Közélet

2014.10.12. 22:40

Polgármesteri reakciók az önkormányzati választás után

Kaposvár, Siófok, Barcs, Nagyatád és Marcali – íme, a tízezer lakos fölötti somogyi települések polgármestereinek a választás utáni reakciói.

Vas András

Szita Károly: ugyanúgy izgultam, mint 1994-ben

Hogy mennyire természetesnek számított Kaposváron Szita Károly hatodik sikere, jól mutatta, hogy nem telt meg a kormánypártok hagyományos eredményváró helyszíne, a Kapos Hotel Kristályterme.
Az 1994 óta regnáló, s ezúttal három riválisánál közel kétszer annyi voksot begyűjtő polgármestert persze ettől még komoly taps fogadta, s igencsak nehezen jutott el a mikrofonig. A zajos ünneplésben nem is hallatszott Dér Tamás, a Fidesz városi elnökének ukáza, amivel a bejárathoz hívta a megválasztott városi képviselőket. Akiket aztán Szita Károly egyenként szólított maga mellé.

– Ez a harmadik választás sorozatban – jelentette ki a somogyi megyeszékhely élére sorozatban hatodszor megválasztott polgármester újabb ovációt kiváltva –, amikor az összes körzetet a Fidesz–KDNP jelöltjei nyerték. Kaposvár az elmúlt húsz évben nagyon erős közösséget épített és sokat dolgozott, s most magára szavazott. Büszke vagyok rá, hogy több mint két évtizede ezért a városért dolgozhatok. Ezen tapasztalat birtokában biztos vagyok benne, hogy amit közösen eltervezünk, véghez fogjuk vinni. Mert ez Kaposvár!
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 1994 óta Kaposvár polgármestere Szita Károly
[/caption]
Lapunk kérdésére Szita Károly elmondta, a hat voksolás közül az első, az 1994-es volt számára a legnehezebb, hiszen akkor választott először a város közvetlenül polgármestert, s ő is először mérette meg magát.
– És hiába telt el azóta két évtized, ugyanúgy izgultam most is – tette hozzá. – Most leginkább azzal kellett megküzdenem, hogy az emberek azt mondták: úgyis a Szita nyer. Elképzelhető, ez is hozzájárult az alacsonyabb választási részvételhez. Erőt ad viszont, hogy mindig hittem valamiben, s ezt a hitet a kaposváriaktól kaptam, ők álltak-állnak mögöttem, s ez szent számomra. Visszagondolva: kemény, de szép húsz év áll mögöttem, sok nehézséggel kellett megküzdenünk, pénztelenséggel, gazdasági válsággal, természeti csapásokkal, viszont szerencsére több a szép emlék, az építkezések, beruházások, a város fejlődése. Ha össze kell hasonlítanom: több volt az öröm, s ezért csináltam mindent. S mérettem meg magam újra meg újra...

Országos meglepetés Siófokon

Balázs Árpád
(Fidesz-KDNP) öt cikluson át vezette polgármesterként Siófokot, ám országos meglepetésre, a független Lengyel Róbert, aki öt és fél éven át volt a város rendőrkapitánya, csaknem kétharmados fölénnyel legyőzte.
– Két hónappal ezelőtt a kampány kezdetén azt mondtam: ha én nyerek, az az összefogás eredménye lesz – nyilatkozta lapunknak Lengyel Róbert, Siófok újonnan megválasztott független polgármestere. – Most e biztos győzelem tudatában is azt mondom, azért tudtam nyerni, mert minden politikai oldal szimpatizánsai számára volt nyerő mondanivalóm. A baloldaliak számára éppúgy, mint a jobbikosoknak vagy éppen a fideszeseknek. Siófok ezek után akár országos példa is lehet: ha valóban jó és nemes célt sikerül találni, akkor az összefogás győzelemre vihet. Mivel „saját” képviselőket nem indítottam, így a siófoki választók akaratából a testületbe került képviselőkkel kell és fogok is együttdolgozni. A jó együttműködés jegyében mindenkinek baráti jobbot nyújtok, hiszen a kampány véget ért, jönnek a dolgos hétköznapok, s én mindenkivel együtt tudok majd dolgozni, akinek ugyanaz a célja, mint nekem: Siófok fejlődése, gyarapodása.

