Közélet

2015.10.06. 16:02

Áder János: mi, magyarok nem engedünk a 48-ból

Kossuth őt nevezte a XIX. század legbátrabb emberének, helye ott van 1848-as forradalmunk legnagyobb alakjainak panteonjában. Noszlopy Gáspár honvédőrnagy, kormánybiztosról, az 1848–49-es szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések egyik vezetőjéről, vértanújáról mondta ezt Áder János köztársasági elnök október 6., nemzeti gyásznapunk alkalmából tartott emlékező beszédében kedden Újvárfalván, a Noszlopy Kúriánál, majd hozzátette: boldog az a nemzet, amelynek legkisebb falvai is olyan nagyszerű fiakat adnak a hazának, mint Noszlopy Gáspár, Újvárfalva szülötte.

Márkus Kata

Áder János köztársasági elnök kedden, nemzeti gyásznapunkon Noszlopy Gáspár, a forradalom leverése után halálra ítélt honvéd őrnagy szülőházánál mondott beszédet. Kiss Péter Pálné polgármester köszöntötte a falu és a meghívottak nevében, majd azt mondta: öröm nekünk újvárfalvaiaknak, hogy valaki felfigyelt Noszlopy Gáspár életútjára, hazaszeretetére.
– Kevés írásos anyag maradt róla, mégis számos intézményt neveztek el róla, mindenki magáénak érzi, de nem tudja, hol született, hol és hogyan élte rövid, de tartalmas szabadságharcos mártíréletét Noszlopy – mondta köszöntőjében Kiss Péter Pálné. – A hazaszeretet az egyik legfontosabb érzés, amely – ha így haladunk – lassan csak a történelemkönyvekben, lexikonokban szerepel majd. Hazaszeretet csak olyan Európában képzelhető el, melyet egyenlő, önálló, szuverén nemzetállamok alkotnak, melyek tisztelik, becsülik és elismerik egymás nyelvét, kultúráját, identitását. A nemzetállamoknak a mai időkben teljes összefogásra lenne szükségük Európa megvédéséhez, mert ha nem, akkor a mártíroknak, névtelen hősöknek hiába hullott vérük – fejezte be köszöntőjét Kiss Péter Pálné, majd átadta a szót Áder Jánosnak.



– Március 15-e fényét, szabadságharcunk igazát sem Haynau véres rémuralma, sem a Bach-rendszer önkényének sivársága nem tudta kitörölni a nemzet emlékezetéből – idézte föl a 167 évvel ezelőtti és az azt követő időszakot a köztársasági elnök emlékbeszédében. – A nagyszerű hősök pedig, akik Noszlopy Gáspárhoz hasonlóan 1849 augusztusa után is a fegyveres ellenállást választották, azt üzeneték a császári udvarnak, hogy vigyázzanak, a hamu alatt a parázs bármikor felizzhat. Mert mi, magyarok nem engedünk a 48-ból. Az ellenállás minden formája súlyos rettegéssel töltötte el a hatalmon lévőket, mert egyetlen percre sem lehettek biztosak abban, mikor lobban újra lángra mindaz, aminek elfojtásán oly kíméletlenül és kitartóan fáradoztak. Ezért volna fontos, hogy történelmünknek ezek a kevéssé ismert lapjai is nemzeti önismeretünk részévé váljanak.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Áder János megtekintette az egykori honvédőrnagy, kormánybiztos szülőházát
[/caption]

Mint ahogy fontos volna az is, hogy Noszlopy Gáspár legendás alakját 48-as küzdelmeink legnagyobbjai közé emeljük – emelte ki Áder János, majd részletesen beszélt Noszlopy életútjáról, arról, hogy élete bővelkedett regényes fordulatokban. – Noszlopy Gáspár nem született hősnek, nem született politikusnak, nem született katonának – tette hozzá. – Mégis történelmünk egyik legszebb és legtöbb hősiességet kívánó időszakában mutatott példát arra, hogy mit jelent embernek, hazafinak, a szabadságharc megalkuvást nem tűrő honvédtisztjének, magyarnak lenni. Noszlopy Gáspár ott van 1848-as forradalmunk legnagyobb alakjainak panteonjában. Emléke legyen áldott – fejezte be beszédét a köztársasági elnök, aki a megemlékezést követően koszorút helyezett el a Noszlopy szülőházának falán lévő emléktáblánál Somogy és Újvárfalva vezetőinek társaságában, majd megtekintette az egykori honvédőrnagy, kormánybiztos szülőházát.

Kaposváron is emlékeztek

Kaposvár Gyertyagyújtással és ünnepi megemlékezéssel tisztelegtek az aradi vértanúk előtt kedden este a Városligetben. Beszédet mondott Giber Vilmos képviselő, tanácsnok. Közreműködtek a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola diákjai és fúvószenekara, a Somogyi Aprók, és a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesülete. A műsort összeállította és betanította Pécsiné Hauk Erika, Németh Ágnes, Bogáthy József és Rozsos Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!