Közélet

2015.04.07. 16:09

Ítélet a balatoni szemétperben: milliókat fizet Fenyves

Balatonfenyves önkormányzatát 8,8 millió forint tőketartozás és ennek a járulékainak, valamint a perköltségnek a megfizetésére kötelezte másodfokú, jogerős ítéletében a Kaposvári Törvényszék. A pert a siófoki székhelyű NHSZ Zöldfok Zrt. indította hulladékszállítási hozzájárulás megfizetése címén.

Fónai Imre

A Balatonfenyvest fizetésre kötelező első fokú ítéletet annak idején a „dél-balatoni szemétcsata” újabb fordulataként jellemeztük, lévén, hogy az NHSZ Zöldfok Zrt. a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási konzorcium valamennyi települését perbe fogta, mert az uniós ISPA-program elkészülte után külön utakon járó önkormányzati társulás tagjai nem használják az ISPA-rendszer Zöldfok által működtetett járműveit és lerakóit. Balatonfenyves, a nyugat-balatoni társulás egyik tagja éppen azt vitatta, hogy a Zöldfok jogosan érvényesítette-e a szállítási díjban az ISPA-beruházás különköltségeit.



A település önkormányzata a közszolgáltatási díj megállapításakor ezt nem is vette figyelembe. A bíróság által kirendelt szakértő megállapította: az NHSZ Zöldfok Zrt. (korábban AVE Zöldfok Zrt.) díjképzése mindenben megfelelt a jogszabályoknak és a felek szerződésének. Azt is, hogy az ISPA-különköltség tartalma is indokolt költségnek és ráfordításnak minősül, melynek felszámítására az NHSZ Zöldfok Zrt. jogosult, megfizetésére pedig a balatonfenyvesi önkormányzat köteles.

– Az ítélet attól lesz igazán fajsúlyos és a konkrét ügyön messze túlmutató jelentőségű, hogy társaságunknak hasonló okokból még több száz millió forintos nagyságrendű követelései vannak – mondta lapunknak még az első fokú ítélet megszületésekor Szabó Zoltán, az NHSZ Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. A bíróság az ítélet indoklásában egyebek között azt hangsúlyozta: a balatonfenyvesi önkormányzat a közszolgáltatási díjakat a Zöldfokkal kötött szerződésben és a jogszabályban meghatározottaknál alacsonyabb mértékben állapította meg. A megállapítható díjtételek mértékét a díjstopra és a rezsicsökkentésre irányuló jogszabályok valóban előírták és szabályozták, ezek a változások azonban csak az önkormányzat és a lakosság egymás közti viszonyában irányadók, a közszolgáltató és az önkormányzat vonatkozásában kihatással nem bírnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!