Rácz Vivien

2019.11.27. 10:16

Éjszaka meggyulladtak a buborékok a tenyerünkben

Iskolánk több diákjával nemrégiben Budapesten jártunk a Kutatók Éjszakáján.

KSZC Nagyatádi Ady Endre Gimnázium

Először a Műszaki Egyetemre mentünk, ahol különböző autókat nézhetünk meg, amiket a diákok építettek. Majd két kísérletet ki is próbálhattunk. Nem kellett hozzá más, mint egy kis víz, amibe gázt eresztettünk. Majd bevizeztük a kezünket és vettünk egy marékkal a gázzal teli víz buborékjaiból. Ezután a segítők a kezünkben gyújtották meg a buborékokat, melyek nagy lánggal kezdtek lobogni, de pillanatok alatt el is égtek. A másik kísérletben –200 C°-ra lehűtött nitrogént öntöttek a kezünkre, amelynek egyáltalán nem érzékeltük a hidegségét, mert mint elhangzott: a bőrünkön van egy olyan réteg, ami megvédett minket.

Miután itt mindent megnéztünk, átmentünk az Eötvös Loránd Tudományegyetem épületébe. Először megnéztük, milyen anyagokat tesznek a foszforeszkáló karkötőkbe, majd mi is keverhettünk egy ilyen színt. Ezután a kémia-előadás végére is odaértünk, ahol újra két kísérletet láttunk.

Szerintetek a csillagszóró képes a víz alatt is égni? Mi azt mondtuk: nem. De bebizonyították, nincs igazunk, csupán egy kis cellux kell hozzá. A másik kísérletben pedig egy fémvödörben szintén –200 C°-os nitrogénre felforralt vizet öntöttek. A fém vödörből rögtön kicsapódott a pára, ami úgy nézett ki, mint egy nagy fehér füstfelhő, ami beborította egy időre az egész termet. A bemutatók után egy csillagászati előadáson a fekete lyukak keletkezéséről hallhattunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!