SÉTA

2006.11.23. 10:15

Ugye mi jó barátok vagyunk?

Mindannyian emlékszünk még rá, amikor az óvodai homokozóban azzal kerültünk közelebbi kapcsolatba, aki odaadta a lapátját vagy a játszótéren előbb átengedte a hintáját. Akkoriban ez számított.

Prekáczka Renáta, Gyakorló gimnázium, Kaposvár

De mi számít most? Mi alapján döntünk ma? Mindenkinek más az értékrendje és máshogy gondolkodik, de vannak általános értékek, amelyeket szeretnénk meglelni a másikban.

Minden emberi kapcsolatnak az alapja az őszinteség. Tehát az első szempont az őszinte jellem. E nemes erény mellett jól jön egy kis kedvesség, megértés, humor és persze az önzetlenség, ami talán az egyik legnemesebb emberi tulajdonság. De hogy jutunk el a barátsághoz és hogy alakul ki? Mikor megismerkedünk a szerencsés hölggyel avagy úrral, akit barátunkká fogadunk, nem mindig jó az első benyomásunk. De az első adandó alkalommal kialakuló cinkos viszonynak és az első jóízű beszélgetésnek köszönhetően beindul a másik megismerése. Vajon mikor igaz barát egy barát? Fontos, hogy mindig mellettünk álljon jóban-rosszban. Ha ellenvéleményen van azt is mindenképpen közölje, és a rosszat is mondja meg, még akkor is ha bántó. Ezenkívül az sem árt ha diszkrét, és mindig tartsa tiszteletben a másik érzéseit és legyen tapintatos.

[caption id="" align="alignright" width="320"] Fotó: Török Anett
[/caption]Persze azért nekünk is van dolgunk egy barátságban. Nemcsak arról szól, hogy mit kapunk, hanem arról is, hogy mi mit adhatunk. Nekünk is ugyanúgy dolgoznunk kell rajta, érte. Amikor két barát már félszavakból érti egymást, és már egy-egy tekintetből tudják mire gondol a másik, akkor az egy valódi mély barátság. De a barátság is más két azonos nemű, és két eltérő nemű ember közt.

A férfiaknál valahogy mást jelent a barátság. Ők tényleg hisznek a becsületben, a büszkeségben, és ha valamelyiket az egyik fél megsérti, ott bizony az örök harag is szóba jöhet. De nem is veszekednek minden apró-cseprő dolgon. Ha egyszer megorrolnak, akkor viszont nincs bocsánat. Két férfi barátsága sosem bonyolult, mindig tiszta és sok benne az egyenes beszéd. Próbálják kerülni a konfliktust és sosem kertelnek. A nők közti baráti kapcsolat már egy kicsit bonyolultabb. A férfiakkal ellentétben néha elhallgatnak dolgokat a másik elöl, tán irigység miatt, tán jó szándékból, valamint sosem kerülik el a konfliktust, inkább elébe mennek és képesek a legbutább dolgokon is összeveszni (persze itt is van kivétel). De ez nem azt jelenti, hogy ezek a barátságok nem értékesek, és nem őszinték.

A nők javára váljék, hogy sokkal jobban kimutatják azt, hogy mennyire szeretik a másikat, és ez egy nagyon szép dolog. Ami talán a legkomplikáltabb, az az ellenkező neműek közti kapcsolat. Itt az a jó, hogy mindkét nem előnye ötvöződik egy mély, őszinte szeretetre épülő kapcsolatban. Mivel ez nem egy szerelmi párkapcsolat, így igazán fesztelen tud lenni a beszélgetés és az együtt eltöltött idő. Az egyetlen problémát csak az esetlegesen kialakuló vonzalom jelentheti. De ennek ellenére nagyon mély és szép barátságok alakulnak ki ebben az esetben is.

Mindent összegezve a barátság, persze csak ha igaz, az egyik legnagyobb kincs amit birtokolhatunk. És ne felejtsük el, hogy egy igaz barát ismer minket, hisz bennünk és elfogad olyannak, amilyenek vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!