Közélet

2017.06.13. 07:00

Kevés gombát fogyasztunk, kétszer ennyit kellene

Alacsonynak tartják az egy főre jutó gombafogyasztást hazánkban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a piaci szereplők bevonásával ösztönző kampánnyal segítené a fogyasztást. A kamara programja a csiperkét és a laskagombát érinti júniusban. A célkitűzés az, hogy az évi egy kilós fogyasztás három kilogrammra növekedjen.

Gyeszát Zsolt

Évek óta foglalkoznak gombatermesztéssel Fiadon a szociális szövetkezetben. Gyurik Attila polgármester kérdésünkre elmondta: jelenleg ugyan kevesebbet termesztenek, mint korábban, de így is mintegy heti 50 kilogramm laskagombát tudnak értékesíteni. A Ráksi piacra viszik a termést, s ott értékesítik, de van egy kialakult vevőkörük, nekik is szállítanak. – Nem tudom, hogy rá lehet-e venni az embereket a gombafogyasztásra, hiszen van ennek egy rajongói köre, s aki szereti és ismeri, az eddig is fogyasztotta – jegyezte meg Gyurik Attila. – A jó ösztönző kampány azonban talán segíthet.


Heszberger Edina kaposvári dietetikus és táplálkozás-szakértő szerint a gomba nem az alapélelmiszer-szükséglet része, de ízletesen elkészítve változatossá teszi az étkezést. Vannak olyan anyagcseretípussal rendelkező emberek, akiknek nagyon előnyös a gombák fogyasztása, míg másoknak nem. – Sokféleképpen, többféle ízvilágban készíthető, inkább köretként javaslom enni, nem csupán önmagában főételként – mondta lapunknak Heszberger Edina. Hozzátette: a gombafogyasztással kapcsolatban mindig első a biztonság, amire a szakemberek felhívják a figyelmet.

Munkaigényes a gombatermesztés de kevés anyagi ráfordítást igényel

Nőtt a hazai termelés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint az utóbbi években növekedett a hazai gombatermelés, a 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről a tavalyi évre közel 30 ezer tonnára bővült, mintegy 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket produkálva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra kerül. Hazánkban 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, s az ágazat mintegy 4500 főt foglalkoztat.

A NAK megyei igazgatóságától megtudtuk: a kamara által szervezett program a csiperkét és a laskagombát érinti júniusban. A kiskereskedelmi láncok és hazai termelők részvételével zajló kampány a gomba esetében azért is indokolt, mert a tapasztalatok szerint az egy főre eső fogyasztás igen alacsony, mindössze 1-1,5 kilogramm évente. Az a célkitűzés, hogy évi három kilogrammra növekedjen az egy főre jutó hazai fogyasztás. A kamara azt is közölte: a magas ásványi anyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé.
Gombos Sándor, a kamara megyei elnöke úgy véli: munkaigényes a gombatermesztés, ám viszonylag kisebb anyagi ráfordítást igényel. Ezért például a nehezebb szociális körülmények között élőknek is munkalehetőséget biztosítana. A megyét tekintve is cél lenne, hogy minél többen kapcsolódjanak be az ágazatba, de ez csak integráció megteremtésével lehetséges.

Címkék#Fiad

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!