27°
30°
16°

„Te cigány vagy?” Apró ügyekből nagy elismerések

Takács László a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüstkeresztjét vette át a nemzeti ünnepen. Több mint negyven év táncpedagógusi múlt adja a kérdéseket, melyeket alább mindig történetek követnek. És választ adnak a megkérdezhetetlenre is.

– Évtizedek óta napi hat órát táncol. Sosem érezte, hogy fáradtság felhúzni a mefisztót, a csizmát? – kérdezem nem titkoltan egykori somogyosként Takács Lászlótól.
– A Somogyban én is 8-10 évig táncoltam. Volt öt-hat év, amikor száz Balassa Tamásnak tanítottam meg a nyírségi csapást azért, hogy eltáncolhassa a Neuwirth Annamária Ritka tempó és haidauját. Sok tésztát megeszik az embert azért a kis mákért, ahogy a nagymamám mondta. Van ebben kötelességtudat, de mindig van valami, amiért azt mondom: de jó, hogy mégis itt voltam, pedig lestrapálva jöttem be…

– Profizmus?
– Annál elvetemültebbnek kell lenni. A profi addig tolja, amíg fizetik. Az elvetemültebb addig, amíg van benne lélek.

– Nem csak a lépést kell tudni, hanem hogy hová visz, egy tájegységre mondjuk?
– Fontos, mi van a színpadon, de fontosabb, szeretnek-e. Tyúkanyókarakter. Két erő tarthat össze egy csapatot: jó cimborák, szeretik egymást vagy fontos történik velük a színpadon. Nagy dolgok akkor születnek, ha a kettő együtt van. Néha összekeverik azt, hogy „csak tiszta forrásból” azzal, hogy „csak tiszta forrást”. Az utóbbi a múzeum dolga. Nem csak tematikus számokat lehet eltáncolni, de ha egy gyimesi kettős jártatóban nem érzem a fenyő illatát, vagy hogy ott nincs megesett lány, mert fölneveli a falu zokszó nélkül – ha ezt nem táncolják el, nem csináltak semmit.

– E tudást kitől kapta? Egy élet vagy elmondták a legelején?
– Jókor születtem. Foltin Jolán B-kategóriás diplomamunkáját táncoltam a Balatonföldvári Folklórfesztiválon. Dudanóta.

– Megvolt.
Novák Ferenc, táncházmozgalom, Tímár. Kricskovics. Nagy tisztelője voltam Györgyfalvay Katalinnak. A Közép-Európa Táncszínházban Szögi Csabáék kezdték az út-keresést, Zsuráfszky Balladát táncolt.

Takács László szerint elvetemültség kell a tánchoz– Otthonról mit hozott?
– A családom sem százas: édesapám huszonegy évesen már szabómester volt. Édesanyám szokta mesélni: Tudjátok gyerekek, apátok nem azért varrt ám, hogy nekünk pénzünk legyen, hanem hogy másnak ruhája. Hobbijával kereste a kenyerét, hetvenévesen még kijárt két műszakban a ruhagyárba. Egyszerre volt tűzoltóparancsnok, kultúrház-igazgató és kántor.

– Ez mindent megmagyaráz.
– (Nevet.) Genetikailag is elég nagyok a problémáim. Egyszer Szép Elemér iskolájában egy külföldről érkezett ifjú titán új táncokat tanított. Aztán rámutatott egy-két gyerekre, csütörtök este hat, Fegyveres Erők Klubja, nézzük, jól tudtok-e táncolni. Ő volt Csikvár József.

– Somogy Novák Ference.
– Szüleim nem beszélnek a Kossuth-díjasokról, csak Csikvár Jóskáról: „ha a Jóska nincs, akkor rendes ember lennél”. Az öreg Opellel faluról falura, koszorúcskáról koszorúcskára jártunk. Meghatározó volt. Bartók Kontrasztokjában tizenhatszor kellett a bot fölött átugranom. Az NDK-ba készülve népi táncot kértek tőlünk, akkor tudtam meg, milyen az, amikor csapásnál megpattan egy ér a kézben.

