Gyékényes

2021.11.05. 12:00

Szőlőhegyi nótázással kezdték, mostanra már tizenöt éve énekelnek együtt

Varga László

Az időseknek adott műsort a Gyékényesi Nótakör és Hagyományőrző Egyesület a múlt szombaton. A tisztán férfiakból álló énekkar éppen tizenöt éve jött létre, a fellépéseiken pedig mintegy négyszáz általuk ismert dalból válogatnak.

Az elmúlt időszakról az egyik ötletgazda és alapító, Horváth Sándor mesélt lapunknak: – A szőlőhegyen lévő birtokomon jött létre egy baráti társaság, akikkel egy-egy jó pohár bor mellett gyakran fakadtunk nótára – emlékezett vissza a kezdetekre Horváth Sándor. – A jó hangzás, valamint hogy a megyében a legtöbb énekkart hölgyek alkotják, ez adta az ötletet a dalkör megalapítására. Berlász Géza személyében pedig tangóharmonikás kísérőnk is hamar akadt, akivel nem mellesleg egy kiváló énekessel is gyarapodtunk – tette hozzá az alapító.

Az énekkar vezetését Horváth János vállalta, akinek az irányításával hamar jöttek a sikerek, az egyre inkább gyarapodó fellépések pedig komoly anyagi megterhelést jelentettek a nótakör számára. – Ezért 2012-ben, elsősorban a pályázati lehetőségek miatt egyesületté alakultunk – folytatta az alapító Horváth Sándor. – Elnökünk Kisiván István lett, három éve pedig egy újabb Horváth, Horváth József irányít bennünket – avatott be.

Az egykori népművelő a legemlékezetesebb élményeikről és a jelentősebb sikerekről is szót ejtett. – Egy soproni pincelátogatáskor nótázni kezdtünk – mondta. – Rövid idő múlva az egész társaság, köztük az ott lévő lengyelek is velünk mulattak. Badacsonyban hasonló körülmények között olyan hangulatot teremtettünk, hogy a tulaj még a számlánkat sem engedte kifizetni – emlékezett vissza mosolyogva.

Azóta már közel ötszáz fellépésük volt számos hazai és nemzetköz sikerrel, és egy önálló CD-jük is megjelent. Horváth Sándor szerint rendkívül büszkék a Harkányban szerzett országos arany, majd a szegedi kiemelt arany minősítésükre is.

Felejthetetlen volt számukra a tízéves jubileumi ünnepségük is, ahol Sárközi Béla köztársasági díjas prímás és zenekara kíséretében énekeltek, és olyan kiváló előadóművészek is vendégeik voltak, mint Fényes György és Budai Beatrix.

Horváth József elnök érdeklődésünkre elmondta, novemberben is számos fellépést terveznek, de örömmel tesznek eleget nyugdíjas-szervezetek meghívásainak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!