Közélet

2017.05.30. 16:00

Emberi maradványokat rejtett Zrínyi kútja

Végeztek a Zrínyiújvárnál talált kút feltárásával a régészek. A több mint 350 éves ivóvíz vételező alkalmatosság értékes leleteket rejtett magában, ezek többsége segít komplett képet kapni a korabeli katonai öltözékről, felszerelésről.

Koszorus Rita

A szakemberek közel két hét alatt érték el a kút fenekét, az ott nyugvó leletek ígéretesnek tűntek. Ahogy azt korábban feltételezték a szakemberek, emberi kar-, és lábszárcsontok, koponyatöredékek is voltak Zrínyiújvár egykori kútjának mélyén. Mint arról korábban beszámoltunk: a régészek arra számítottak, hogy innen előkerülnek a vár feldúlásakor a lemészárolt katonák tetemei. – Így kívántak ugyanis bosszút állni a törökök Zrínyi Miklóson – magyarázta Vándor László, az ásatás vezetője. – Ugyanis a téli hadjárat alkalmával Zrínyi feldúlta Szulejmán sírhelyét. Ezért a törökök holttestekkel próbálták tönkretenni a kutat.



Vándor László a feltárás végeztével azt mondta, azonban nem minden katona maradványa maradt a kútban. Valószínűleg a testek többségét kiemelték és eltemették.
Az emberi maradványokon kívül számos használati tárgyat is rejtett a kút. – A leletek kormeghatározás miatt rendkívül értékesek – magyarázta az ásatásvezető. – Zrínyiújvár volt az egyetlen vár, ahol ténylegesen ott tartózkodott egyik legjelentősebb törökkori személyiségünk: Zrínyi Miklós, sőt elképzelhető: a feltárt kútnál is időzött a törökverő horvát bán.

Címkék#Őrtilos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!