A HELYZET

2018.01.08. 06:30

A francia kereszt

Szakács Árpád

Leállították egy mesefilm vetítését egy franciaországi moziban. Langon városában, amikor a tanárok felfogták a forgatókönyvet, hogy a sok kedves állat Jézus születésének a keretét adja, felkapcsoltatták a villanyt és kirángatták a gyerekeket a moziból. A pedagógusok úgy érezték, hogy a film támadás a világiasság ellen, túl klerikális, nincs szükség arra, hogy ilyen egyházi történettel fertőzzék a gyermekek lelkét.

A franciaországi egyházüldözésről szóló hírek szinte havonta szerepelnek a magyar sajtóban. Egyre több középkori gótikus templomot bontanak le, hogy aztán parkolót építsenek a helyükre.Van, ahol erőszakkal,

rendőrök viszik el bilincsben a tiltakozó papokat.

Nemrég a francia Ploërmel település került címlapokra, ugyanis a II. Szent János Pál pápáról készült szobor keresztjét törvényellenesnek nevezte és lebontásra ítélte a francia Államtanács. A törvényszék az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozott, amely tiltja vallási szimbólumok köztereken való kihelyezését.

Nem közismert, de már 1905 környékén államosították az egyházi javakat, lefoglalták a templomokat, elüldözték a szerzetesrendeket és hivatásosan üldözték a kereszténységet a francia ateista balliberális kormányok. Ám ez nem ekkor kezdődött. Az 1789-es nagy francia forradalom már tökélyre vitte a keresztényüldözést és a papok legyilkolását. De valahogy ez is kimaradt a történelemkönyvekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!