– Kiválasztja, akinek Ön lehet Csikvár József?
– Kiválasztódnak. Tóth Tibor a lengyeltóti Ördöngösből tizenegy évesen kezdett nálam, s nemrég az ő tanítványa kezdett táncot tanítani. Nagyon jó! Tóth Tibor tíz éve az első Együd-versenyen megvert engem. Nagyon jó! Czigány Tamás, Csárli (egykor a Somogy, ma a szennai Tótágas kiválósága. A szerző) hol vette észre, hogy van lába? A szennai kultúrházában. Nem volt már Csepinszky Mária, de volt Szendefy-család, Zóka Évike és még sokan. A saját örömünkre táncoltunk. Nem tudom, akkor pecsételődött-e meg Csárli sorsa, de talán kis szikra volt.

– Minek köszönhetők a váltások az együttesek között? A tánc vitte vagy vitte a táncot?
– Egyszer Orbán Csaba azt mondja, nem akarsz elvállalni egy együttest? Gyenge táncosok, borzalmas kultúrház-igazgató, elvállalod? El! Mit tudok kezdeni huszonévesen gyenge csapattal, rossz igazgatóval? Innen nézve mintha tudatosan készültem volna erre az egész kócerájra (nevet.) Göllei jegyző unokatestvérem mondja egyszer, a KISZ-esek „népitánccsoportot” szeretnének. Már rossz! Karácsony és szilveszter között tartsunk egy próbát. Még rosszabb. A kocsmahelyiségben a cementlapon. Odamegyek, ott van tizenkét ember. Már gyanús. Na, adok én ezeknek! Holnap föl sem tudnak állni, aztán majd nem viccelnek velem. Széki sűrű tempóval kezdtem, s biztos voltam benne, a következő próbán lesz három ember, kártyázunk, megisszuk a sört, hazamegyünk. Erre ott volt tizennyolc! Gyerekek, ami történt, felejtsük el, kezdjünk el valamit csinálni. Fél év múlva kétórás műsort adtak. Magnónk se volt, úgy fütyültem végig a próbát. Tizenegyig nyomtuk, és akkor még rimánkodtak, a kónyi verbunkot még járjuk el!– A lassú tempót nem ismeri…
– Egyszer Dombóváron nem mi csináltuk a Május elsejét. Kimentünk, sokan egy fűzfa alá, családostul, napsütésben. Fél óra múlva fészkelődtem. Nem tudok pihenni, pedig kellene.
 
– Az Ön korában már recepteket cserélgetnek az emberek.
– Egy huszonnyolc éves „öreg” vízilabdázó mondta: mindent ugyanúgy csinálok, csak többet kell utána pihennem. Ezzel én pont így vagyok.

– Mi jelenti az elismerést?
– Amikor Kadarkúton tanítottam, a táncosokat meghívták egy falusi bálba. Bent a beatzenekar játszott, az előtérben a szájbőgős, kanalas cigányok. Három somogyis fiú, nehogy már ne álljunk be! A végén odajön hozzám egy öreg cigány: te cigány vagy? Hasonlítsuk ezt össze egy magas állami díjjal! Sok apró ügyet nagy elismerésnek tudok megélni, mert valami miatt ez jobban számít a lelkemnek jobban. De ahogy a Bodrogi Gyula mondta: amikor megkaptam, azért az jólesett.

– Közelítő elismerés, hogy a gyerekek táncművészek?
– Ha orvos dinasztiák nőnek föl, az azért szerencsés, mert a kétéves már az intubálást hallja. Ezen nő föl. Takács Lackó öthónaposan anya hasában délszlávot táncolt, én meg vártam, mikor pottyan ki, mert a délszláv azért az ott van. Aggódom értük, hogy nincs más esélyük, mint ez a pálya, ami nem olyan, a kultúra sem olyan, mint 75-ben volt. Vigasztal, hogy mindig volt, aki összefirkálja a falat a barlangban. A művészet, amint a szerelem is, konstrukcionális hibája az embernek. Abban bízom, hogy a két gyerekem táncos lesz, bár nehéz körülmények között kell megtalálniuk a saját életüket. Jó esetben nem kell Amerikába mennünk családlátogatóba.

Takács László

Szabómester fiaként Büssüben született, az első szobában. Édesapja a közösségi élet motorja volt, feleségével első díjakkal jöttek haza a SZOT-beutalós táncversenyekről. Élete meghatározó évei Barcshoz kötik. Az instrukciói alapján édesapja által varrt féllábszárig érő bőrkabátban – hátul sliccelve tizenhárom gombbal, Nalóleon gallérral – 25 évesen bement a gimnáziumba táncosokat toborozni. Húszan követték. A kisvároshoz köti első házassága Békési Margit táncpedagógussal, a napokban készülnek a Boróka 35 éves jubileumára.

Szennán él, fia és lánya szintén a táncművész pályára állt. A Roxínház egyesület elnöke, a csapat produkcióban az egész család, védőnő felesége, Semsei Tünde is részt vesz. Periódusai nagyjából tíz-tizenkét évesek, azt mondja, egy idő után nincs hová lépni, s bár nehéz túlélni, tudomásul venni: van közös plafon. Dombóvár, Somogyjád, Hetes után Bu-zsákon, s régóta Szulokban tanít néptáncot. Mikében is ragaszkodnak hozzá. Főállásban a Toldi gimnázium tanára, s a színházi tanszék színészeit is megtáncoltatja.

Lassítani nemigen tud, bár próbálkozik. Harminc éve azt mondta: na gyerekek, ekkorát és ennyit! Húsz éve azt: ekkorát! Most megkér egy táncost, mutassa meg: mekkorát, meséli mosolyogva. De ezt nem kell elhinni neki. Az övén harminc éve ugyanaz az egy lyuk van, és ha színpadon áll, ma is ugyanakkorát, ugyanannyit tud. Az áprilisi Toldi-esten a Don Quijote címszerepét táncolja, fekete mefisztó fél lábszárig, mezítláb, mezítelen felsőtest, mellény. S ha szerencséje van a közönségnek, akkor a pedagógusnapi műsorban a sportcsarnokban is láthatja a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüstkeresztjének tulajdonosát, amint megmutatja, mekkorát és mennyit.

27°
30°
16°
Közepesen felhős
Sz
29°
16°
Cs
29°
19°
P
31°
17°
Sz
32°
18°
Putyin-Trump csúcstalálkozó
Pozitívan értékelte a Helsinkiben tartott csúcstalálkozót az orosz és az amerikai elnök
Időjárás / 14 perce
Ragyogó napsütésnek örülhetünk
Azért a szél okozhat némi bosszúságot.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy VARGA LÁSZLÓ polányi lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése július 18-án, szerdán a 14 órai megemlékezést követően 15 órakor a polányi evangélikus temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk. nagymamánk, dédimamám TÓTH JENŐNÉ Szűcs Éva somogytúri lakos életének 74. évében, súlyos betegségben, rövid szenvedés után elhunyt. Temetése július 18-án 14 órakor lesz a somogytúri temetőben. A gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KEREKES DEZSŐ Kaposvár, Virág utcai lakos 69 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása július 17-én, kedden 12.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy MERKEI ÉVA jákói, volt kiskorpádi lakos, életének 79. évében elhunyt. Temetése július 17-én kedden, a 10 órai gyászmisét követően lesz a kiskorpádi temetőben. Gyászolják: Merkei István és családja
"Szíve megpihenni tér ott lent a mélyben, lelkére angyalok vigyáznak fent az égben." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett nagymamám, dédikénk ÖZV. KELEMEN LÁSZLÓNÉ Marika néni volt Kaposvár, Radnóti M. u. 26. sz. alatti lakos, örökké értünk aggódó drága szíve, életének 97. évében megszűnt dobogni. Temetésére Kaposfüreden július hó 17. napján, a 10 órai gyászmisét követően kerül sor. Gyászoló családja
"Nem haltam meg, csak eltemettek, Az hal meg, akit elfelednek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS LÁSZLÓ pusztakovácsi lakos 68 éves korában elhunyt. Temetése július 16-án, hétfőn 10 órakor a pusztakovácsi belső temetőben lesz. A gyászoló család
„Életem ideje kezedben van.” Zsolt.31:16. Fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy drága szerettünk PUTNOKI GYULA július 4-én elhunyt. Temetése július 16-án, hétfőn 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. A gyászoló család
„Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül, Szívetekben tovább élhetek.” Fájószívvel tudatjuk, hogy FODOR IMRE volt belegi lakos 67. életévében hosszantartó betegségben elhunyt. Hamvasztása utáni búcsúsztatása július 18-án 10 órakor a belegi központi temetőben lesz. Gyászoló szerettei
Őszinte fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett munkatársunk, barátom, PATAKI LÁSZLÓ életének 63. évében, nagy űrt hagyva maga után, elköltözött az örök hazába. Végakarata szerint hamvait szűk családi körben helyezik el. Szeretetünk kifejezésére július 12-én 17 órakor Nagyatádon a bodvicai Őrangyalok kápolnában ( Rákóczi F. u. 21.) engesztelő szentmise áldozatot mutatunk be lelki üdvéért. Szeretettel: Bagó és Társa Kft., Bagó László
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÁMON ANDRÁS kutasi lakos 72. éves korában rövid szenvedés után elhunyt. Temetése július 13-án 15.30 órakor lesz a kutasi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy VARGÁNÉ SZÉKELY ILONA balatonboglári lakos, életének 69. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója július 14-én 10 órakor lesz a balatonboglári temetőben. Szerettei
"Drága jó szívét, dolgos két kezét áldd meg Atyám, S én megköszönöm, hogy Ő lehetett az én Nagymamám." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ORBÁN JÓZSEFNÉ Kaposvár, Honvéd utcai lakos 90 éves korában elhunyt. Temetése július 13-án, pénteken 14.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Gyászoló unokái
„Elmentem tőletek nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SCHINDLER LAJOS FERENC 74 éves korában elhunyt. Temetése július 13-án, pénteken 15.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy GODÓ ANDREA 62. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója Miskolcon a Mindszenti úti Római Katolikus temetőben július 16-án, hétfőn 14 órakor lesz. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy APRÓ DEZSŐNÉ Nemes Terézia 92. életévében elhunyt. Temetése július 12-én a 13 órai gyászmisét követően lesz a kaposmérői temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy GOMBÁS GYÖRGY volt toponári tanár 92 éves korában örömteli élet után csendesen távozott. Temetése július 13-án, 14.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Kérjük részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Szerető családja
„Egy orvos van: Krisztus, és egy orvosság: az örök élet.” (Liszt) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy FORRAI ELEMÉR 95 éves korában elhunyt. Temetése július 12-én, csütörtökön 13 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. A temetés után szentmisében imádkozunk lelki üdvéért a Jézus Szíve templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy GÖLÖNCSÉR GYÖRGY siófoki lakos, 60 éves korában elhunyt. Szerettünket július 11-én 11 órakor a siófoki Kele utcai temetőben helyezzük örök nyugalomra. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, GULYÁS FERENCNÉ tikosi lakos, életének 86. évében, 2018. július 4-én elhunyt. Temetése július 12-én, a 10.30 órakor kezdődő szentmisét követően, 11 órakor lesz a tikosi temetőben. A gyászoló család
"Örök az arcod, nem száll el szavad, minden mosolyod szívünkben marad." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FERENC ISTVÁN kaposvári, volt toponári lakos 73 éves korában elhunyt. Temetése július 13-án, pénteken 15 órakor a toponári temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
inárcs / 7 órája
Mészárlásra készülhetett a késelő
félelem / 8 órája
Elszabadult óriáspókok miatt retteg egy egész város
szereti a kihívásokat / 9 órája
Ronaldo: történelmet akarok írni a Juventusszal
gyógyul a legjobban kereső színész / 9 órája
Így sántikál balesete után George Clooney (videó)
áttörés / 9 órája
Ezentúl az iráni nők is látogathatják a focimeccseket
Egymásért muzsikálni / 9 órája
Az erdélyi falu, ahol előbújik a gyerekekből a zene