Közélet

2014.03.21. 08:04

Kisebb díjat számlázott, elmarasztalták a szolgáltatót

Alacsonyabb díjon számlázott, mint amennyit a helyi rendelet előírt, ezért marasztalta el a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt.-t, eltiltva a „jogsértő magatartás folytatásától”.

Fónai Imre

Duplán is elmarasztalta a hatóság a hulladékos szolgáltatót egy buzsák-csisztapusztai nyaralótulajdonos panasza nyomán. Amiért nem tizenöt napon belül, hanem csak a tizennyolcadik napon válaszoltak az ügyfél levelére, 50 ezer forintos bírságot szabtak ki az AVE Zöldfokra. A felügyelőség másik kifogását Szabó Zoltán, a zrt. vezérigazgatója úgy jellemezte: abszurd, a társaság fennállása óta legképtelenebb indoklású elmarasztaló határozat.

2012 áprilisában a buzsáki önkormányzat rendelete értelmében nettó 369 forint volt egy szemetesedény ürítési díja, a Zöldfok azonban nettó 257 forintos áron számlázott. – A jogszabály az év elején a 2011-es díjak alkalmazását tette lehetővé (ez volt a 257 forint), s csak április közepével oldotta föl a díjak befagyasztását; ekkor minden önkormányzatnak új rendeletet kellett alkotni, de ez érthetően időt vett igénybe – emlékeztetett Szabó Zoltán. – Mi addig is a régi díjtételt alkalmaztuk, éppen a fogyasztók érdekében.

A megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége szerint 2013. áprilisa és júniusa között sem jó árat alkalmazott a siófoki szolgáltató: 369 forint helyett 336-ot. – A 2012. év végi, Buzsákon 323 forintos díjat a jogszabályi lehetőségnek megfelelően 4,2 százalékkal növeltük meg, ez volt a 336 forint – így a vezérigazgató. – 2013. júliusában lépett életbe a rezsicsökkentő jogszabály, az onnantól alkalmazott nettó 241 forintos díjtételünket már helyénvalónak találta a hatóság. Pedig a buzsáki önkormányzat emlegetett, 369 forintos ürítési díjat tartalmazó rendelete egész évben hatályos volt. Vagyis a fogyasztóvédelmi felügyelőség határozatának logikája szerint ezen időszakra is el kellett volna hogy marasztalják cégünket.



A díjszabás egyébként mindig is hatósági volt, amiről annyit kell tudni, hogy a maximált díjat határozta meg. Például Som esetében is alkalmaztunk saját döntésünk alapján 100 forintos díjat egy egyezség keretében, amiért a községben épülhetett fel a térségi hulladékkezelő központ. A nevében is a fogyasztót védő hatóságot a jelek szerint zavarja, ha egy szolgáltató alacsonyabb árakat alkalmaz annál, mint amit számára a jogszabály lehetővé tenne. A hatóság most a szolgáltatót „védte meg” a fogyasztóval szemben. Talán azt várják el tőlünk, hogy törvényellenes módon számlázzunk ki díjkülönbözetet a buzsáki üdülőtulajdonosoknak?
Az AVE Zöldfok Zrt. – tudtuk meg Szabó Zoltántól – fellebbez az ügyben a fogyasztóvédelmi főfelügyelőséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!