Közélet

2017.02.15. 07:02

Biciklire ültetik a turistákat! Tihanytól Kerekiig két keréken

Szántódot Kőrösheggyel és Kerekivel összekötő kerékpárút épül: a cél, hogy egész napos kikapcsolódást biztosítsanak a Balatonnál üdülő vendégeknek.

Krausz Andrea

Tihanytól a Kereki várig

Azokon a napokon, amikor nem lehet strandolni, akár Tihanyból indulva is eljuthatnának a turisták egészen a Kereki várig. A szántódi kompkikötőt a Szántódpusztai Idegenforgalmi Központtal összekötő kerékpárutat tavaly adták át. Ehhez csatlakozna az új szakasz, melyhez a Területfejlesztési Operatív Programban 500 millió forintra pályáznak a települések.
A szántódi polgármester lapunknak elmondta: bízik benne, hogy támogatást kap a projekt. Vízvári Attila szerint sokan használják az elmúlt évben átadott kerékpárutat, a Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint tavaly 57 ezer kerékpárost szállítottak át a kompok, ezeknek egy része igénybe vette az új szakaszt és megnézte a szántódpusztai idegenforgalmi központot. A polgármester elmondta, hogy tudomása szerint a további tervek között szerepel a szebb napokat is megért 18. századi majorsági műemlék-együttes felújítása is.

Tihanytól a Kereki várig

– A kerékpárút egyik fontos állomása lehet a szántódpusztai komplexum, melynek felújítási terve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel folytatott tárgyalások alapján biztatónak látszik, hiszen a nevesített célok között szerepel és megvalósulhat egy 1-1,5 milliárdos beruházás – mondta Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, a turizmust élénkítő projekt kezdeményezője. – A szántódpusztai központ kezelője a keszthelyi Helikon Nonprofit Kft., aki vállalja ugyan a fejlesztési projektet, de utána új üzemeltetőt, egy új tulajdonost kellene keresni. A polgármesterekkel arról is beszéltünk, hogy a környező önkormányzatok is létrehozhatnának egy turisztikai nonprofit Kft.-t, mely a fejlesztést követően üzemeltetné a komplexumot – hangsúlyozta a képviselő.

– Nyilván nemcsak a Balaton, hanem a térség megismertetése is cél, így szintén a Magyar Turisztikai Ügynökségnél próbálkozunk a Kereki vár feltárásával, turisztikai jellegű felújításának terveivel. Kitörési pont lehet, hogy becsatornázzuk ezekbe a falvakba is a turistákat, azokat, akik egyébként a Balatonhoz jönnek. Büszkék lehetünk arra, hogy vannak olyan turisztikai értékeink, amelyeket nem kell létrehozni, pusztán csak fel kell tárnunk a vendégek számára – mondta Witzmann Mihály. Az úgynevezett hivatásforgalmi utak támogatására szeretné a Somogy Megyei Önkormányzaton keresztül benyújtani a három település a kerékpárút fejlesztési projektet, amelyben meg kell felelni a kerékpárral munkába járás feltételének. Amennyiben pozitív elbírálást kap az elképzelés, jövőre akár indulhat is a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!