Közélet

2015.03.11. 17:24

Szemétszállítás-botrány Siófokon: nem fizettek díjat a képviselők

Városvezetők és képviselő-testületi tagok, továbbá orvosok is szerepelnek azon a százötven nevet tartalmazó listán, melyen azokat tüntette fel a tavaly január óta működő siófoki székhelyű Siókom Kft., hogy 2014-ben kik mentesültek a szemétszállítási díj fizetése alól.

Fónai Imre

Ez a lista is része annak a feljelentésnek, melyet Lengyel Róbert, az októberben hivatalba lépett független polgármester a regionális hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás elnökeként tett. Rövid időn belül már az ötödik feljelentést teszi a siófoki városvezető az arra illetékes szerveknél (a rendőrségnél, illetve a NAV bűnügyi főigazgatóságán), s jelen pillanatban annyit tudni, hogy kettő esetében már elrendelték a nyomozást, három ügyben még nem válaszolt a hatóság.

– Mi tudható ezeknek az ügyeknek a részleteiről? – kérdeztük Lengyel Róbert polgármestertől.
– Mind a öt ügy önkormányzati, illetve részben önkormányzati tulajdonú céget érint – felelte. – Hűtlen kezelés, sikkasztás, költségvetési csalás, illetve okirathamisítás gyanúja merült fel ezekben az esetekben. A cselekmények kárvallottjai a város, illetve a környező települések. Egy feljelentést névtelen bejelentés nyomán tettem polgármesterként, a másik négyet a térségi hulladékgazdálkodási társulás elnökeként, a társulásban tulajdonos önkormányzatok képviseletében. Utóbbi négyből egy a társulás vagyonát érintő feljelentés, a másik három a Siófok és huszonhat másik település tulajdonában lévő, 2014. januárja óta működő Siókom Kft. tavalyi évét érinti. Ez a nonprofit társaság alakult a hulladékkezelési díjak beszedésére.

– Feljelentés tárgya a szemétdíjfizetés alóli mentesség is?
– Igen, mintegy százötven fős listával szembesültem, mint a kft. ügyvezetőjének a felettese. Tavaly ennyi személy mentesült a díjfizetés alól. A listán szereplők zöme az NHSZ Zöldfok Zrt., a Kertfok Kft. és a Siókom Kft. munkavállalója, de szerepelnek rajta városvezetők, képviselő-testülei tagok, valamint orvosok is, egyesek több ingatlannal is. Tudomásom szerint se jogszabályi, se egyéb felhatalmazása nem volt senkinek e mentesség biztosítására a 2014-es esztendőben. Több, mint három és félmillió forintot nem számlázott ki a Siókom, miközben a cég komoly anyagi problémákkal küzd, várható, hogy a tulajdonos önkormányzatoknak komoly pénzösszeget kell a kft.-be tolni ahhoz, hogy működőképes maradjon.

– Lehet tudni, hogy mennyit?
– Akár százmillió forintot is meghaladó összeget. A díjmentesség miatt hiányzó 3,5 millió forint Siófok és a környező települések kára. Azt egyébként valamennyi feljelentésben jeleztem: amennyiben felelős megállapításával zárul a büntetőeljárás, úgy polgári peres eljárásban minden egyes forintot vissza fogok perelni a város, illetve a társulás számára.

– A Zöldfok-vezérigazgató és szakszervezeti vezető szerint a díjmentesség hosszú évek óta járt a dolgozóknak...
– Semmi sem zárja ki, hogy a Zöldfok saját döntése alapján kedvezményezetti kört állapítson meg, de a saját költségére. Hogy 2014 előtt ez miként történt, ahhoz semmi közöm, az a Zöldfok belügye, de 2014. januárjában megalakult a 27 önkormányzat tulajdonában lévő Siókom, hogy a továbbiakban közszolgáltatóként szedje a szemétszállítási díjakat. Ez az önkormányzatok közösségének a cége, az oda befolyó pénz is a településeké, ebből nem lehet adományozgatni, erről a bevételről nem lehet csak úgy lemondani mások javára. Azért választottak polgármesterré, hogy Siófok érdekeit képviseljem, és azért társulási elnökké, hogy a környező településekét is.

Szabó Zoltán: „Legalább a dolgozóknak ne számlázzák ki visszamenőleg a 2014-es díjat”

„Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a Siókom Kft. új vezetése azt az utasítást kapta, miszerint az összes általa nyújtott szemétdíj-kedvezményt 2014. január elsejére visszamenőleges hatállyal szüntesse meg, a kedvezményezetteknek a számlákat utólag állítsa ki és küldje meg – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében Szabó Zoltán, az NHSZ Zöldfok Zrt. vezérigazgatója és Bódis Éva szakszervezeti elnök. – Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a kedvezmény utólagos megvonása információnk szerint a közszolgáltatást ténylegesen végző NHSZ Zöldfok Zrt. dolgozóit is érintené. Közismert tény, hogy minden közszolgáltató és jó néhány gyártó is jelentős kedvezményeket ad saját dolgozóinak az általa nyújtott szolgáltatás vagy termék árából.

Mindannyian tudunk a MÁV, vagy az áramszolgáltató dolgozói által élvezett kedvezményekről. Igaz, az NHSZ Zöldfok Zrt. dolgozói nem a Siókom Kft. állományába tartoznak. De nyilvánvaló, hogy a Siófokon és 26 környező településen a szemétszállítást nem a Siókom Kft. hat dolgozója végzi, hanem a Zöldfok munkavállalói. A Zöldfok a kft.-t az elmúlt év folyamán gyakorlatilag előfinanszírozta, működését minden tekintetben folyamatosan támogatta és támogatja – nyilvánvalóan csak így valósulhatott meg a lakosság által szinte észrevehetetlen, zökkenőmentes átállás az egyik szolgáltatóról a másikra.”

„Ha volt jó üzletpolitikai döntés – áll a levélben –, akkor az az volt, hogy az NHSZ Zöldfok dolgozói ne kapjanak számlát a Siókom Kft-től. Gondoljunk csak bele, a kukákat naphosszat emelgető, amúgy is gyengén kereső munkásember még szemétdíjcsekket is kapjon... Hangsúlyozni szeretnénk, a kedvezmény adását nem tiltja a törvény, a jogszabályok a szolgáltató által alkalmazható legmagasabb és nem a legkisebb díjat határozzák meg. Ha ez másképpen lenne, nyilván nem alkalmaznák már évtizedek óta a különböző nagy közszolgáltatók sem. Ha a Siókom Kft. kitart döntése mellett, némileg csalódottan, rossz szájízzel, de tudomásul fogjuk venni és meg fogjuk keresni a módját annak, hogy dolgozóink költségnövekedését kárpótoljuk. Azt azonban végképp abszurdnak és felháborítónak éreznénk, ha a dolgozók kedvezményének megvonását valaki vagy valakik a „tisztánlátás”, a „jogszerűség”, az „igazságosság”, stb. győzelmének állítanák be.”

Szabó Zoltán vezérigazgató kérdésünkre azt mondta, bár ő is szerepel a mentességi listán, arról nyugodtan vegyék le, és legalább a dolgozóknak ne számlázzák ki visszamenőleg a 2014-es díjat. Arról, hogy nemcsak dolgozó, hanem többek között politikusok is szerepelnek a listán, azt mondta: az a Siókom üzletpolitikai döntése volt, minden cégnél van ilyen, mást nem kíván ehhez hozzátenni. Mint ahogyan arra a kérdésre sem kívánt válaszolni, hogy 2014 előtt, amíg a Zöldfok volt a szolgáltató a térségben, ugyanígy létezett-e olyan mentességi lista, melyen helyi potentátok is szerepeltek.

28 ezer forint - a szerző kommentárja

Huszonnyolcezer forint – ekkora összegről beszélünk, ennyi az éves szemétdíj. Az olvasóink által leggyakrabban felhozott témák egyike a szemétszállítás. Miért kell fizetni a Balaton partján akkor is, ha valaki nem tartózkodik ott? Ha az egyedülálló kisnyugdíjas havonta egy kukányi szemetet tesz ki, miért ugyanannyit fizet, mint ahonnan hetente kétszer elviszik? A két leggyakoribb kérdés. A válasz hosszú évek óta: így és csak így lehet. Közben a döntéshozók (ne feledjük, 2014 előtt a képviselő-testületek állapították meg a díjakat) Siófokon például egy fillért se fizettek. És vajon még mit nem fizetnek/fizettek?

Rossz üzenet, mert azt a látszatot kelti: a képviselő mentesülhet a díjfizetés alól, s azért is jó képviselőnek lenni, mert „tűzközelben” csurran-cseppen... Olyanokkal, akik meg vannak győződve róla, hogy ezek a „kiváltságok” nekik voltaképpen járnak, nehéz lesz a megújulás, amit nemcsak az új siófoki polgármester, hanem Szamosi Lóránt Fidesz-frakcióvezető is hangoztat, szorgalmaz.

Városvezetők, képviselők, orvosok – szép kis lista. Rászorulók, szociális okból kedvezményt élvezők listájáról nem tudni. Huszonnyolcezer forint: piti.

Rossz üzenet, mert azt a látszatot kelti: a képviselő mentesülhet a díjfizetés alól, s azért is jó képviselőnek lenni, mert „tűzközelben” csurran-cseppen... Olyanokkal, akik meg vannak győződve róla, hogy ezek a „kiváltságok” nekik voltaképpen járnak, nehéz lesz a megújulás, amit nemcsak az új siófoki polgármester, hanem Szamosi Lóránt Fidesz-frakcióvezető is hangoztat, szorgalmaz.

Városvezetők, képviselők, orvosok – szép kis lista. Rászorulók, szociális okból kedvezményt élvezők listájáról nem tudni. Huszonnyolcezer forint: piti. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!