Közélet

2016.04.03. 08:00

Bejárta a világot a hajószakács, Somogygesztiben kötött ki

A világ szinte valamennyi tengerét behajózta egy holland férfi, aki nyugdíjasként Somogygesztiben telepedett le. Talán véletlen, hogy így alakult, az azonban nem az, hogy megtalálta a helyét: sokat segít a helybelieknek, akik megkedvelték.

K. G.

– Évtizedekig éltem a hajón, beutaztam a világot. Végül itt kötöttem ki. Csendes falu, nekem nagyon tetszik, jó itt lenni. Nagyon barátságos a lakosság, de én élem a saját életem, kicsit remete vagyok... – nevetett Gerrit Jan Groenewege, akit csak Holland Jánosként ismernek a környéken.



A tévében holland híradó szól, az asztalon holland zsoltároskönyv, Biblia, holland-magyar szótár.
– Nagy feladat volt megtanulni magyarul, még mindennap tanulok. Csaba szomszéd segít, kijavít. „De sose nem jó lesz ez! Szerintem Magyarországon csupa intelligens ember él, mert aki beszél ilyen nehéz nyelven, az csak okos lehet” – tréfálkozott Jan, aki végig magyarul társalgott.

Egy áruszállító hajón dolgozott, pék és szakács volt, főzött a legénységre. Amerika, Kanada, Japán, Kína – mindenütt megfordult már.
– Kíváncsi ember vagyok, mindent látni akartam. Ha mindent nem is lehetett, sokat sikerült: New York, Rio de Janeiro, Afrika... Az adeni öbölnél jártunk, a hajónk volt középen, több oldalról lőttek ránk. Sok veszély volt, rossz idő, vihar. De túléltem mindent. Aztán a feleségem és a két gyermekem kedvéért abbahagytam a hajózást. A kaland véget ért... – folytatta az egykori tengerész.

A 72 éves férfi hat és fél éve telepedett le Somogygesztiben. Véletlenül került Magyarországra, mesélte.
– Először a feleségemmel nyaraltunk itt 1993-ban, egy hónapon át. Nagyon megtetszett az ország. Aztán nyugdíjas lettem, meghalt a feleségem, akivel 40 évet töltöttünk együtt. Szomorú voltam, depressziós. Váltanom kellett. Mit csináljak? Maradjak Hollandiában vagy menjek Spanyolországba? Eldöntöttem, Magyarország lesz...

Egy somogygeszti portát újított fel éveken át, ahonnan gyönyörű a kilátás. Azóta is sokat tesz-vesz a ház körül, a karbantartás mellett sportol, kerékpározik, és a két kutyájával sétál. Büszke arra, hogy 65 liter pálinkát főzött a gyümölcsfái terméséből. A gyermekei Hollandiában élnek, a fia 45, a lánya 48 éves, minden héten beszélnek telefonon. 
– A szomszédomban lakik egy nagy család: az általános iskola, ötven gyerek. Amikor fiatal voltam, a második világháború után Hollandiában mindenki nagyon szegény volt. Sokkal szegényebb, mint most Magyarországon az emberek. A gyerekek soha nem kaptak semmit – emlékezett Gerrit Jan Groenewege.  – Egy kivétellel: karácsonykor kaptunk ajándékot az iskolától. Ezt sohasem felejtem el. Ezért gondoltam, hogy a szegény magyar gyerekek kapjanak tőlem valamit karácsonyra. Ez hagyomány. Szeretnek a gyerekek, már messziről kiabálnak, ha meglátnak: halló, holland bácsi!

Jan tovább jótékonykodik: most kirándulásra gyűjt a gyerekeknek, és arra, hogy legyen fűtés a somogygeszti templomban. Ott, ahol karácsonykor elénekelte az embereknek a Csendes éjt, angolul, hollandul és magyarul is. 
 
Tizenhat ház külföldi kézben

Tizenhat külföldi vásárolt házat Somogygesztiben, a legtöbbjük holland, de van köztük német és belga állampolgár is. Csak nyaralni jönnek a településre, egyedül Gerrit Jan Groenewege él a faluban az egész évben. Csór Zoltán polgármester szerint jól beilleszkedett, segít a rendezvényeken, megajándékozza a gyermekeket. A helyiek nagyon örülnek, hogy itt él velük. Csór Zoltán hozzátette: úgy vélik, Jan a felesége halála miatt érzett fájdalmát enyhíti náluk. Bár sohasem mondta ki, de hajószakácsként állandóan úton volt, talán úgy érezheti, hogy kevés időt töltött vele...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!