úszás

2020.12.28. 08:36

Éremért megy az olimpiára Németh Nándor

A kaposvári országos bajnokságon is bizonyította tehetségét Németh Nándor, a BVSC-Zugló úszója, aki saját rekordját megdöntve ért el új országos csúcsot 100 méteres gyorsúszásban.

Klein Péter

Kaposvár 20201210 Úszás 2020 Országos bajnokság OB Fotó Derencsényi István A képen: Németh Nándor

Fotó: Derencsényi István

A siófoki Ezüstpart Sportegyesületben kezdte pályafutását Németh Nándor, aki igen fiatalon, mindösszesen tizenkét esztendősen igazolt Érdre, hogy Plagányi Zsolt kezei alatt fejlődjön tovább.

– A siófoki edzőim tanácsára választottam Plagányi Zsoltot, így előbb Érdre igazoltam, majd, amikor onnét elküldték, én is vele tartottam Egerbe, majd a BVSC-Zuglóhoz is – mondta Németh Nándor. – Ráadásul Cseh László is Plagányi Zsoltot választotta, ami nekem egy hatalmas öröm, hiszen egy világklasszis mellett úszhatok nap mint nap.

Németh Nándor tehetsége igen korán megmutatkozott, az áttörést pedig a 2017-es esztendő hozta el számára, amikor is a junior Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett 100 méter gyorson, valamint a 4x200 méteres férfi és mixváltó tagjaként is. A junior világbajnokságon pedig a 4x100 és a 4x200 méteres váltóval ért oda az első helyre, míg a felnőttek között bronzérmet szerzett a 4x100 méteres gyors­váltóval a budapesti világbajnokságon.

– Mindig is 100 és 200 métereket úsztam, majd az igazi áttörést az jelentette, amikor az ifi Európa-bajnokságon sikerült megúsznom az olimpiai B szintet 100 gyorson, de ekkor még nem vittek ki az olimpiára – folytatta a 21 esztendős úszó. – Ettől kezdve még jobban ráfeküdtünk a gyors­úszásra.

Németh Nándor számára, aki edzőjét követve 2019-ben csatlakozott a BVSC-Zugló csapatához, ez nagyszerű döntésnek bizonyult, hiszen a sprinter tartja a magyar országos csúcsot 100 méter gyorson. A kaposvári országos bajnokságon pedig még jobb időt úszva döntötte meg saját rekordját.

– Szerencsére a koronavírus-járvány nem hátráltatta a felkészülésemet, így jó állapotban érkeztem a kaposvári bajnokságra – folytatta Németh Nándor. – Az viszont bosszantott, hogy több verseny is elmaradt, illetve az bizonytalanság, hogy lesz-e egyáltalán Kaposváron ob. Azzal az általános problémával is meg kellett küzdenem, hogy délelőtt rendezték a döntőket. Sokat készültünk erre, már fél éve délelőtt tartjuk a nehezebb edzéseket, s ezt az olimpiáig folytatni fogjuk. 200 gyorson már éreztem, hogy ennek meglett az eredménye, hiszen nagyon közel kerültem az egyéni csúcsomhoz. 100 méteren szerettem volna 48 másodpercen belül úszni, de ez nem sikerült, azonban így sem voltam csalódott, hiszen örültem az országos csúcsnak. A nyolc század pedig nagyon kevés, s úgy gondolom, hogy még az olimpiáig sikerülhet elérnem a várt időeredményt, hiszen addig lesz még egy Európa-, illetve egy országos bajnokság is.

Németh Nándor már korábban teljesítette az olimpiai A szintet 100 méter gyorson, így Tokióban a magyar színek mellett a somogyi színeket is képviselheti. Legutóbb 2008-ban vett részt somogyi sportoló nyári olimpián, akkor a kaposvári Gyenesei Leila öttusában a 24. helyen végzett.

– Az edzőm nagy célokat tűzött ki, hiszen szerinte megcélozhatom az aranyérmet 100 gyorson – tette hozzá a Siófokon született úszó. – Ez lesz az első olimpiám, de én is úgy gondolom, hogy kis célokkal nem is érdemes nekivágni. Szeretnék 200 méter gyorson is szintet úszni, s azon is bizonyítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!