SÉTA

2013.09.05. 16:32

Emlékezzünk George Orwellre

1903. június 25-én született George Orwell angol író. Fontos, hogy megragadjuk az alkalmat a megemlékezésre, hiszen akiről szeretnénk beszélni, még nincs olyan távol tőlünk, és remekművei, mint például az 1984 vagy az Állatfarm, örökérvényűek.

Diákszem

Orwell, eredeti néven Eric Arthur Blair, az indiai Motihariban látta meg a napvilágot, ahol apja a polgári szolgálatban végzett munkát. Néhány év múlva Angliába költöztek. Orwell iskoláit magánintézetekben végezte. Orwell tanulmányait követően öt évig Burmában élt az angol birodalmi rendőrség szolgálatában.
Leszerelését követően visszatért Londonba, majd Párizsba, hogy megismerje az egyszerű szegény munkásokat. 1933-ban jelent meg első könyve Csavargóként Párizsban és Londonban címmel.
Orwell 1936-ban Spanyolországba ment és csatlakozott a Marxista Egyesülés Munkáspárthoz, és az aragóniai fronton harcolt.

A második világháború alatt műsorvezető volt a BBC-nél, majd a Tribune című lapnál lett irodalmi szerkesztő. 1945 tavaszán Orwell a The Observer haditudósítója volt. Felesége halála után Jura szigetén telepedett le. Itt készült el 1948-ban a legnépszerűbb könyve, az 1984. Megszületik a Nagy Testvér és a Gondolatrendőrség fogalma, létrejön egy lélekmentes nyelvezet, az újbeszél. A könyvből 1984-ben film is készült, Richard Burton és John Hurt főszereplésével.

Orwell 1949 szeptemberében kórházba került, mivel tüdőbetegsége súlyosbodott, és 1950. január 21-én Londonban meghalt.

Orwell az 1984 című művét nem sokkal halála előtt írta, 1948-ben. Eredeti címe „Az utolsó ember Európában” volt, és kiadója kérésére változtatott ezen. De miért is lett1984? Sokan úgy vélik, hogy a megírás évének, 48-nak a felcserélése. Más nézet szerint egy brit szocialista szervezet megalapításának 100. évfordulója. Olyan elképzelés is van, hogy téves a dátum, mert Winston (a regény főszereplője) 1984. május másodikát vasárnapként említi a műben, pedig az a valóságban szerdára esett, és így 1982 lenne a megfelelő év. Amúgy a szerző megjegyzése alapján, maga Winston sem tudja, hogy melyik évet írják. Akár lehet 1982 is. Tehát számtalan verzió van a regénycím eredetét tekintve.

Játszunk el egy kicsit a számokkal! Vonjuk ki a regény megjelenésének évszámát 1984-ből! Így a 35-ös számot kapjuk. De mi történt 1949-hez képest 35 évvel korábban? Az első világháború. Ez persze lehetne véletlen is. (Így, zárójelben megjegyezve, ha még egy kicsit visszafelé megyünk az időben, és 1914-ből is kivonjuk a harmincötöt, akkor az 1879-es esztendőt kapjuk. Ez is érdekes dátum lehet, mert a misztikusok szerint ez a „Michael – korszak” kezdete előtti fontos időpont, melynek szimbóluma a „harc a sárkánnyal”. Ennek jelentése utal egy felerősödő küzdelmekre, egy igen intenzíven kibontakozó harcra a rossz és a jó erők között.)



Most nézzük meg, milyen események játszódtak le a mű kiadásának évében, 1949-ben. Január 25-én Moszkvában megalakítják a KGST-t. 1949. április 4-én Washingtonban megalakul a NATO. Májusban letartóztatják Rajk Lászlót, (nagyszabású koncepciós persorozat kezdődik, 30 per, 140 vádlott, 15 halálos ítélet). Május 15-én Magyarországon legalizálják a már kialakult egypárti struktúrát. Május 23-án megalakul a Német Szövetségi Köztársaság. Október elsején Mao Ce-Tung kikiáltja a Kínai Népköztársaságot. December 21-én Sztálin 70. születésnapját a keleti blokk országai hivatalos állami ünnepként dicsőítik, munkaversenyekkel és ajándék-kiállításokkal készülnek, hogy bemutassák a Nagy Testvér harcos életét.

Orwell valami olyat fogalmazott meg az 1984 című könyvében az erőszakról, a burkolt és a nyílt terrorról, amit csak keveseknek sikerült, talán Erich Kästner tudott ilyen lényegre törően írni.

Magyarországon hosszú ideig nem olvashatták Orwellt. Tiltott mű volt. Magyar fordítása nyugaton olvasható volt. Az Európa Kiadó 1984-ben megpróbálta közreadni, ám akkor még a kiadót lebeszélték ezen szándékától. Nem tudom, mennyire ismert, hogy az 1984 című könyv bizonyos elemei szolgáltak alapul a „valóság-show” műsorainak.
Orwell igen sajátos stílusban írt, ábrázolása rendkívül tárgyilagos, célja ezzel a figyelem felkeltése, a figyelem felhívása valamilyen hazugságra, amit le akart leplezni.

Emlékezzünk Orwellre úgy, mint egy olyan emberre, aki mások előtt járva nem félt kimondani az igazat!
Mert „az igazság akkor is létezik, ha tagadják”.

Összeállították: A fonyódi Mátyás Király Gimnázium Diákszem, iskola újság szerkesztői (Wikipédia, a szabad enciklopédia felhasználásával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!