Önzetlenül másokért: megtalálják a kötelező szolgálat értelmét

Harmincegy esztendeje – az ENSZ közgyűlésének határozata alapján – december 5. az önkéntesség világnapja. A megyében több ezren segítik önzetlenül társaikat megannyi civil szervezetben tevékenykedve, emellett az idei évtől már érettségizni sem lehet anélkül, hogy egy diák középiskolás évei alatt ne végzett volna önkéntes közösségi munkát.

Az évforduló alkalmából a Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház és a Compass Egyesület együttműködési szerződést írt alá, mely szerint az ifjúsági egyesület tagjai a jövőben önkéntesként segítik az intézmény munkáját.Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek világnapjának megtartását, emellett az önkéntesség az egyik alapelve az Európai Uniónak is, hiszen a hitvallás szerint hozzájárul a társadalmi fejlődéséhez és szolidaritáshoz. Somogyban több száz szervezet, önkormányzat, egyesület foglalkoztat önkénteseket, lefedve az élet minden területét: önkéntesek dolgoznak az oktatásban, művészeti intézményekben, az egészségügyi és szociális ellátásban, az egyházaknál, a turizmusban, önkormányzatoknál, az állat- és természetvédelemben, a polgárőrségeknél, a katasztrófavédelemben, a különböző civil, sport és ifjúsági egyesületekben.

– A szervezetünk alapja az önkéntesség – mondta Gyarmati László, a Magyar Vöröskereszt somogyi szervezetének szakmai vezetője. – A megyében nagyjából ezer önkéntesünk szerepel a nyilvántartásban, ők segítenek többek között a véradások szervezésében, vagy éppen szociális területen az adományosztásoknál. Akadnak, akik heti rendszerességgel vesznek részt a munkában, mások évente egyszer-kétszer. Ez a létszám elegendő, hogy el tudjuk végezni vállalt feladatainkat. Rajtuk kívül a kötelező közösségi szolgálatnak köszönhetően középiskolások is segédkeznek nálunk, például a kaposvári MikulásGyárban. Tavaly 384-en a Vöröskereszt megyei szervezeténél teljesítették az ötven órás penzumot.

A törvény szerint a 2016. január elseje után csak azok a diákok érettségizhetnek akik félszáz órát dolgoztak önkéntesként. A szolgálatot a 9–11. osztály során, az iskolában vagy egy megfelelő fogadószervezetnél végezhetitek el, az oktatási intézmény engedélyével akár tömbösítve, azaz egyetlen, hosszabb alkalommal.

A megyében a Közösségi Szolgálat Portálon 129 szervezet regisztrálta magát, ahol a diákok elvégezhetik kötelező feladataikat. A városok közül Kaposvárról 42, Csurgóról és Marcaliból 6–6, Nagybajomból, Siófokról, 4–4, Fonyódról és Balatonboglárról 3–3, Barcsról és Nagyatádról 2–2, Balatonlelléről és Kadarkútról 1–1 szervezet szerepel a honlapon, míg 55 szervezet valamelyik somogyi faluból képviselteti magát, ám ennél jóval több helyen önkénteskedhetnek a diákok, akik az egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári- és katasztrófavédelmi területen, valamint óvodáskorú, sajátos nevelési igényű vagy idős emberekkel történő közös sportolással vagy más szabadidős tevékenységgel foglalkozhatnak.

– A katasztrófavédelemhez Somogyban az idén 361 középiskolás jelentkezett közösségi szolgálatra – tájékoztatott Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. – A célunk, hogy a közösségi szolgálatra jelentkező fiatalokat bevonjuk a szervezet mindennapi tevékenységébe, részt vehetnek a napi működésben, így maguk is átélhetik, miben áll a katasztrófák elleni védekezés. Kialakul bennük a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és később nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.
A szóvivő hozzátette, a diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és -védelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába, közreműködhetnek például iskolájuk tűzriadó tervének kidolgozásában, a terv gyakoroltatásának előkészítésében és végrehajtásában, az intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében, tűzoltóversenyek előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában, de akár az őket fogadó tűzoltólaktanya karbantartási tevékenységeiben is. Aki a polgári védelem területével kíván alaposabban megismerkedni, az részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában, polgári védelmi gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában, az iparbiztonság iránt érdeklődők a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehetnek részt.

Három kaposvári középiskolával, a Táncsics és a Munkácsy gimnáziummal, valamint az ipari szakközépiskolával áll kapcsolatban a Napkerék Egyesület, ahol a tanodaprogramban, a nyári kirándulásoknál, illetve a táboroztatásokban önkénteskedhetnek a diákok.
– Évente 30–40 tanulót tudunk fogadni – mondta Bogdán Imre, az egyesület vezetője, aki szerint jó ötlet a középiskolások kötelező önkéntes szolgálata, hiszen megkönnyíti a szakemberek munkáját. – Persze nemcsak érettségi előtt állók dolgoznak nálunk önkéntesként: a felzárkóztatásban és tehetséggondozásban pedagógusok, nyugdíjas tanárok, valamint a Kaposvári Egyetem roma szakkollégiumának tagjai is részt vesznek.
A Munkácsy gimnázium a Napkerék mellett több mint száz civil szervezettel, önkormányzattal, oktatási, művelődési és művészeti intézménnyel áll kapcsolatban.
– Diákjaink körében az önkéntes munkát nézve a legnépszerűbb a Rippl-Rónai múzeum – állította Kiss István, a gimnázium igazgató-helyettese –, ahol a kiállítások szervezésében és lebonyolításában vesznek részt. Sokan a Compass Egyesületnél külföldi diákok gardírozásával töltik szolgálatukat, de a helyi óvodákban és általános iskolákban is rendszeresen segítenek tanulóink. Akik a visszajelzések alapján elfogadták ezt a fajta kötelezettséget, persze azért olyan partnereket próbálunk keresni, ahol hasznosan és tartalmasan tudják eltölteni az időt.

Hasonlóképpen háborgás nélkül teljesítik az érettségihez szükséges önkéntes munkát a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma intézményvezetője, Büttnerné Bódi Ágnes szerint.
– Szerteágazó, éppen milyen feladatokat végeznek diákjaink – mondta az igazgató. – A legnépszerűbb a szociális ellátás és az iskolai, óvodai munka. Az iskolában külön csoport foglalkozik az önkéntes munkával, a különböző területeknek van saját vezetőjük, az egész szolgálatot pedig az osztályfőnöki munkaközösség-vezető koordinálja. A gyerekek jellemzően már a tizedik osztály végére, legkésőbb a 11. első félévében teljesítik az ötven órát. A visszajelzések jellemzően pozitívak: az első év végén kiállítást szerveztünk az élményekből, s azzal szembesültünk, bár sokaknak szokatlan volt az újfajta kötelezettség, de megtalálták-meglátták az értelmét.

A Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház és a Compass Egyesület együttműködési szerződést írt aláTöbb mint félszáz önkéntes segít a megyei kórházban

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 170 éves történetét végigkíséri a civil összefogás, az intézményben több mint húsz esztendeje dolgoznak önkéntesek, jelenleg ötvennégyen: beteglátogatók, a könyvtárban vagy a prevenciós irodában segítők, gyermekosztályon mesélők, a kápolnai szolgálatban dolgozók vagy éppen nővérsegítők.
– A kórház mindig is kiemelt feladatának tartotta, hogy felkarolja és működtesse az önkéntes szolgálatot – mondta Moizs Marianna, az intézmény igazgatója a kórház önkéntesek világnapja alkalmából szervezett összejövetelén, melyen önkéntességi együttműködési megállapodást írt alá Eglyné Katona Andreával, a Compass Ifjúsági Egyesület vezetőjével. A fiatalok a prevenció, az egészségmegőrzés és a munkatársak segítése mellett többek között a tolmácsolásban segítenek majd a kórháznak.
Tapazdi Jenőné kórházi önkéntes arról beszélt, az önkéntesség egyidős az emberiséggel, csak a tartalma változott az idők során. Ami viszont állandó: erre a vállalásra születni kell, s szükséges az igény, hogy az ember testi szükségletei mellett a lelkieket is kielégítse.

