Közélet

2016.09.30. 16:22

Bíró Norbert lett a megyei közgyűlés új elnöke

Egészségi állapotára hivatkozva szeptember 23-ai hatállyal lemondott minden megyei önkormányzati tisztségéről Jakó Gergely.

K. G.

A megyei önkormányzat eddigi elnöke már nem jelent meg a pénteki közgyűlésen, ahol ünnepélyes keretek között történt meg a vezetőváltás a Somogy Megyei Közgyűlés élén. Jakó Gergely korábban személyesen adta át lemondó nyilatkozatát, amelyet az ülést vezető Bíró Norbert, addigi alelnök ismertetett, majd jó egészséget kívánt neki, és megköszönte korábbi munkáját.



Mivel Jakó Gergely megvált az önkormányzati mandátumától is, a megüresedett képviselői helyére a Fidesz-KDNP somogyi választmánya a nagyatádi Kárpáti Lászlót delegálta a közgyűlésbe, hogy az új taggal bővülve a TOP feladatok ellátásában haladéktalanul intézkedni lehessen.
A megyei közgyűlés elnöki posztjára Mészáros Miklós, a Somogy Megyei Top Projekt Bizottság alelnöke (Fidesz) tett javaslatot. Bíró Norbertet jelölte, azzal indokolva a döntést, hogy az addigi alelnök évtizedek óta tevékenykedik a megyei közéletben, valamint szakmai és politikai kompetenciája alkalmassá teszi a feladat ellátására. Karvalics Ottó, a Területfejlesztési Bizottság elnöke (Fidesz) vezetésével bonyolították le a szavazást. Ezt megelőzően azonban Bíró Norbert ismertette a programját.

– Széthúzásra ne pazaroljuk az időt, hanem ragadjuk meg a lehetőséget a közös munkára, mert célunk a virágzó Somogyország megteremtése – mondta beszédében Bíró Norbert. –  Az eddigi munka mit sem ér, ha félvállról vesszük. Somogy útja azoké, akik cselekednek: a rendelkezésre álló TOP-os forrásokkal, és a Horvátországgal közös, a határon átnyúló pályázatokkal az elkövetkező 10-15 évben fejleszthető lesz Kaposvár, Belső-Somogy, a Dráva-mente és a Balaton-part. Ebben a folyamatban a motor és a közvetítő szerepét szeretném játszani. Teszem ezt somogyvári emberként, aki történelmi helyszínek levegőjét szívta be, és akit rabul ejtett az elődök nagysága.

Az új elnök személyét titkos szavazással kellett eldönteni, ám váratlan probléma merült fel. Kolber István (DK) azt az észrevételt tette, hogy nem volt egyeztetés ennek módjáról, és törvényességi aggályokat fedezett fel abban, hogy a szavazólapon csak Bíró Norbertre lehet voksolni, érvényes ellenszavazatot nem lehet leadni. Karvalics Ottó erre azt válaszolta, hogy megvan a lehetőség a nemre, például át lehet húzni a nevet, vagy odaírni a papírra a nem szavazatot. Kolber István szerint azonban ez akkor érvénytelen szavazatnak minősülne. Végül a kifogást elfogadták, és a szünetben gyorsan elkészített új szavazólapokon már az igen, a nem és a tartózkodás is szerepelt, mint lehetőség. Végül a közgyűlés 14 igen szavazattal 4 ellenében megválasztotta Bíró Norbertet a Somogy Megyei Önkormányzat elnökének. A megüresedő alelnöki posztra a marcali Huszti Gábort (Fidesz) javasolták. Huszti Gábor korábban a területfejlesztési bizottság alelnökeként és a pénzügyi bizottság tagjaként dolgozott a közgyűlésben. 12 igen, három nem szavazattal és egy tartózkodással választották meg alelnöknek.  

Jakó Gergely levelét megírta

Nyugodt szívvel távozom, hiszen a területfejlesztési feladatok jó részét közösen elvégeztük. Teljes testi és lelki erőnlét kell annak, aki a megyei közgyűlést vezeti – idézte Bíró Norbert Jakó Gergely lemondó nyilatkozatát a közgyűlés előtt. A távozó sok sikert kívánt a somogyi településeknek, és megköszönte a közgyűlés tagjainak munkáját. „ A rendszerváltoztatás óta dolgozom a megye közéletében. Mint felelős polgár tettem a dolgomat, végeztem civilként is közéleti munkát annak érdekében, hogy Somogyország ne csak lépést tartson hazánk más megyéivel, hanem előbbre jusson. A területfejlesztési feladatok nagy részét az önkormányzati hivatal apparátusával, valamint a tulajdonában lévő cégekkel közösen elindítottuk.” Jakó Gergely 26 éve dolgozott Somogy közéletében, élen járt az átalakításban, melynek eredményeként az intézményfenntartó megyékből területfejlesztők lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!