Örök létből a semmibe

2017.10.31. 11:43

A Turbin család története a Csiky stúdióban

Bulgakov első regényének a Turbin családnak a cselekménye Kijevben játszódik, 1918 végén és 1919 elején, a polgárháború legkritikusabb időszakában.

x

A városban a németek, a hetman egységei, a fehér tiszti osztagok, Petljura szabadcsapatai, majd a bolsevikok küzdenek a hatalomért. Egyre több az erőszak és eluralkodik a káosz. Ebben a zűrzavarban próbálják megőrizni a polgári életformát, a tiszti becsületet, a Turbin család tagjai. Németh Ákos író-rendező neve nem ismeretlen a kaposvári közönség előtt. Tavaly saját darabját a Babett hazudik című drámát állította színpadra a stúdióban.

– Engem a színházak általában arra szoktak megkérni, hogy a saját darabjaimat rendezzem meg. Leginkább azért mert olyan szerző vagyok és olyan darabokat szeretek írni amiket nem fejtek meg teljesen. Éppen ezért mindig nagyon izgat, hogy mások mit kezdenek vele, hogyan gondolják tovább az írásaimat – mondja Németh Ákos. Hozzátette: most én szerettem volna fejtörést. A Csiky felkérésénél egyetlen kikötésem volt, most ne saját darabot rendezzek. Németh Ákos egyik kedvenc szerzője Bulgakov, sajnálja, hogy méltatlanul keveset játsszák a Turbin családot.

– Ez a dráma egy mestermű. Bulgakov a nagy orosz klasszikusok hagyományait követi, érezhető benne a tanítómester Csehov hatása is. Ezen kívül ott van még a Molieretől tanult jelenetépítés és a komikum. Ezzel a komikummal mi is megpróbálunk élni, kibontani a szövegkörnyezetből. Nincs könnyű dolgunk, mert egy borzasztó korszakról van szó. Azt szeretnénk ha hitelesen lenne vicces, fontos néha oldani a feszültséget – magyarázza a rendező. Bulgakov ebben a darabban is mestere a karakterformálásnak. Mindent tud és el is mond a szereplőiről. Ebben a történetben az érdekli, hogyan esik szét egy hatalom.

– Egy világ, egy rendszer, egy ország, egy társadalom ami arra rendezkedett be, hogy örökké élünk, örökké fiatalok vagyunk és örökké szépek és boldogok. Mindez egyszer csak széthullik. Izgalmas végigkövetni, hogy a történet szereplői a Turbin család, hogyan éli ezt meg. A mű egyébként Sztálin kedvenc darabja volt, állítólag tizenötször látta a fehér tiszti gárda felbomlásának történetét.

A Turbin család c. előadás főbb szerepeiben Fándly Csaba, Mikecz Estilla, Nyári Oszkár, Gyuricza István és színész hallgatók is láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában