Galéria és videó

2017.08.02. 18:45

Honvédelmi táborban álcázzák magukat a fiatalok

Álcaháló alá bújt, befestett arcú, katonai egyenruhás fiatalok szállták meg a Zaranyi erdőt. Javában tart ugyanis a kaposvári logisztikai ezred honvédelmi tábora.

Kovács Gábor

– Csak meghatározott sorrendben lehet felszállni a páncélozott harcjárműre! – dörög a parancs, és számítógéphez szokott kamaszok készségen engedelmeskednek, nincs ellenükre a fegyelem. A feljebbvalóik hozzáteszik: ők azért vagyunk, hogy fegyelmezzék a fiatalokat, de csak egy kicsit kell...

Két turnusban összesen 60 gyerek vesz részt a 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred honvédelmi táborában Kaposváron. Bentlakásos rendszerben nyernek bepillantást a katonaélet mindennapjaiba. Reggel ébresztő, torna várja őket. Még a tabi volt szovjet laktanyát is megtekintették, és a legnagyobb lelkesedéssel a paintballt fogadták. Gyakorló gépkarabélyaik vannak gumiborítással, amelyek csak súlyra, kinézetre olyanok, mint egy éles fegyver, de ezeket kiképzési célokra használják, veszélybe nem kerülhetnek a 12-18 éves fiatalok.

– A hétvégére biztosan elfáradnak, de élményekben gazdagon távozhatnak, nagyon tetszenek nekik a foglalkozások – mondja Zanagál Balázs főtörzsőrmester, a logisztikai ezred zászlóaljszállító századának altisztje. – Ma a csapatszállító harcjárművel ismerkednek, a sátrak, gépjárművek és önmaguk álcázását sajátítják el, egészségügyi ismereteket kapnak, menedéket építenek. Nagyrészt Somogyból érkeztek, de az ország más tájairól is, sőt van egy fiú, aki külföldről jött.

– A szüleim is katonák, kíváncsi voltam, hogy mit csinálnak ők a munkahelyükön, ki szerettem volna próbálni – mondta a 15 éves, kaposvári Bíró Sára, a Munkácsy Mihály Gimnázium tanulója. – A táborban mozgalmasan telnek a napok, érdekes dolgokkal ismerkedünk, rengeteget lehet tanulni. Csak ne volna ez a nagy meleg, ez a legmegerőltetőbb.

A 17 éves Dávida Milán szobájában katonai poszterek lógnak a falakon.

– Pár napja még Katarban voltam a szüleimmel, mert ott élünk, de nyaranta Magyarországon vagyok – mondta a fiú. – Számomra a honvédelmi program a legjobb a nyárra, mert nekem a hadsereg, a haditechnikák tetszenek. Az is nagyon jó, hogy egyenruhát hordhatunk. Menetelünk, parancsokat fogadunk és adunk tovább. Nálunk családi hagyomány a katonaság. Ükapám vitézi rangot kapott az első világháborúban, a dédapám a második világháborúban vett részt, és a nagyapám is volt katona. Egy régi bakancsot és szuronyt őrzök is ezekből az időkből. Bár külföldön élünk, csak Magyarországon szolgálnék katonaként, ha lehet a lövészeknél vagy a harckocsizóknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!