmus program támogatásával az utazás és megélhetés költsége nem jelent akadályt egy külföldi szakmai gyakorlat elvállalásához. Az új környezet formálja, erősíti az embert, miközben jobban megismeri magát.”

A pályázás folyamatos az outgoing.pte.hu felületen. További információ: [email protected], mobilitas.pte.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában