Közélet

2017.06.26. 17:17

Az erdészeknél nincs jobb természetvédő

Az Országos Erdészeti Egyesület 148. vándorgyűlését tartották Kaszóban. A tanácskozáson a szakmát érintő aktuális kérdésekről is tanácskoztak.

Góz Lilla

– A leghatékonyabb természetvédelmi eszközünk a szakszerű erdőgazdálkodás, meggyőződésem, hogy a legaktívabb természetvédő az erdész, nekik és nektek köszönhetjük a mai erdőszerkezetet, a kultúrát, színvonalat, ami Magyarországot jellemzi – mondta Bitay Márton Örs államtitkár.
Az erdőket érintő aktuális kérdésekről is tanácskoztak a vándorgyűlésen, mint például a klímaváltozás és annak hatásai. Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára elmondta: az erdőgazdálkodás segítséget nyújt a klímaváltozás hatásainak a mérséklésében, tehát a klíma kiegyenlítésben, a szén megkötésében fontos szerepe van, ezért fontos lenne az erdőterület növelése. A másik kérdés pedig hogyan maradhatnak fenn a meglévő erdeink, miként tudnak a változó viszonyokhoz alkalmazkodni. Hozzátette: a természetközeliség felé mozdul el az erdőgazdálkodás és felmerül a szükségessége, hogy déli fafajokat telepítsenek Magyarországra, ilyen terv például a Balkánról a tölgy és a csermakk behozatala. A vándorgyűlésnek első ízben adott otthont a Kaszó Zrt.



A társaság vezérigazgatója, Galamb Gábor elmondta: mintegy 15 ezer hektáron gazdálkodnak, 24 hektárnyi a vadászterületük. Továbbá honvédelmi területeken mintegy háromezer hektáron látnak el szakkezelői feladatot. Galamb Gábor szerint sokszor azt mondják, hogy az erdész csak faírtásban érdekelt, az új erdőtörvény pedig talán Európában is a legszigorúbb és mindenképpen az erdők javát szolgálja.

A vándorgyűlésen szakmai díjakat is átadtak. Az Év Erdésze elismerésnek Szehágel István örülhetett. A 22 induló versenyző közül a Sefag Zrt. marcali erdésze lett a legjobb. A második helyezett a Vértesi Erdő Zrt. munkatársa Baracs Zsolt lett, míg a dobogó harmadik fokára Vámos Károly, az Egererdő Zrt. erdésze állhatott fel.

A rendezvényen részt vett Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a jelenlévőket Neszményi Zsolt kormánymegbízott is köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!