Ormai István: nem okozhat problémát Nagyatádnak, hogy nem kormánypártiként nyertem

– Elégedett vagyok az eredménnyel, hiszen a nagyatádiak ismét megválasztottak a város vezetőjének – mondta Ormai István, akit 1994-ben választottak meg először Nagyatád polgármesterének. – Egy civil szervezet jelöltjeként nehéz volt megküzdeni a nagy pártok által állított ellenfelekkel, hiszen más az eszközrendszerünk, mások a lehetőségeink, mint az országos gépezetek tagjainak. Másfajta kampányt is folytattunk, a mindennapi kapcsolattartásra törekedtünk, emellett a riválisaimmal ellentétben egy teljes városfejlesztési programot is bemutattam a kampány során.

Ormai István legfontosabb feladatának a most megnyíló uniós pénzügyi projektekhez kapcsolódó fejlesztési programok előkészítését nevezte, mindezt együttműködve a teljes képviselő-testülettel.
– Nem okozhat problémát, hogy nem kormánypártiként nyertem meg a választást – vélekedett –, semmilyen kormány nem teheti meg ugyanis, hogy nem veszi figyelembe a választók akaratát, s a nagyatádiak így döntöttek. Kizárt, hogy ilyen alapon akarják megkülönböztetni a választókat, s úgy gondolom, a jó programok mindig támogatásra lelnek. Főként, ha ahogy mi is tesszük, ezek szinkronban vannak a kormány uniós projektjeivel.

Sütő László: minden kormánnyal együtt tudtunk-tudunk dolgozni

– Bevallom, meglepett az arány, amivel nyertem – ismerte el Sütő László, aki a rendszerváltás óta minden önkormányzati választás után Marcali polgármesterének mondhatta magát –, azt hittem, szorosabb lesz a végeredmény. S annak külön örülök, hogy a nyolc egyéni képviselő-jelöltünk közül heten megnyerték körzetüket.



A városvezető szerint a voksolás megmutatta, egy településen nem feltétlenül érvényesülnek az országos hatások, a pártpolitika kevésbé csapódik le, még ha a kampány során nem is mindig érezte ezt, hanem az emberek a teljesítményt értékelik, s ekként szavaznak.
– S úgy tűnik, arra jutottak, az elmúlt években jól dolgoztunk – jegyezte meg a polgármester, aki szerint nem hátrány, hogy nem pártszínekben diadalmaskodott, hanem egy civil szervezet tagjaként. – Eddig is együtt tudtunk dolgozni minden kormánnyal, s ezután sem lesz ez másként. Az a fontos, hogy a helyi testület egy irányba húzzon. A következő feladatunk az ötéves programunk megvalósítása, külön nem szeretnék semmit kiemelni, de tudom, mindig van mit javítani. Egy város ugyanis soha nem állhat meg, s ezt figyelembe kell vennie minden vezetőnek.


Karvalics Ottó: a munka egy percre sem állhat meg

Továbbra is Barcs és az itt élő emberek érdekeiért fogok dolgozni a város vezetőjeként –jelentette ki Karvalics Ottó a vasárnapi választás után. A névjegyzékben szereplő 9 248 barcsi választópolgár kicsit több mint 41 százaléka jelent meg az urnáknál, hogy a polgármester jelöltekre is leadja szavazatát. A voksok alapján Karvalics Ottó János a Fidesz-KDNP jelölésében újra Barcs Város polgármestereként dolgozhat a következő öt évben. 1381 szavazatot kapott.
- Folytatni kell azt a munkát, amit elkezdtünk, ehhez megvan a többség, hiszen hét Fidesz-KDNP politikus ülhet a tizenkét tagú testületben – mondta a polgármester. – Egy hasonlattal élve olyan építkezést végzünk már négy éve, ahol az alapok és néhány sor tégla is megvan, most ezt kell továbbvinni.

Hozzátette: hamarosan feláll a testület, a képviselők kézhez kapják a megbízó levelüket, kiosztják a munkákat, miközben a kampány alatt esetlegesen fennálló versengés is elmúlik.
- Mindazokkal együtt tudunk a jövőben is dolgozni, akik a város érdekében tesznek, Barcs javát szolgálják, és mindent elkövetnek azért, hogy ez a város egy kicsit előrébb jusson – hangsúlyozta Karvalics Ottó. - Októberben mindenképp megtartjuk az alakuló ülést, mert a munka nem állhat le a városban. Az új tagok minél gyorsabban beletanulnak a munkába, annál hatékonyabban tudunk dolgozni, haladni.
Karvalics Ottó a megyei közgyűlésben is mandátumot szerzett. Véleménye szerint kiemelten fontos, hogy a térségnek itt is képviselete legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!