hirdetés

2019.11.14. 13:59

Spóroljunk a téli fűtési költségeken ablakcserével!

Még nem késő, hogy lecseréljük elhasználódott, vetemedett, rosszul záródó régi ablakainkat, és akár jelentős összegeket spóroljunk meg a téli fűtési időszakban!

Szponzorált tartalom

Ha az utolsó pillanatra hagytuk az ablakcserét, érdemes gyors megoldást találni, de mindenképpen tudatos döntést kell hoznunk! Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy műanyag vagy faablakot válasszunk-e. Mindkét típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így nem létezik egyértelmű válasz arra a kérdésre, melyik a szerencsésebb választás. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy fémablakokkal is találkozhatunk egyes forgalmazók esetében, ezek viszont nem képesek felvenni a versenyt a másik két típussal.

Ha a hőszigetelés javítása az elsődleges célunk, a műanyag és a faablakok is nagy segítségünkre lehetnek. A műanyag ablakok legismertebb és leggyakrabban emlegetett tulajdonsága a hőszigetelő képesség, nem véletlenül. Persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezt a tulajdonságot a légkamrák és az üvegrétegek száma jelentősen befolyásolja: minél több van belőlük, az ablak hőszigetelő képessége annál magasabb.

Fontos tudni azonban, hogy a műanyag ablakok kiváló légzáró képessége olyan mértékű, ami a lakás természetes légcseréjét is gátolhatja. Emiatt kiemelt figyelmet kell fordítanunk a rendszeres szellőztetésre; végezzünk napi több alkalommal rövid ideig tartó, intenzív szellőztetést! Ezzel a módszerrel biztosíthatjuk leghatékonyabban a légcserét, illetve így csökkenthetjük a szellőztetéssel járó energiavesztést. Amennyiben a szellőztetésre nem tudunk vagy nem szeretnénk elegendő figyelmet fordítani, használjunk automata szellőzőrendszereket, amelyek képesek biztosítani számunkra az egészséges környezetet.

A faablakok esetében is elmondható, hogy kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, mégis képesek bizonyos mértékű légcserét végezni. Ráadásul szépek, esztétikusak és igényesek. Ugyanakkor meg kell említeni velük kapcsolatban, hogy rendszeres ápolásra szorulnak, máskülönben a faanyag minőségromlása elkerülhetetlen, vetemedés léphet fel, vagy akár korhadás kezdődhet. A minőségi faablakokért, rendszerint jelentősen magasabb összeget kell fizetnünk, mint egy műanyag ablakért, ám ár-érték arányukban kiválóknak mondhatók – különösen abban az esetben, ha a természetes anyagok használatának hívei vagyunk.

Amennyiben kicseréljük a nem megfelelő állapotú nyílászárókat, rengeteget teszünk azért, hogy a fűtési költségeink csökkenjenek. Ha figyelmet fordítunk a fűtés módjára, megfelelő termosztátokat és beállításokat használunk, elkerüljük a túlfűtést, gondoskodunk a megfelelő páratartalomról, akkor tovább csökkenthetjük a fűtésre fordított összegek nagyságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában