New York-i maraton, büssüi starttal

Világhírű énekesek és színészek közeli ismerőse, egy országot ültetett a képernyők elé műsoraival, mégis akkor élénkül meg leginkább, amikor Büssü és a gyermekkor kerül szóba.

A Laci gyereknek ugyanis az Igal melletti falucska maga volt a Paradicsom. Hatalmas csatangolások, megannyi barát, béke, biztonság – noha Helle László a fővárosban látta meg a napvilágot, mégis büssüinek vallja magát.

– Furcsa, hiszen csak harmadikos koromig éltünk Somogyban – mondja. – Édesanyám göllei, de rokonai éltek Büssüben, így kerültünk oda Budapestről. Imádtam ott lakni, olyan volt az egész, mintha megelevenedett volna Arany János Családi köre. Mindennek megvolt a helye, ideje, igazán idilli környezet egy gyerek számára. Éppen ezért facsarodik össze a szívem, amikor Pestről látogatóba jövök a rokonokhoz Kaposvárra, Igalnál letérek Büssü felé, és látom, hová jutott a falu. Ám akármennyire lepusztult is, nekem mindig gyönyörű marad. Akárcsak Somogy. Ha megérem a tisztes öregkort, bizonyosan visszaköltözöm.

Vissza, hiszen Helle László kilencévesen kiszakadt addigi megszokott környezetéből és édesanyjával Budapestre költözött. Akkoriban bizony ágállt a döntés ellen, fogalma sem volt, hogy egész életét meghatározza majd ez az anyai döntés. Somogyban ugyanis nem kezdhetett volna el vízilabdázni – a KSI-ben, majd az MTK-ban taposta a vizet –, így bizonyosan nem ismerkedett volna meg a televíziózással sem. Egyik pólós barátja azonban az MTV-ben dolgozott, és segített bekerülnie a Szabadság térre.

– Egy mozifilm hatására kezdett érdekelni a fotózás – folytatja. – Megnéztem Antonioni Nagyítás című alkotását, teljesen lenyűgözött. Olyannyira, hogy vásároltam egy fényképezőgépet és elkezdtem kattintgatni. Később azonban már nem elégített ki az állókép, mindenképpen kamera mögé szerettem volna állni. A barátom beprotezsált a tévébe, ahol letettem a segédoperatőri vizsgát.

Vitray Tamás keze alá került, aki a drámai osztály egyik részlegét vezette akkoriban,  nemcsak sport –, de különböző riportműsorokat is készített. Ekkoriban vetítették például a Csak ülök és mesélek című beszélgetős műsort, melynek képernyőre kerülésében Helle László is tevékenyen részt vett.

– Közben elvégeztem egy belső iskolát, majd jelentkeztem a Színház- és Filmművészeti Főiskola gyártás szakára – emlékszik a bő negyedszázaddal ezelőtti időkre. – Miután lediplomáztam, gyártásvezetőként dolgoztam tovább. Rengeteg filmet készítettünk akkoriban. Nekem az első a Hermelin volt, melyben csupa kaposvárival dolgoztam együtt. A színészek, de még a rendező, Gothár Péter is a Csiky Gergely Színház alkalmazásában álltak, a zenét is az itteni zenekarral vettük fel.

Megannyi film után aztán áthívták a Mafilmbe, azaz a filmgyárba dolgozni, ahol olyan népszerű és ismert alkotásokban dolgozott, mint például a Nyolc évszak című sorozat. Itt ismerkedett meg Sík Endrével, egyre jobban összebarátkoztak, az is kiderült, hasonlóképpen gondolkodnak a szakmáról is.

– Két évvel a rendszerváltás előtt megjelent egy amerikai magyar producer, aki Simon Wiesenthal életéről akart filmet készíteni az HBO-nak – teszi hozzá. – Bár ekkor hivatalosan még csak a Mafilm jöhetett volna szóba, mint hazai társ, Endrével elvállaltuk, ketten levezényeltük a magyarországi munkákat. Ben Kingsley játszotta a főszerepet, hatalmas siker lett.

Olyannyira, hogy a tengerentúlon is felfigyeltek a magyar duóra, akik így megalakíthatták saját producercégüket: a TMA tíz esztendő alatt több mint ötven filmet készített.

– Az amerikai társunk, Robert Cooper Steven Spielberg cégének, a Dreamworksnek volt a kreatív igazgatója – jegyzi meg Helle László. – Komoly munkákat kaptunk, mi készítettük például az Evita Budapesten forgatott részeit.

Nemcsak Madonnával dolgozhatott együtt, hiszen Pesten forgatták Michael Jackson History című videoklipjét, ők készítették a Maigret-sorozatot, de együtt filmezett Donald Sutherlanddel vagy a néhány hete Golden Globe-bal jutalmazott Helen Millerrel is.

