Kultúra

2017.01.10. 17:33

Az 1848-as ütegállást is Somogy kincseként díjazták

Újabb rendkívüli értékeket mutatott fel Somogy – átadták az Örökségünk Somogyország Kincse Díjakat, és tovább gyarapodott a Somogyi Értéktár is, ezzel ismerték el megyénk épített és természeti környezetének újabb kiválóságait, valamint kiemelkedő kulturális teljesítményeit. Okozhat meglepetést egy-egy elfeledett emlék még azoknak is, akik a díjak odaítéléséről döntenek, ilyen volt például egy 1848-as ütegállás, hangzott el Vármegyeházán.

Kovács Gábor

Elsőként a Weeber-Szabados művészházaspárt köszöntötték


Az ősök és a hagyományok tisztelete nemzeti fennmaradásunk záloga, mert csak a múltunk ismeretében építhetjük eredményesen a jövőnket, mondta a megnyitón Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. A Drávától a Balatonig számtalan kincs megőrzése a kötelességünk, hogy ezáltal növeljük Somogy vonzerejét, tette hozzá.  
Öt somogyi kincs miniatűr képét helyezték el az épület értéktermének falán az idei átadón, ezzel 2004 óta 89-re nőtt az elismertek száma. Elsőként a Weeber-Szabados művészházaspárt köszöntötték. Florentin, Bohóc, Igéző – a Borsos Miklós-tanítvány Weeber Klára szobrai meghatározzák a kaposvári belváros képét. Férjével, a Munkácsy-díjas festővel, Szabados Jánossal fél évszázada alkotnak ugyanabban a műteremben a somogyi megyeszékhelyen.

Díjazták az alapításának 170. évfordulóját ünneplő Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházat. 1846-ban civil kezdeményezésre, adományokból alapították. 1935-ben 610 ágyasra, az ország egyik legjobb gyógyintézetévé fejlődött. Az 1960-as években érte el az ezer feletti ágylétszámot, az elmúlt években pedig hatalmas infrastrukturális fejlődésen ment át.


Kastély, borút, férfi dalkör

Elismerést kapott az iharosberényi Inkey kastély és kastélypark, amelynek építését 1750-ben kezdte meg az Inkey család. A kastélynak az államosításkor már 5000 kötetes könyvtára, családi levéltára volt, berendezése biedermeier bútorokból állt. Értékei között említhető Deák Ferenc faragványai, Eötvös József karosszéke. Parkja napjainkban iskolakert, egyben megyei védett természetvédelmi terület. Olyan különlegességekkel, mint a himalájai cédrusok, és három matuzsálemi korú mamutfenyő.
Somogy kincse lett a Dél-Balatoni Borút. Pannónia egyik legszebb táján a kelta, római időkig nyúlik vissza a bortermelés. A balatonboglári és lellei borvidék 37 települést foglal magába, összes termő szőlőterülete 3200 hektár, melyet 2800 gazda művel. A terület kétharmadán fehér, egyharmadán kék szőlőt gondoznak. Bár nagyságrendileg ötödiknek számít, az eladott borok számát tekintve jóval magasabb a borvidék értéke.
Végül a Siófoki Férfi Dalkör jutott be a megyei kincsek közé. Somogy egyik legrégebbi civil szervezetét 1876-ban alapították, és a világháborúkat kivéve folyamatosan működött. Rangos díjak, rádió és tévéfelvételek, külföldi fellépések szegélyezték az útjukat.    



Ütegállás a Drávánál, harangláb és a göllei keresztek


Az Örökségünk-Somogyország Kincse Díjjal kitüntettek egyből a Somogyi Értéktárba kerülnek, ezzel együtt 104 megyei értéket tartunk nyilván, mondta Vörös Tamás, a megyei értéktár bizottság elnöke. Az idén tizenkét értékkel gyarapodtak. A hungarikumokról szóló törvény után felgyorsult, ám mára lelassult a folyamat, és csak 28 település alapított helyi értéktárat. Megemlítette a gölleieket, ahol találkozókat is szerveznek, és a kaposmérőieket, ahonnan a legtöbb javaslat érkezik.
Ennek megfelelően Göllén három értéket is avattak. A falu útmenti keresztjeit helyi családok állították hálából vagy fogadalomból. A 14 kereszt közül a legrégebbi 250 évvel ezelőtt épült, a legfiatalabb 1981-ben. Elismerték a göllei kálváriát, amely a helyi temető mesterséges dombján áll. A 14 stáció és a keresztek árát szintén a helyi családok adták össze, és az ő jóvoltukból újították fel 2006-ban. Megyei érték lett a göllei bélyeges téglagyűjtemény, amely 500 darabot számlál. A Monarchia korában a téglákat égették ki hasonló formában. A díjat a tulajdonos Őri Nándor vette át.

Gamás három somogyi értékkel büszkélkedhet ezentúl. A falu Nagyboldogasszony római katolikus templomát a XIX. század elején későbarokk stílusban építették. 1947-ben a tornya leégett, ezután felújították. A helyi plébánia a belső tereinek falfestményei okán érdemelte ki az elismerést, ahogyan a község világháborús emlékműve is érték lett, amely egy fegyverrel földre boruló katonát ábrázol. 

A Somogyi Értéktárba került Szász Endre várdai műterme, ahol a kúriában a géniusz élete utolsó tíz évét töltötte, és megtalálhatók festőállványai, eszközei, és számos alkotása a korszakaiból, egyedülálló gyűjteménye. A díjat Szászné Hajdu Katalin, festőóriás özvegye vette át.

Díjazták az őrtilosi Festungot – a XIX századi német katonai nyelven erődöt jelent a szó. 1848-ban a Perczel Mór parancsnoksága alá tartozó magyar honvédek maroknyi csapata ebben a Dráva-menti ütegállásban igyekezett feltartóztatni a betörő horvátokat. Őrtilos még egy történelmi értéket mutatott fel. A Zrínyi-Újvárt Zrínyi Miklós 1661-ben kezdte építeni. A 300-500 fős legénységű palánkvárnak akkora stratégiai jelentősége volt, hogy a vasvári békemegállapodásban a törökök kikötötték, hogy nem építhetik újjá.

Somogyi Érték lett a kaposmérői harangláb. Az Ebédvesztőpusztai harangláb mellé 1923-ban építették a település első világháborús emlékművét, amelyre a második világháborús hősi halottak nevei is felkerültek. A építmények egy hársfával gyönyörű együttest alkotnak. A területet a Hegedűs család gondozza, a díjat Prukner Gábor polgármester vette át.

Ezentúl a somogyi értékek köré tartozik a zselici hársméz is. A kedvező adottságú zselici dombság Európában egyedülálló körülményeket teremt a hársméz termelésére. Már a középkorban ezzel adóztak a királynak a méhészek. A díjat Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke vette át. A zamatos és illatos hársmézet a Magyar Hungarikum Díjra is felterjesztették.

Végezetül a mesztegnyői erdei kisvasút érdemelte ki az elismerést. Gőzüzemű elődjét 1925-ben hozták létre a faanyag szállítására. Az 1950-es években korszerűsítették. A 60-as években a környékbeli puszták lakóit vitte, ám ezek a települések elnéptelenedtek. Helyüket a kisvasúton a turisták vették át, akik a Boronkai Tájvédelmi Körzet egyedülálló állat- és növényvilágát csodálhatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!