Korszerűsítés
Szellőztető- és légrendszerrel szerelték fel Tutanhamon fáraó sírját
kritika / 25 perce
Nicole Kidman öregen már lágyan pusztít
Az elmúlt időkben megtekintett filmek közül a legunalmasabb volt a Pusztító, Nicole Kidman új filmje. Arra számítottam, hogy valami jó kis akciófilm lesz. Ehhez képest két órányi tömény drámát kaptam, egy nagyon csipetnyi akcióval megfűszerezve.
Gyász
"Köztetek leszek, de fáj ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok mosolyogjatok, mert én már az Istennél vagyok." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VATI LÁSZLÓNÉ Czeglédi Éva mernyei lakos 87 éves korában elhunyt. Temetése január 26-án, szombaton, a 11 órai gyászmisét követően a mernyei temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
"Vágytam maradni még szeretteim között, De a sors végül ellenünk döntött. Búcsúzni nem tudtam, ajkam nem engedett, Amit mondtam volna, tudja, ki szeretett." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy PIEL JÓZSEFNÉ Borsos Mária életének 69. évében elhunyt. Temetése január 26-án, szombaton, a 13 órai gyászmisét követően lesz a göllei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DENCSI ATTILA kaposvári, volt ötvöskónyi lakos 53. éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése január 28-án, 11 órakor lesz az Ötvöskónyi Temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HORVÁTH BÉLÁNÉ Szabó Bernadett volt somogysárdi lakos 86 éves korában csendesen elhunyt. Temetése január 26-án, szombaton, a 10.30 órai gyászmisét követően lesz a Somogysárdi Temetőben. A gyászoló család
„Elmentem tőletek nem tudtam búcsúzni, Nem volt idő arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok: nézzetek az égre.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JÁDI FERENCNÉ szilvásszentmártoni lakos 85 éves korában elhunyt. Temetése január 28-án, hétfőn, 14 órakor lesz a szilvásszentmártoni temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy CSÁSZKA TIBOR 68 éves korában elhunyt. Temetése január 28-án, hétfőn, a 13 órai gyászmisét követően lesz a Somogyszili temetőben. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. KONCZ JAKABNÉ Hadházy Anna Mária tanárnő életének 89. évében elhunyt. Temetése február 4-én, 14 órakor lesz a Debreceni Köztemetőben. A gyászoló család
„Úgy mentél el szótlan, csendben, meggyötört tested sírhalom. Elpihentél a csillagok közt, hol nincs már fájdalom.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy POLECSÁK IMRÉNÉ Hofrics Erzsébet göllei lakos 91 éves korában elhunyt. Temetése január 26-án, szombaton, a 9 órai gyászmisét követően lesz a göllei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZŐKE GYULA volt autóbusz-vezető, kaposvári lakos 77 éves korában elhunyt. Temetése január 25-én, pénteken, 15 órakor a kaposvári Nyugati temetőben lesz. A gyászoló család
Megrendüléssel tudatjuk, hogy MATESZ PÁL, a szorosadi Koppányvölgye Zrt. elnöke életének 81. évében, 2019. január 17-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése január 24-én, csütörtökön, 11 órakor lesz a törökkoppányi temetőben. Lelki üdvéért a szertartás előtt, 10 órakor a törökkoppányi katolikus templomban lesz gyászmise. A szorosadi Koppányvölgye Zrt. igazgatósága és dolgozói
"Egy egész örökkévalóság, őrzi mindannyiunk sorsát." /Pilinszky/ SZIKLAI FERENCNÉ Ibolya, Zsizsike élt 88 évet. Végső búcsúztatója január 25-én, pénteken, délután 13.30 órakor a kaposvári Keleti temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy VIDOVSZKY IMRE balatonboglári lakos, életének 84. évében elhunyt. Temetése január 25-én, a 14 órai gyászmisét követően lesz a Balatonboglári temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
Fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY JÓZSEF ny. százados volt marcali lakos életének 86. évében váratlanul elhunyt. Temetése január 28-án, hétfőn, 11.00 órakor lesz a marcali központi temetőben. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a húsipar egyik nagy ikonja CSENTERICZ GYULA hentes 80 éves korában elhunyt. Temetése január 25-én, pénteken, 10 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára egy szál virággal elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÁCS VIKTORNÉ volt Kaposvár, Egyenesi úti lakos 94 éves korában elhunyt. Temetése január 25-én, pénteken, 11 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
„Az élet megszűnt, lelkem elszállt, De gondolatotokban élek tovább.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS GÉZÁNÉ volt nemesdédi lakos 82 éves korában elhunyt. Temetése január 23-án, szerdán, 14 órakor lesz a nemesdédi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerető családja
„Amilyen szép volt az élet veled, Olyan rossz lesz most nélküled.” Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérünk PLUTA MAREK 72 éves korában otthonában, szerettei körében, súlyos betegségben elhunyt. Utolsó útjára január 25-én, pénteken, 15.30 órakor kísérjük a kaposvári Keleti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Közös, hogy meghal, aki él, S természet útján szebb valóra kél." (W. Shakespeare) Fájdalommal tudatjuk, hogy MATESZ PÁL törökkoppányi lakos, a szorosadi Koppányvölgye Zrt. elnöke életének 81. évében, 2019. január 17-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése január 24-én, csütörtökön, 11 órakor lesz a törökkoppányi temetőben. Lelki üdvéért a szertartás előtt, 10 órakor a törökkoppányi katolikus templomban lesz gyászmise. A temetést követően kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Elcsitul a szív,mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ FERENC szabási lakos életének 69. évében elhunyt. Temetése január 24-én, 14 órakor lesz a Szabási Temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik A gyászoló család
„Elfeledni téged soha nem lehet, Csak le kell törölni a fájó könnyeket.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BENKOCS ISTVÁN lengyeltóti, volt kaposvári lakos, 57 éves korában, hosszan tartó betegség után csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása január 25-én 15 órakor a fonyódi temetőben lesz. Gyászolják: édesanyja és szerettei
különben dühbe jövünk / 46 perce
Minden magyar szívét megmelengeti Terence Hill videója
itt élned, halnod kell / 1 órája
Trianonra emlékeznek a vetélkedő iskolások
Szépségápolás / 1 órája
Különleges kezelést igényel a száraz arcbőr
Otthon a hangszernek / 1 órája
Münchenbe költözik az utolsó Bogányi-zongora
Veszélyjelzés / 1 órája
Országszerte további havazásra figyelmeztetnek
Februári újdonság / 2 órája
Nem kell érinteni az érintőképernyőt az új LG mobilon