– Angoloknak, franciáknak, amerikaiaknak, olaszoknak dolgoztunk – mondja –, de nem szakadtunk el a tévézéstől sem. Bábáskodtam a TV2 megszületésénél, majd műsorokat készítettem számukra.

A Szerencsekerék, a Zsákbamacska vagy a Mindent vagy semmit mind a keze munkáját dicséri. Ahogyan a Góóól! Című futballösszefoglaló, melyet az Eurosport is átvett: a kazettát futár vitte a reptérre, odaadta egy pilótának, aki Párizsba repült, ahol már várták az anyagot. Emellett létrehozták az Aranyág alapítványt: a karácsonykor és anyák napján jelentkező műsor több mint félmilliárd forintot gyűjtött már össze beteg gyerekek számára.

– Ekkora hajtáshoz persze megfelelő családi háttér és testi-lelki kondíció szükséges – ismeri el. – Előbbit a feleségem és a nyártól a New York–i filmakadémián tanuló lányom, utóbbit a sport biztosította.
A pólót idővel persze abbahagyta, következett a tenisz és a futás.
– Utóbbi a világ leggyűlöletesebb sportja – vallja –, de megmutatja az ember erejét,  hogy képes legyőzni magát. Éppen ezért hetente háromszor-négyszer tíz-tizenöt kilométereket futott, majd, hogy lemérje valódi teljesítőképességét, elhatározta, benevez egy maratonra.

– A negyvenedik születésnapomra megleptem magam egy New Yorki-i maraton nevezéssel – büszkélkedik. – A 28 ezer indulóból a 14066. helyen értem célba valamivel több négy óra tizenhét perc alatt. Kilencvenöt kilósan…

Azóta idehaza már többször is teljesítette a 42 195 métert, de elhatározta, hatvanévesen ismét kimegy New Yorkba. Addig is elmerült a keleti harcművészetekben: egy kis karate, egy kis kardrántás – élvezte is, ám rádöbbent, ugyanennyi erővel valami igazán magyaros sportot is választhatna.

– Így kezdtem el reflexíjjal lőni – indokolja választását. – Annyira jól ment, hogy beneveztem versenyekre: a korosztályomban két éve a harmadik, tavaly pedig bajnok lettem.

Ezek után persze új kihívást kellett találni, így mostanában a hagyományőrző íjászkodásban próbálgatja tudását. Emellett kacérkodik a lovas íjászattal is: lovagolni és lőni is tud, már csak a kettőt kellene ötvözni.

Helle László

1950-ben született Budapesten.
1959-ig élt Büssüben.
1976-ban segédoperatőri vizsgát tett.
1982-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.
1989-ben megalapította a TMA produkciós céget, s lefutotta a New York-i maratont.
1992-ben megvásárolta a Mafilm 33 százalékát.
Producer, gyártásvezető.


– Utóbbi azért is jó, mert így sokkal többször jöhetek Somogyba – állítja. – Imádom ezt a vidéket, el is határoztam, visszaadok valamit abból a sok jóból, amit innen kaptam. Öt éve szervezek egy vállalkozást, mely rengeteg munkahelyet jelentene. Beszéltem már az illetékesekkel is, ha ők is úgy gondolják, belevághatunk. Reménykedem, mert így lenne kerek az életem…

