Közélet

2016.12.07. 10:48

Fenséges az íze és nő a rajongótábora

Hálásak a halasok: az összességében elfogadható idény után kedvező karácsonyi szezonban reménykednek. A fogyasztói szokások alig változnak: a somogyi családok zöme december 24-én még mindig főként pontyot eszik, bár aki megengedheti magának, ragadozóból, elsősorban harcsából készíti az ünnepi menüt.

Harsányi M.

– A csapat fázik, de a halaknak elfogadható ez a hőmérséklet – mondta Szabó Attila, a Tógazda Zrt. üzemegységvezetője. – Az őszi lehalászás után tározó tavakba szállítottuk a halakat, s onnét teherautón viszik boltokba, áruházakba az értékes árut. Egy időben – hat járműben – akár 40-50 tonna élő pontyot, kárászt, busát, illetve ragadozó halat tudunk mozgatni, s igény szerint az ország távoli településeire is bőven jut a somogyi halból. Melyből korábban több uniós tagállamba is szállítottak, ám a következő három hét főként a hazai értékesítésről szól.



December 23-ig tart a főidény, ezalatt folyamatosan útnak indítják a szállítmányokat. A cég nyolc megyében tart fenn halastavakat, Somogyban a legtöbbet: közel 50 helyen nevelnek halat. Szabó Attila szerint a térségünkben található pontynak fenséges az íze, s ez azt jelenti, hogy időről időre nő a rajongótábor. Ez már csak azért is lényeges, mert a tengerrel rendelkező országokhoz képest csekély a hazai halfogyasztás, bár némi örömre ad okot, hogy ünnepek előtt látványosan megugrik az eladott halmennyiség itthon.

Címkék#Kisgyalán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!