Közélet

2017.02.08. 12:13

Kevés a szociális tűzifa: kamionszám lopják a fát az erdőből

Szimpátia alapján osztják a szociális tűzifát a somogyi falvakban. Erről írt egy névtelen levél írója Nemesdédről. Ugyanakkor magánvállalkozók termelik ki a fát a környéken az önkormányzati erdőkből, ezzel a mennyiséggel pedig sokkal több rászorulón lehetne segíteni. A polgármester szerint sokat tettek a fát kérőkért, de csak annyit tudtak, amennyi a lehetőségeikből futotta.

Kovács Gábor

A szociális tűzifa elosztása szimpátia alapján történik, állítja egy Nemesdédről jött levél írója, aki megnevezni nem akarta magát. Arra is kitért, hogy az önkormányzati erdőt nem a helyiekkel vágatják, hanem egy magánvállalkozóval, pedig a nemesdédi közmunkások között is van olyan, aki fakitermelői végzettséggel rendelkezik. Nem szép látványt nyújtanak a környékbeli erdők, ám a kidöntött fákból nem sokat látnak a faluban. Van olyan család, akinek három gyermeke van, mégsem kaptak szociális tűzifát, nem beszélve az öregekről, fogalmazott meg újabb állításokat a levélíró.


 
Száz ember kapott a szociális tűzifából

A szociális tűzifa kiosztásáról a négytagú képviselő-testület döntött velem kiegészülve. 200 köbmétert igényeltünk, de sajnos csak 65-67-et kaptunk. Ebből nem tudtunk többet osztani, de így is 100 ember kapott a szociális tűzifából a településen – mondta Tompa Boldizsár Endre polgármester. – Abban reménykedtünk, hogy 125 köbmétert kapunk majd a Belügyminisztériumtól, de meg kellett állapítanunk a környező falvak lakóival együtt, hogy mind kevesebb jut szociális tűzifából mifelénk.
A polgármester nem tudja, kit említhetett a levél írója, akinek fűrészelésről szóló végzettsége lehet. 250 regisztrált munkanélküli él a faluban, 85-öt az önkormányzat foglalkoztat, jelenleg 26-an járnak tanfolyamra. Járási szinten a legtöbb embernek ők adnak munkát a környékbeli településeken, tette hozzá.

Aki korábban eladta a szociális tűzifát, az nem kapott

Az önkormányzatnak nincsenek számottevő erdei, csak a zártkerti részből vágattak ki néhány fát a közelmúltban. Ezzel a munkával valóban egy „maszek” vállalkozót bíztak meg, és éppen azért, hogy fát méressen ki a rászoruló nemesdédieknek. Ezen felül az önkormányzat még a saját keretéből is adott a nehéz helyzetben lévőknek, köztük sok olyan idősnek is, akik nem tudtak kérni. De úgy tűnik, mindez nem elég. 
– Hiába kapnak egy-két köbméter szociális tűzifát a kérelmezők, egy kemény telet ezzel a mennyiséggel nem lehet kifűteni, különösen, ha több helyiségben is meleget akarnak egy épületben. Ezért van elégedetlenség, no és azért is, mert mi ellenőriztük, hogy jogosult-e az igény – mondta Tompa Boldizsár Endre. – Jövedelemigazolást kértünk a jelentkezőktől. Azok nem kaphattak szociális tűzifát, aki korábban eladták, és azok sem, akiknek a saját erdeikre vágási engedélyük volt, és szintén értékesítik a fát. Azok sem juthattak szociális tűzifához, akik korábban a megengedettnél több fát szedtek össze az erdőn.

Baj van az erdő körül

– Ki merem jelenteni, hogy lopják az erdőt, több száz köbméter fa eltűnik, kamionszámra hordják a fát. Polgárőrként is fájlalom, hogy ezt nem sikerült megfékezni – folytatta Tompa Boldizsár Endre. – Néhány éve a rendőrök letartóztattak egy csapat fatolvajt, de ezzel nem nincs vége...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!