SÉTA

2011.10.06. 10:58

Dallam a szél suttogásától a szív dobbanásáig

A muzsika körülölel, elvarázsol, és nem veszünk el, hiszen kell az életben maradáshoz.

Meiszterics Adrienn (Táncsics gimnázium)

Amikor zenekari próbára mentem, drága nagyapám mindig megkérdezte tőlem: „zenébe mész?”

Eleinte furcsának tartottam, miért nem teszi fel egészében a kérdést, de most már rájöttem, nem is olyan szokatlan ez, s milyen érthető. Mert belegondolok, néha mennyire jó volna, ha beleírhatnám magam egy dalba. Együtt suhanhatnék a triolák és nyújtott ritmusok között, a dallammal együtt változna a hangulatom. Egy olyan varázslat része lehetnék, amit ember, egy nálam, sőt sokaknál bölcsebb ember alkotott. Persze, vannak, akik azt vallják, nem szeretik a zenét, de a zeneszeretet nem csak azt jelentheti, hogy éjjel-nappal mp3 lejátszóval sétálgatok, és egy idő után nem észlelem, mit beszélnek hozzám. Mert nemcsak az számít zenének, amit ember alkotott, hanem a rigók éneke, a fakopáncsok kopácsolása a fatörzsön, a gépek zaja, két szív dobbanása, a szél suttogása, mind-mind zene. Csak oda kell figyelni, és máris olyan elképesztő szimfóniát hallhatunk, amit a fülhallgatókon keresztül soha!Az embereknek szüksége van a zenére. Ha szomorúak, akkor egy lassabb, melankolikusabb hangulatú lágy dal megóvja őket a további bánattól! A vidámak kedvét pedig egy gyors, ütemes zene még tovább fokozza.

Képzeljük el, mi lenne, ha megszűnne a zene, és csak a beszéd, valamint lépteink hangja maradna meg, milyen borzasztó dolog történne velünk. Jó, így első hallásra nem tűnik olyan rettenetesnek, hogy hajnalban nem a szomszéd motorjának bőgésére ébredünk, de valójában igenis az! Mert, ha mennénk az utcán, csak a cipőtalpunk monoton, tompa puffanását hallanánk a szürke betonon, kedvünk is betonszínűvé változna egy idő után. Ebbe még belegondolni is rossz!

Hogy a Valahol Európában című musicalből idézzek: „A zene az kell, mert körülölel és nem veszünk majd el...”
Tehát muzsikára szükség van az életben maradáshoz, legalábbis a boldog élethez.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!