Támogatott tartalom

2019.12.19. 11:51

Nem csak a magánnyomozókat segítik a telefonszám tudakozók

Talán sokan nem tudják, de a telefonszám tudakozók nagyon sok esetben segítik a hatóságok munkáját. Sajnos a modern világunk számtalan pozitív hatása mellett, a modern eszközökkel együtt, a modern bűnözés is megjelent, már Magyarországon is.

Támogatott tartalom

Egyre több módszer lát napvilágot, amikor ismeretlen tettesek, csupán egy telefonhívással is képesek nagyobb összegekkel megkárosítani a hívott felet. Ehhez persze a telefonáló hiszékenysége is szükséges, de vannak esetek, amikor csak a véletlenen múlik, hogy valakiből áldozat lesz.

Az egyik ilyen módszer, amikor egy telefonszám direkt nagyon rövid ideig csörget, hogy ne tudjuk azt felvenni. Gondolván, az megszakadt, gyorsan vissza is hívjuk az adott számot. Azonban akik nem figyelnek és reflexből cselekszenek, könnyen megüthetik a bokájukat, ugyanis léteznek olyan emeltdíjas számok, amelyek jókora összegeket terhelnek a számlánkra már a kapcsolás pillanatában. Ezeket könnyen megismerhetjük, hiszen legtöbbször külföldi (azaz nem +36-os kezdetű) számokról követik el, ezeket tehát egyszerűen ne hívjuk vissza!

 

A telefonbetyárkodástól a bűnszövetkezetben végrehajtott csalásokig

Valljuk be, gyerekkorunkban mindannyian telefon betyárkodtunk már. Azonban ezek a gyerekes csínytevések többnyire kifulladtak a „- Kiss lakás? Akkor vegyen nagyobbat!” jellegű poénkodó megjegyzésekben és a kamu nyereményjátékokban, amit rendszerint már a hívás pillanatában a hívott fél is azonnal leleplezett. A komolyabb visszaélések azonban nagyobb anyagi károkat okoznak mint ezek a csínyek. Ezért sem árt nekünk tudni, hogy ki hívott arról a bizonyos számról. Ebben a megváltozott világban erre is fel kell készülnünk és erre adunk most pár gyakorlati tanácsot is.

A legjellemzőbb a visszahívásos módszer, amikor emeltdíjas számot hívunk vissza, ami azonnal egy pár száz forintos tételt csap a meglévő telefonszámlánkhoz. Noha tönkre nem megyünk egy-egy ilyen szám visszatárcsázásakor, mégsem hiányzik senkinek, hogy az ilyen csalókat akár csak egyetlen forinttal is támogassa. A statisztikai adatok alapján pedig átlagosan minden századik ember visszahívja őket, így pedig elképzelhető, hogy milyen tetemes összegre tehetnek szert a csalók.

Amikor a telefonszám tudakozó segít leleplezni a bűnöst

A modern, okos eszközök népszerűségével azok használói is új módszerekhez folyamodtak. Sokszor a telefonáló már nem a visszahívásra játszik, hanem a felhívott fél jóhiszeműségére. A legtöbbször időseket becsapó hívók azok unokájának vagy távolabbi rokonának adják ki magukat, hogy kölcsön kérjenek kisebb-nagyobb összeget, de van, hogy egy rokon ismerőseként hívják fel az áldozatot, hogy baleset miatt nagyobb pénzre van azonnal szükség. Máskor pedig a fiatal, gyanútlan áldozatokat fenyegetik ismeretlenek egy-egy telefonszámról.

A különböző erőszakos hívások, zsarolások és csalások mögött sokszor hirtelen felindulás vagy átgondolatlanság áll. Ezt kihasználva a kijelzett telefonszámot akár saját magunk, akár a magánnyomozó iroda is le tudja nyomozni. Szerencsére nem egy hazai esetről tudunk, amikor a telefonszám tudakozó segítségével jutottak el a tetteshez a hatóságok. Legyen hát bennünk egy természetes kétkedés, ha ismeretlenek hívnak és inkább ellenőrizzük le a hívó számot az online telefonszám tudakozóval ilyen esetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában