Önzetlenül másokért: megtalálják a kötelező szolgálat értelmét

Harmincegy esztendeje – az ENSZ közgyűlésének határozata alapján – december 5. az önkéntesség világnapja. A megyében több ezren segítik önzetlenül társaikat megannyi civil szervezetben tevékenykedve, emellett az idei évtől már érettségizni sem lehet anélkül, hogy egy diák középiskolás évei alatt ne végzett volna önkéntes közösségi munkát.

Az évforduló alkalmából a Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház és a Compass Egyesület együttműködési szerződést írt alá, mely szerint az ifjúsági egyesület tagjai a jövőben önkéntesként segítik az intézmény munkáját.Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek világnapjának megtartását, emellett az önkéntesség az egyik alapelve az Európai Uniónak is, hiszen a hitvallás szerint hozzájárul a társadalmi fejlődéséhez és szolidaritáshoz. Somogyban több száz szervezet, önkormányzat, egyesület foglalkoztat önkénteseket, lefedve az élet minden területét: önkéntesek dolgoznak az oktatásban, művészeti intézményekben, az egészségügyi és szociális ellátásban, az egyházaknál, a turizmusban, önkormányzatoknál, az állat- és természetvédelemben, a polgárőrségeknél, a katasztrófavédelemben, a különböző civil, sport és ifjúsági egyesületekben.

– A szervezetünk alapja az önkéntesség – mondta Gyarmati László, a Magyar Vöröskereszt somogyi szervezetének szakmai vezetője. – A megyében nagyjából ezer önkéntesünk szerepel a nyilvántartásban, ők segítenek többek között a véradások szervezésében, vagy éppen szociális területen az adományosztásoknál. Akadnak, akik heti rendszerességgel vesznek részt a munkában, mások évente egyszer-kétszer. Ez a létszám elegendő, hogy el tudjuk végezni vállalt feladatainkat. Rajtuk kívül a kötelező közösségi szolgálatnak köszönhetően középiskolások is segédkeznek nálunk, például a kaposvári MikulásGyárban. Tavaly 384-en a Vöröskereszt megyei szervezeténél teljesítették az ötven órás penzumot.

A törvény szerint a 2016. január elseje után csak azok a diákok érettségizhetnek akik félszáz órát dolgoztak önkéntesként. A szolgálatot a 9–11. osztály során, az iskolában vagy egy megfelelő fogadószervezetnél végezhetitek el, az oktatási intézmény engedélyével akár tömbösítve, azaz egyetlen, hosszabb alkalommal.

A megyében a Közösségi Szolgálat Portálon 129 szervezet regisztrálta magát, ahol a diákok elvégezhetik kötelező feladataikat. A városok közül Kaposvárról 42, Csurgóról és Marcaliból 6–6, Nagybajomból, Siófokról, 4–4, Fonyódról és Balatonboglárról 3–3, Barcsról és Nagyatádról 2–2, Balatonlelléről és Kadarkútról 1–1 szervezet szerepel a honlapon, míg 55 szervezet valamelyik somogyi faluból képviselteti magát, ám ennél jóval több helyen önkénteskedhetnek a diákok, akik az egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári- és katasztrófavédelmi területen, valamint óvodáskorú, sajátos nevelési igényű vagy idős emberekkel történő közös sportolással vagy más szabadidős tevékenységgel foglalkozhatnak.

– A katasztrófavédelemhez Somogyban az idén 361 középiskolás jelentkezett közösségi szolgálatra – tájékoztatott Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. – A célunk, hogy a közösségi szolgálatra jelentkező fiatalokat bevonjuk a szervezet mindennapi tevékenységébe, részt vehetnek a napi működésben, így maguk is átélhetik, miben áll a katasztrófák elleni védekezés. Kialakul bennük a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és később nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.
A szóvivő hozzátette, a diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és -védelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába, közreműködhetnek például iskolájuk tűzriadó tervének kidolgozásában, a terv gyakoroltatásának előkészítésében és végrehajtásában, az intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében, tűzoltóversenyek előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában, de akár az őket fogadó tűzoltólaktanya karbantartási tevékenységeiben is. Aki a polgári védelem területével kíván alaposabban megismerkedni, az részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában, polgári védelmi gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában, az iparbiztonság iránt érdeklődők a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehetnek részt.

