fizetett tartalom

2020.12.04. 09:14

Megújuló szakmák, átalakuló szakképzés

Minden korábbinál és talán a vártnál is nagyobb változások történtek a szakképzésben. Az biztos, hogy a gazdaságban egyre nagyobb az igény a jó szakemberekre. Ehhez viszont jó szakembereket kell képezni! Hogyan tudják ezt megtenni? Erről beszélgettünk Mayer Judittal.

fizetett tartalom

- Az elmúlt időszakban jelentős változások történtek a szakképzésben. Melyek a legfontosabb tudnivalók?

- A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény és végrehajtási rendelete valóban jelentős változásokat hozott a szakképzési rendszerben – felelte kérdésünkre Mayer Judit, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) szakképzési vezetője. – 2020 szeptemberétől új iskola típusokban, új szakmajegyzék és új képzési programok alapján folyik a képzés. A duális képzőhelyek pedig tanulószerződés helyett szakképzési munkaszerződés keretében foglalkoztatják a tanulókat a szakirányú oktatás során.

- Hogyan változnak az iskolatípusok a korábbiakhoz képest? Melyek a főbb jellemzők?

- A 2020/2021-es tanévtől kezdődően kétféle iskola típusban lehet szakmát tanulni. A szakképző iskola 3 éves, a 9. évfolyamon ágazati alapoktatás zajlik, mely ágazati alapvizsgával zárul, majd a 10-11. évfolyamon szakirányú oktatás folyik, amelyre tanműhelyben vagy duális képzőhelyen, szakképzési munkaszerződéssel kerülhet sor. A szakképző iskolának 2 féle előkészítő évfolyama lehet, az egyik az orientációs évfolyam, amely szakmához szükséges kompetenciafejlesztést biztosít, a másik pedig az úgynevezett dobbantó program, ahol alapkompetencia fejlesztés folyik. A technikumban a képzési idő 5 év. A 9-10. évfolyamon szintén ágazati alapoktatás zajlik, majd a 11. évfolyamtól kezdődik a szakirányú oktatás. A tanulók 13. évfolyam végén érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet kapnak sikeres vizsga esetén. A technikumnak nyelvi előkészítő évfolyama is lehet.

 

- Változnak-e a szakmai követelmények? Hogyan mérjük a megszerzett tudást?

- Igen, a szakmajegyzékben található 174 szakma megújult szakmai követelményeit a képzési és kimeneti követelmények (KKK), valamint a programtantervek írják le.

A tanulók az ágazati alapoktatás elvégzését követően – szakképző iskolában a 9. évfolyam, technikumban pedig a 10. évfolyam végén – ágazati alapvizsgát tesznek, amely a tanulónak az adott ágazatban történő munkavégzéshez szükséges szakmai alaptudását és kompetenciáit országosan egységes eljárás keretében méri. A tanulmányok végén pedig a szakmai vizsgát az akkreditált vizsgaközpont háromtagú vizsgabizottsága előtt kell letenni. Az új típusú vizsga interaktív vizsgarészből és projekt feladatból áll.

- Új ösztöndíjrendszerről is cikkeznek az újságok. Mi ennek a lényege?

- A tanulók – minden szakma esetén – ösztöndíjban részesülnek tanulmányaik idején, amely havonta a tanév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér 5-35 százaléka (kivéve, ha duális képzőhelyen szakképzési munkaszerződéssel rendelkeznek). Az első sikeres vizsga letételekor pedig pályakezdési juttatást kapnak, amely – a vizsga eredményétől függően – a tanév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér 80 – 180 százaléka lehet.

 

- Szakképzési munkaszerződés keretében milyen juttatásban részesülhetnek a tanulók?

- A duális képzőhely és a tanuló között megkötött szakképzési munkaszerződés alapján – a szakirányú oktatás során – munkabért kapnak a tanulók, amely a minimálbér 60-100 százaléka közötti összeg lehet. Emellett további juttatásokban is részesülhetnek a tanulók. Például kaphatnak munkaruhát és cafetériát is.

- Komoly kihívásoknak kellett megfelelni ebben a nehéz helyzetben a SKIK-nek is. Milyen lehetőségei vannak a kamarának a pályaorientáció segítésében?

- Az ősz elején ismét megjelent a Pályaválasztás, Szakmaválasztás című pályaválasztási kiadványunk, amelyből a tanulók és szüleik, valamint pedagógusaik megismerhetik a választható szakmákat, betekintést nyerhetnek megyénk szakképző intézményeinek kínálatába. Tájékozódhatnak a választható iskolatípusokról és a szakképzési munkaszerződésről is. A kiadványokat eljuttattuk Somogy megye minden 8. évfolyamos tanulójának és az osztályfőnököknek.

- A pedagógusok fontos szerepet töltenek be diákjaik pályaorientációjában. Hogyan tudja segíteni az ő munkájukat a kamara?

- Az általános iskolák 8. osztályainak osztályfőnökei részére – folytatva a hagyományt – a megyében 6 helyszínen, szeptemberben szerveztük meg a pályaválasztási tájékoztatókat, amelyeken közel 100 pedagógus vett részt.

- A jelenlegi járványhelyzetben milyen programokkal tudják a tanulók pályaválasztási döntését segíteni?

- Az interaktív programok lebonyolítására az ősz folyamán sajnos már nem nyílt lehetőség, így az online osztályfőnöki órákhoz és szülői értekezletekhez biztosítjuk a szakmai anyagokat, például kisfilmek formájában. Emellett a kamara honlapján és Facebook oldalán elérhetővé tettük lapozható formában pályaválasztási kiadványunkat és online pályaválasztási tájékoztató előadásunkat is.

Emellett természetesen minden érdekelt rendelkezésére állunk: hívjanak, keressenek bennünket, s mi segítünk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában