Közélet

2017.05.19. 08:00

Bosszút álltak a kútnál Zrínyi vitézein a törökök

Javában zajlik a Zrínyiújvár feltárása, amely közben különleges felfedezést tettek a régészek. Találtak ugyanis egy kutat, amely minden bizonnyal számos érdekességet rejt magában.

Koszorus Rita

A kút alján vannak az igazi érdekességek

– A vízvételező alkalmatosság belső bélése is jó állapotban volt, amikor rábukkantak. sőt, nyolcszögletű fa pallókkal bélelték ki egykoron használói, amelyek még ma is láthatóak – mondta el kérdésünkre Vándor László, az ásatás vezetője. – Éppen a kút belső tisztítása zajlik, de lassan tudunk csak haladni. Most emeltünk ki belőle egy négy és fél méteres gerendát, ami akadályozta a továbbjutást – avatott be a munkálatok részleteibe. A kutak feltárása a régészek számára mindig izgalmas kihívás, hiszen számos használati tárgyat lehet ilyenkor találni. Elég csak arra gondolni, hogy a szélére rakott edények könnyen beleeshettek, az ilyen tárgyak egy letűnt kor hétköznapjairól tanúskodnak. Feltéve, ha a régészek eljutnak a kút aljáig, ott találhatók ugyanis az igazi ritkaságok, érdekességek.

A törökök megmérgezhették a kút vízét

– Eddig Zrínyi-korabeli kályhacsempéket találtunk, faszerkezetet, de csontok is voltak a törmelék között, szórványosan emberi maradványokat is rejtett a föld – tette hozzá Vándor László. Azt azonban leszögezte: eddig teljes emberi csontvázat nem hoztak felszínre a kutatók. Ugyanakkor számítanak ilyen felfedezésre, mert a ránk maradt Esterházy Pál leírása szerint a török, amikor elfoglalta Zrínyiújvárat, a kútba vetette a védők holttestét, így mérgezve meg annak vizét. Vándor László szerint azért tehették mindezt, mert Zrínyi Miklós téli hadjárata alkalmával megszentségtelenítette az oszmán nép egyik szent helyét, amikor a horvát bán és csapata feldúlta az I. Szulejmán tiszteletére emelt emlékművet. S, ha ez nem lett volna elég, még az oda kitűzött aranyszínű zászlót is elhozta, és éppen ennek a most feltárt kútnak a kupolájára tűzte ki visszatértekor. – Valószínűleg ennek láttán a törökök nem örültek, s ezért állhattak bosszút. A kutató hozzátette: a törököknél nem volt szokás, hogy kútba vessék holttesteket, ezt jellemzően bosszútételként alkalmazták.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A kút szélére rakott edények könnyen beleeshettek, ez is egy ilyen darab.
[/caption]

A Zrínyiújvár feltárása még 2010-ben kezdődött azóta folyamatosan, kisebb-nagyobb etapokban emelik ki a földből az értékes régészeti leleteket a kutatók Őrtilos közelében. Idén először tudtak komolyabb munkát végezni a helyszínen, hiszen pályázati forrásból tárják fel a kút rejtélyét.

Címkék#Őrtilos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!