Közélet

2015.10.07. 18:22

Egyre több a sas: a hazai állomány egyötöde Somogyban él

Növekszik a somogyi rétisasállomány, jelenleg már hatvanegy pár fészkel a megyében. A gyűrűzések nyomán ma már jól követhető a madarak útvonala, amelyek nagy része az őszi időszakban előszeretettel választja a Dráva-Száva vidékét. Az idei szezonban rekordmennyiségű rétisas fiókát gyűrűztek meg főként a Duna-Dráva Nemzeti Park szakemberei.

Jeki Gabriella/Fotók: Somosi László

Összesen 30 kisfiókára került az azonosításhoz elengedhetetlen eszköz. Ezzel együtt az állomány is erősödik: jelenleg Somogyban él a Magyarországi rétisas populáció egyötöde, pontosan 61 pár.
– Klasszikusan az őszi időszakban elindult a vonulás, ilyenkor megnövekszik az amúgy is magas rétisasállomány a megyében – mondta Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője. – Ezekben a hónapokban ugyanis a vadászati szezon miatt a madarak körében kedveltek az aktív terítékekből hátramaradt zsigerek, valamint a rengeteg somogyi halastó lehalászása után az úgynevezett szeméthalak. Az utóbbi évek megfigyelései szerint ugyanis szeptemberben és októberben nagy madártömegek vonulnak az Alföldre, melyeket követnek a rétisasok, közülük többen viszont a Dél-Dunántúlra húzódnak. Ennek következtében Somogyban már litván és lengyel gyűrűs rétisasokat is megfigyelhettek már.



– Időként 15-20 fős csapatokat is lehet látni, a fiatalok a jobb élőhelyek reményében verődnek össze – tette hozzá Horváth Zoltán. – Így nagyobb biztonságban vannak, könnyebben tudnak együtt vadászni és figyelni, amit egy Somogyban gyűrűzött sas is igazol, amit viszont Litvániában olvastak le. A Kárpát-medence rétisas állománya Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában a legerősebb. A madarak a Dráva, a Száva folyóknál, a Duna-mellékben, valamint a Kopácsi réten költenek leginkább. A 2004-ben indult európai színesgyűrűzési programból a szakemberek azt látják, hogy a három ország rétisas populációja egy teljesen egységes állományt képvisel. Az előkerült öregebb madarak is alátámasztják: akár a határon túlra is átjárnak költeni. Mozgásukból azonban más is kiderül.

Fajszon talált párt a fióka

– Egy 2006-ban, Fonyódon gyűrűzött rétisas fióka Somogyfajsznál állt párba, majd az első sikeres költéséből gyűrűzött madarat Darányban olvastunk le – így a szakember. – Egy másik, Szenyérben gyűrűzött madarat Somogyszentpálnál mérgeztek meg, de szerencsére rendbe jött, és tavaly szintén a darányi etetőnél bukkant fel. Az akár 200-250 centiméteres szárnyfesztávolságú, impozáns rétisasok életük első négy évében az egész Kárpát-medence területén mozognak, kóborolnak. A gyűrűk segítségével a madarak mozgása, pihenő- és táplálkozó helyeik, valamint telelő területeik is nyomon követhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!