Három kaposvári középiskolával, a Táncsics és a Munkácsy gimnáziummal, valamint az ipari szakközépiskolával áll kapcsolatban a Napkerék Egyesület, ahol a tanodaprogramban, a nyári kirándulásoknál, illetve a táboroztatásokban önkénteskedhetnek a diákok.
– Évente 30–40 tanulót tudunk fogadni – mondta Bogdán Imre, az egyesület vezetője, aki szerint jó ötlet a középiskolások kötelező önkéntes szolgálata, hiszen megkönnyíti a szakemberek munkáját. – Persze nemcsak érettségi előtt állók dolgoznak nálunk önkéntesként: a felzárkóztatásban és tehetséggondozásban pedagógusok, nyugdíjas tanárok, valamint a Kaposvári Egyetem roma szakkollégiumának tagjai is részt vesznek.
A Munkácsy gimnázium a Napkerék mellett több mint száz civil szervezettel, önkormányzattal, oktatási, művelődési és művészeti intézménnyel áll kapcsolatban.
– Diákjaink körében az önkéntes munkát nézve a legnépszerűbb a Rippl-Rónai múzeum – állította Kiss István, a gimnázium igazgató-helyettese –, ahol a kiállítások szervezésében és lebonyolításában vesznek részt. Sokan a Compass Egyesületnél külföldi diákok gardírozásával töltik szolgálatukat, de a helyi óvodákban és általános iskolákban is rendszeresen segítenek tanulóink. Akik a visszajelzések alapján elfogadták ezt a fajta kötelezettséget, persze azért olyan partnereket próbálunk keresni, ahol hasznosan és tartalmasan tudják eltölteni az időt.

Hasonlóképpen háborgás nélkül teljesítik az érettségihez szükséges önkéntes munkát a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma intézményvezetője, Büttnerné Bódi Ágnes szerint.
– Szerteágazó, éppen milyen feladatokat végeznek diákjaink – mondta az igazgató. – A legnépszerűbb a szociális ellátás és az iskolai, óvodai munka. Az iskolában külön csoport foglalkozik az önkéntes munkával, a különböző területeknek van saját vezetőjük, az egész szolgálatot pedig az osztályfőnöki munkaközösség-vezető koordinálja. A gyerekek jellemzően már a tizedik osztály végére, legkésőbb a 11. első félévében teljesítik az ötven órát. A visszajelzések jellemzően pozitívak: az első év végén kiállítást szerveztünk az élményekből, s azzal szembesültünk, bár sokaknak szokatlan volt az újfajta kötelezettség, de megtalálták-meglátták az értelmét.

A Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház és a Compass Egyesület együttműködési szerződést írt aláTöbb mint félszáz önkéntes segít a megyei kórházban

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 170 éves történetét végigkíséri a civil összefogás, az intézményben több mint húsz esztendeje dolgoznak önkéntesek, jelenleg ötvennégyen: beteglátogatók, a könyvtárban vagy a prevenciós irodában segítők, gyermekosztályon mesélők, a kápolnai szolgálatban dolgozók vagy éppen nővérsegítők.
– A kórház mindig is kiemelt feladatának tartotta, hogy felkarolja és működtesse az önkéntes szolgálatot – mondta Moizs Marianna, az intézmény igazgatója a kórház önkéntesek világnapja alkalmából szervezett összejövetelén, melyen önkéntességi együttműködési megállapodást írt alá Eglyné Katona Andreával, a Compass Ifjúsági Egyesület vezetőjével. A fiatalok a prevenció, az egészségmegőrzés és a munkatársak segítése mellett többek között a tolmácsolásban segítenek majd a kórháznak.
Tapazdi Jenőné kórházi önkéntes arról beszélt, az önkéntesség egyidős az emberiséggel, csak a tartalma változott az idők során. Ami viszont állandó: erre a vállalásra születni kell, s szükséges az igény, hogy az ember testi szükségletei mellett a lelkieket is kielégítse.

szponzorált tartalom
Paks II. – Tiszta és hatékony áramtermelés
útelhagyás Sonline
Árokba borult egy autó Mesztegnyőnél
jogi lépések / 12 perce
Perlik a Walmartot az El Pasó-i lövöldözés áldozatainak hozzátartozói
A férfi, aki 22 embert gyilkolt meg, és többeket megsebesített, bevallotta, hogy kifejezetten mexikóiakat akart megölni.
Gyász
Fájdalommal tudatjuk, hogy RÁKÓCZI JÁNOSNÉ Bradánovics Rozália volt kaposújlaki lakos 84 éves korában, hosszú betegség után elhunyt. Temetése november 22-én, pénteken, 13.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Külön köszönetünket fejezzük ki a Liget Otthon dolgozóinak áldozatos munkájukért. A gyászoló család
„Az élet megszűnt, lelkem elszállt, De gondolatotokban élek tovább.” Szomorú szívvel tudatjuk, hogy BESSENYEI JÓZSEFNÉ 87 éves korában csendesen elhunyt. Temetése november 21-én, csütörtökön, a 10.30 órai gyászmisét követően lesz a somogyszili temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CZIKLIN MÁRIA 78 éves korában elhunyt. Temetése november 22-én, 14 órakor lesz a gombai temetőben. Gyászoló családja
Nagy tisztelettel és őszinte részvéttel búcsúzik Böhönye Község Önkormányzata volt köztiszteletben álló képviselőjétől, volt alpolgármesterétől KLAUZ ISTVÁNTÓL Emlékét kegyelettel megőrizzük. Böhönye Község Önkormányzata
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KLAUZ ISTVÁN volt takarékszövetkezeti elnök, ügyvezető életének 69. évében elhunyt. A gyászmisére november 22-én, 11 órakor kerül sor a böhönyei Római Katolikus Templomban. Utolsó útjára családi körben kísérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászmiséjén részt vesznek. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BÍRÓ VALÉRIA volt kadarkúti lakos 81 éves korában elhunyt. Temetése november 20-án, szerdán, a 13.30 órakor tartandó gyászmisét követendően 14 órakor lesz Kadarkúton a Körmendi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
„Elfelejteni téged nem lehet, csak meg kell tanulni élni nélküled.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HOFFMANN ISTVÁN Kaposvár, Liszt F. utcai lakos életének 74. évében hosszantartó, súlyos betegségben elhunyt. Temetése november 20-án, szerdán 15.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Minden külön értesítés helyett. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MÜLLER LAJOSNÉ balatonlellei lakos, életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése november 20-án, a 10 órai gyászmisét követően 10.45 órakor lesz a balatonlellei régi temetőben. A Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÉFFAI PÉTER magyaratádi lakos 67 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése november 19-én, kedden, 11 órakor lesz a magyaratádi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
„Szomorúan szól egy kisfalu harangja, Mert egy Édesanya többé már nem hallja. Istenhez megyek, Ő hívott engemet, Kiket oly nagyon szerettem, Búcsúzom tőletek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEGEDÜSNÉ ERDEI ILONA kaposgyarmati lakos 70 éves korában hosszantartó súlyos betegség után elhunyt. Temetése november 19-én, kedden, a 14.30 órai gyászmisét követően lesz a kaposgyarmati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy DOMOKOS LÁSZLÓNÉ Horváth Erzsébet marcali lakos életének 68. évében elhunyt. Búcsúztatása november 19-én, kedden 13.15 órakor lesz a marcali plébániatemplomban, a temetése 14 órakor a marcali Központi temetőben. A gyászoló család
"Ha elfáradsz utadon, pihenj meg egy percre, Tekints az itt maradt, bánatos szívekre." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk drága férjem, édesapám KADARAVEK JÓZSEF halálának 5. évfordulójára. Bánatos feleséged és lányod Rózsika
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SKRINYÁR JÓZSEF 74 éves korában elhunyt. Temetése november 19-én, kedden, 11 órakor lesz a kaposvári Nyugati temető szóró parcellájában. Kérjük, együttérzésüket egy szál virággal fejezzék ki. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy BREZNAI JÓZSEFNÉ Nagy Irén vörsi majd marcali lakos, 84 évesen elhunyt. Temetése november 20-án, szerdán, a 10.15 órai gyászmisét követően 11 órakor lesz a Marcali Központi temetőben. A gyászoló család
"A Te szíved már nem fáj, De a miénk vérzik, Mert a fájdalmat az élők érzik." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy CSURAI IBOLYA életének 60. évében méltósággal viselt súlyos betegség következtében november 10-én elhunyt. Hamvasztás utáni temetése november 22-én, 11 órakor a kaposvári Keleti temetőben lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szeretett halottunkat utolsó útjára kísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÁRTFAI IMRÉNÉ somogybabodi lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése november 18-án 14 órakor lesz a somogybabodi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
"Egy éve már, hogy minket örökre itt hagytál, drága emlékeddel szívünkben maradtál. Veled együtt volt teljes az életünk, hogy elmentél magaddal vitted örömünk. Üres lett nélküled a ház, hiányzol közülünk, ez nekünk nagyon fáj." Fájó szívvel emlékezünk ANDROKITY LÁSZLÓ szőlőskislaki lakos halálának első évfordulójára. Szerető családod
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ORBÁN JÓZSEF kaposfői lakos 76 éves korában elhunyt. Temetése november 18-án, hétfőn, 15 órakor lesz a kaposfői református temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy CZEBEI DÉNESNÉ Deák Margit kaposfői, volt nagybajomi lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése november 16-án, 11 órakor lesz a nagybajomi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Elmentem tőletek. Nem tudtam búcsúzni, nem volt időm, el kellett indulni. Szívetekben hagytam emlékem örökre. Ha látni akartok nézzetek az égre. Fájó szívvel tudatjuk, hogy BEKK JÁNOSNÉ Huszti Rózsa volt horvátkúti, lakos életének 79. évében elhunyt. Temetése november 15-én, a 10.30 órai gyászmisét követően lesz, a horvátkúti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik elkísérik utolsó útjára. Szerető gyermekei és unokái.
baba transzport / 18 perce
Kendőben boldogabb a gyerek
Turbéki Bernadett
dinamikus fejlődés / 21 perce
A válság előtti szint felett szárnyal az ingatlanfejlesztés
baleset / 31 perce
Halálos baleset történt az R67-esen Mernyénél
Sonline
Utazás / 50 perce
Egyszer Strasbourgba is el kell látogatnia!
megvádolták / 1 órája
Visszavonul a közéleti tevékenységtől András yorki herceg
Interjú / 2 órája
Benkő Péter egyetlen kapcsolatát sem bánta meg
Takács Eszter