Közélet

2016.11.25. 07:12

Duplája a valós vendégforgalom: Zimmer Feri hasít Bogláron

Balatonbogláron duplájánál is több a valós vendégforgalom a statisztikai hivatal adataihoz képest, de például Balatonszárszó esetében is jelentős az eltérés.

Fónai Imre

Ez is mutatja, hogy nem áldozott le a Zimmer Feriknek, vagyis a fizetővendéglátóknak, sőt, egyes településeken (mint éppen Bogláron) jelentőségük túlnő a kereskedelmi szálláshelyekén. Nemrég írtuk meg a balatontipp.hu nyomán, hogy az év első kilenc hónapjában melyik Balaton-parti település hány vendégéjszakánál járt a KSH-számok alapján. Csakhogy ezekből hiányoznak a magánszállások adatai, azt csak az önkormányzatok tartják nyilván.



Mészáros Miklós balatonboglári és Dorogi Sándor balatonszárszói polgármester sem érti, hogy ha közzétesz a statisztikai hivatal vendégfogalmi adatokat, akkor abban miért nem szerepelhetnek a Zimmer Ferik. S hozzáteszik, hogy egyes települések esetében így torz képet kaphat a közvélemény. Balatonboglár a KSH 50 ezres vendégéjszakaszámával szemben valójában 113 ezernél jár, ami 12 százalékkal haladja meg a tavalyi esztendőét. – Bogláron nincs kemping, nagyobb szálloda, kevés a panzió, a magán-szobakiadás azonban ma is erős – mondta lapunknak Mészáros Miklós polgármester. – S ha a teljes képet nézzük, akkor abból az is kiderül: mi is jobb turistaévet zárunk, mint 2015-ben.
– Ötvenezret nálunk is bőven meghaladja a vendégéjszakák száma – állította Dorogi Sándor, a KSH-listán 39 ezerrel a balatoni mezőny vége felé szereplő Balatonszárszó polgármestere. – Településünkön két egyházi szálláshely is található, annak az adatait is figyelembe kell venni, hogy valós képet kaphassunk a turistaforgalomról.

A számok egyébként Siófok esetében is beszédesek: míg a kereskedelmi szálláshelyeken 686 ezer vendégéjszakát regisztráltak az év első kilenc hónapjában, addig a magánszálláshelyek adataival együtt a kilencedik hónap végére sikerült átlépni az egymilliót.

A balatoni régió települése a gyógyvízéről híres Hévíz is, még ha nem is rendelkezik Balaton-parttal. A települések rangsorát vezeti a külföldi vendégéjszakák tekintetében, a belföldi forgalom alapján pedig harmadik. A balatontipp.hu beszámolója szerint a napokban értékelték sikeresnek Hévízen azt a tavaly bevezetett támogatási rendszert, mely a magánszálláshelyek kiadóit ösztönzi szolgáltatásaik bővítésére, színvonaljavításra. Az önkormányzat 16 millió forintot különített el erre a célra; az érintett szállásadók a befizetett idegenforgalmi adójuk ötven százalékáig igényelhettek támogatást eszközbeszerzésre, felújításra, építésre, illetve a „koronás” minősítés megszerzésére. S máris több település érdeklődik a hévízi minta iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!