Támogatott tartalom

2019.05.13. 13:28

Munkaerőhiány? A megoldás a szomszédból érkezik!

Emlékszik erre a szlogenre? Cipőt a cipőboltból! Lassan ugyanígy jelszóvá válhat, hogy Munkaerőt a szomszédból!

Támogatott tartalom

Közhely, hogy Magyarországon munkaerőhiány van, de a számok is megerősítik ezt. A KSH adatai szerint 2018 III. negyedévében már több mint 86 ezer betöltetlen állás volt hazánkban. A legvészesebb helyzet a feldolgozóiparban alakult ki: innen 24 ezer dolgozó hiányzik. Ráadásul ez a szám 4 év alatt több mint a duplájára nőtt. Ehhez társul az is, hogy romlik a munkaerő minősége. Somogy megyében különösen nehéz képzett, tapasztalt munkavállalót találni, de a motivált, pontos betanított munkások száma is csökken.

A cégek általában béremeléssel, a műszakok átszervezésével vagy atipikus foglalkoztatási formák (pl. diákmunka, nyugdíjasok visszafoglalkoztatása, munkaerő-kölcsönzés) bevezetése révén igyekeznek megküzdeni ezzel a kihívással. Ezzel kezelhető a fluktuáció, azonban van egy újabb lehetőség, amelyre a régióban eddig kevesen gondoltak. Ez pedig az ukrán munkavállalók foglalkoztatása.

2016 óta a az ukrán állampolgárok könnyített eljárásban juthatnak munkavállalási célú tartózkodási engedélyhez. Sőt, 3 hónapig nincs is erre szükség, csak be kell jelenteni az itt tartózkodásukat. Az engedély egyébként általában 8-10 nap alatt elkészül; főleg, ha szakértőre bízzuk a papírmunkát. A legjobb, ha az egész folyamatot egy tapasztalt HR-szolgáltató szervezi. Ilyen komplex szolgáltatást kínál a Viapan Group.

A kedvező törvényi feltételeken kívül az ukránok foglalkoztatása mellett szól az is, hogy Ukrajnában nagy az elvándorlási kedv. A 42 milliós országnak 24 millió aktív munkavállalója van, tehát széles a potenciális bázis. Egy ukrán könyvelő 30-40 ezer forintnak megfelelő hrivnyát keres, ezért a magyar bérek vonzóak a számukra. Aki pedig motivált arra, hogy a saját és a családja életét jobbá tegye, az nagy erőbedobással dolgozik.

Egyes számítások szerint már 20 ezer ukrán dolgozik Magyarországon, de vajon tényleg ilyen pozitív a kép? Megkérdeztük a Viapan Dologidő Kft. kaposvári kirendeltségvezetőjét, Dakó Rolandot az ukrán dolgozók foglalkoztatásával kapcsolatos tapasztalatairól.

“Somogy megye több vállalatának is kölcsönöztünk már ukrán munkavállalókat. Száznál is több dolgozó bizonyította a motivációját, munkabírását. Létezik az az opció is, hogy próbaképpen, rövid időre állítunk munkába ukránokat. Eddig a partnereink 80%-ánál bevált ez a lehetőség, meg voltak elégedve a dolgozók munkájával. Noha ezeknek a személyeknek a foglalkoztatása drágább (hiszen a szállás, utazás költségeivel is számolni kell), hosszabb távon megéri, hogy így gyakorlatilag nulla fluktuációval kell számolni. Az ukránok dolgozni érkeznek, nincs ellenükre a több műszak vagy a túlóra, sőt ellenkezőleg.”

Dakó Roland azt is kiemelte, hogy az ukrán dolgozókra mind a termelésben, mind a mezőgazdasági idénymunkák terén lehet számítani. A nyelvi nehézségek is leküzdhetők, például csoportonként egy kétnyelvű személy (jellemzően kettős állampolgár) alkalmazásával. A Viapan Group kaposvári kirendeltségének csapata más téren is ügyel a részletekre és a dolgozók jólétére. A projektvezetők, toborzók támogató légkörben dolgoznak, és a vezetőjük példamutatása révén ők is emberséggel, figyelemmel állnak a dolgozókhoz. Márpedig ez az empátia szakértelemmel társulva a fluktuáció megállításának fontos eszköze.

Így már nem kétséges, hogy a Viapan Group, az emberközpontú üzleti megoldások specialistája Önöknek is segít megtalálni a legjobb megoldást: például a “szomszédból”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában