Busópálinkával űzték a telet

A maskarásoknak idén nem kellett sokat bajlódniuk a téllel, s ami volt azt is inkább a szél vitte el. Nehezen is gyülekeztek a farsangolók, amire azonban Dorottya és a Karnevál hercege megérkezett több száz ember állta körül a Kossuth teret.

A karneváli mókázás közben volt játszóház, népszokások és farsangi sütemények bemutatója, vásári bohóságokból sem volt hiány és ezúttal a kaproncai testvérváros táncosai is megmutatták milyen, amikor jókedvük van.

– Hékás! Csak lassan a testtel – kiabálta egy fiatalember a busóknak, amikor alig félrenézett, a faálarcos legények máris „szeretgetni” kezdték a barátnőjét.

–  Gyertek ide, itt van az enyém vihetitek, eladó – kapcsolódott a párbeszédhez egy idősebb férfi a sokaságból. A busók pedig mentek és vitték, azt is akit adtak, azt is akit nem.

A kaposi farsang idén is inkább a mohácsi állatszőrbe öltöztetett alakoskodók, mint a dámák viadala volt.
– Jé, nemcsak fiúk vannak? – csodálkozott egy fiatal lány – Hogy lehet egy lányból busó – érdeklődött. Vesztére.

– Engem kell megcsókolni – mondta Czikovácz Norbert busó, aki már hosszú évek óta járja a farsangokat. Üzlet végül nem lett, mert mint kiderült busó csak mohácsi lakosból lehet, két ölelés között azt is elmondták, hogy érdemes engedni a búsók közeledését.

– Szerencsés és egészséges lesz, akit a busók magukhoz szorongatnak – magyarázta a hagyományt Márton Eszter, aki négy éve öltötte magára először a faragott álarcot és a rackabőrt. S igaz ugyan, hogy ez még mindig inkább a férfiak kiváltsága, a kétszáz mohácsi busó között egyre több a lány is.

– Gyerekek, megérkezett Dorottya, igyunk az egészségére – hallatszott a tömegből és már elő is kerültek a butykosok. A busópálinka ugyanis ugyanolyan tartozéka a farsangi jelmeznek, mint az álarc. Bármilyen, lehetőleg házi főzésű, erős pálinka jó hozzá amit mazsolával érlelnek, mielőtt átszűrik.

A dél-szláv szokás egyébként a török időkre nyúlik vissza. Akkor – a legenda szerint – a busók űzték ki a városból a törököket. Azóta azt tartják, a téllel is elbírnak. Az ijesztő maskara, a kolompok és a kereplők ugyanis a téli hideg és az ártó szellemek elkergetésére szolgálnak.

A Kaposi farsang, melyet a – mohácsi busójárás után – Magyarország egyik leggazdagabb karneváljaként tartanak számon idén is a kavalkáddal és a téltemető tűztánccal ér véget.

Kommentek