Praktikák
Négy tipp, hogyan készítsen házilag pizzát
Fedettpályás tenisz ob / 26 perce
Marozsán Fábián duplázott
A BOK Csarnokban rendezett pénteki döntőben két szoros szettben győzte le klubtársát.
Gyász
"Hogy egy édesanya milyen drága kincs, csak az tudja, akinek már nincs. Két keze munkáját mindenütt látjuk, áldott szép emlékét szívünkbe zárjuk." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk HORVÁTHNÉ KÁRPÁTI BEÁTA volt csökölyi lakos halálának 3. évfordulójára. Szerető férje és fiai Tamás és Balázs
„ Elhagytad a házat, amit úgy szerettél, itt hagytál mindent, amiért küzdöttél. Eltelt egy év, a fájdalmat leírni nem lehet, csak letörölni az érted hulló könnyeket. Elfeledni téged nem lehet, csak megtanulni élni nélküled.” Fájó szívvel emlékezünk DRUZSIN JÓZSEF halálának 1. évfordulójára. Felesége és fia
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy VIVERT JÓZSEF villanyszerelő gyugyi lakos 74 éves korában elhunyt. Temetése február 19-én, a 14 órai gyászmisét követően lesz a gyugyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
Fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. BALOGH FERENCNÉ gamási lakos 88 éves korában elhunyt. Temetése február 19-én, a 10 órai gyászmisét követően lesz a gamási temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KISIVÁN IMRÉNÉ 91 éves korában elhunyt. Temetése február 16-án, szombaton, 12.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. A gyászoló család
„Könnyes az út, mely sírodhoz vezet, Isten őrködjék pihenésed felett!” Fájó szívvel tudatjuk, hogy BOHÁR PÉTERNÉ kaposvári (toponári) lakost február 19-én 14.30 órakor kísérjük utolsó útjára a kaposvári Keleti temetőben. Gyászmise a Szent Imre templomban 18-án 7.30 órakor. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYOVAI GYŐZŐ volt kaposvári lakos 37 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése február 18-án, 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy KNOCH JÁNOSNÉ Ziegenheim Erzsébet kiskorpádi lakos életének 91. évében elhunyt. Temetése február 16-án, szombaton, 11 órakor a kiskorpádi temetőben lesz. Megemlékező istentiszteletet február 17-én, vasárnap, 10 órakor a kaposvári Evangélikus templomban tartjuk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó földi útjára elkísérik. A gyászoló család
„Szívünkben helyed, nem pótolja semmi. Míg e földön élünk, nem fogunk feledni.” .” Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. NÉMETH ISTVÁNNÉ Németh Irma kaposmérői lakos, türelemmel viselt rövid betegség után életének 85. évében visszatért Teremtőjéhez. Szeretett halottunk hamvait február 16-án, szombaton, 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a kaposmérői temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett férj, édesapa és nagypapa MRÁZ JÓZSEF hamvasztás utáni búcsúztatója február 16-án, szombaton, 14 órakor lesz a fonyódi temetőben. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BENE ISTVÁNNÉ Kutasi Mária 77. életévében elhunyt. Temetése február 19-én a 14.30 órai gyászmisét követően lesz a töröcskei temetőben. Gyászoló családja
"Pihenj csendesen, hol nincs fájdalom, szívünkben itt leszel, míg élünk e világon." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DÁVIDNÉ MÁTIS ERZSÉBET volt kisberényi lakos életének 67. évében elhunyt. Temetése február 14-én 10 órakor a lengyeltóti Keleti temetőben lesz. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy LACZKÓ JÓZSEFNÉ Jónás Erzsébet 71 éves korában elhunyt. Temetése február 19-én, kedden, 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászoló családja
„Te, aki annyit szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRÁL LAJOSNÉ Berta Rózsa 81.életévében elhunyt. Temetése február 15-én, pénteken, a 14.30 órai gyászmisét követően lesz a zselicszentpáli temetőben. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy FÖLDVÁRI SÁNDORNÉ batéi lakos 91 éves korában csendesen elhunyt. Temetése február 14-én, csütörtökön, a 13 órai gyászmisét követően lesz a batéi temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy KOPECZKI JÁNOS tabi lakos életének 87. évében elhunyt. Temetése február 15-én, 13 órakor lesz a tabi temetőben. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DÖMÖTÖRFI JÓZSEF kutasi lakos 71 éves korában elhunyt. Temetése február 14-én, csütörtökön, a 12.30 órai gyászmisét követően lesz a kutasi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Elmegyek, mert el kell mennem... Vár rám az ismeretlen... Hosszú álom, Míg éltem szívem és lelkem, Néktek adtam... hát ne fájjon halálom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik szerették és ismerték, hogy PLUCSINSZKI JÓZSEF a SEFAG RT volt dolgozója, türelemmel viselt rövid betegség után életének 95. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Utolsó útjára február 15-én, 12.30 órakor kísérjük a toponári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BUNOVÁC LÁSZLÓ (volt pálinkafőzős) nagybajomi lakos, 71. éves korában elhunyt. Temetése február 13-án, szerdán, 15 órakor lesz a nagybajomi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy BATÁRI IMRÉNÉ lábodi lakos elhunyt. Temetése február 14-én, 13 órakor a nagyatádi központi temetőben lesz. A gyászoló család
Halálos tűz / 36 perce
Halálos lakástűz Nagyszakácsiban
Sonline
Talán magától megjavul / 50 perce
Kénytelenek lemondani gigantikus űrteleszkópjukról az oroszok
Baleset / 1 órája
Hármas karambol Zamárdi térségében
Sonline
praktika / 1 órája
Így pakolja be az élelmiszereket a hűtőbe
gyergyószentmiklós / 1 órája
Ősbemutató a Figura Stúdió Színházban
elkapták / 2 órája
Elhunyt hozzátartózójának jogosítványával vezetett