Hallgassa élőben!

Önzetlenül másokért: megtalálják a kötelező szolgálat értelmét

Harmincegy esztendeje – az ENSZ közgyűlésének határozata alapján – december 5. az önkéntesség világnapja. A megyében több ezren segítik önzetlenül társaikat megannyi civil szervezetben tevékenykedve, emellett az idei évtől már érettségizni sem lehet anélkül, hogy egy diák középiskolás évei alatt ne végzett volna önkéntes közösségi munkát.

Az évforduló alkalmából a Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház és a Compass Egyesület együttműködési szerződést írt alá, mely szerint az ifjúsági egyesület tagjai a jövőben önkéntesként segítik az intézmény munkáját.Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek világnapjának megtartását, emellett az önkéntesség az egyik alapelve az Európai Uniónak is, hiszen a hitvallás szerint hozzájárul a társadalmi fejlődéséhez és szolidaritáshoz. Somogyban több száz szervezet, önkormányzat, egyesület foglalkoztat önkénteseket, lefedve az élet minden területét: önkéntesek dolgoznak az oktatásban, művészeti intézményekben, az egészségügyi és szociális ellátásban, az egyházaknál, a turizmusban, önkormányzatoknál, az állat- és természetvédelemben, a polgárőrségeknél, a katasztrófavédelemben, a különböző civil, sport és ifjúsági egyesületekben.

– A szervezetünk alapja az önkéntesség – mondta Gyarmati László, a Magyar Vöröskereszt somogyi szervezetének szakmai vezetője. – A megyében nagyjából ezer önkéntesünk szerepel a nyilvántartásban, ők segítenek többek között a véradások szervezésében, vagy éppen szociális területen az adományosztásoknál. Akadnak, akik heti rendszerességgel vesznek részt a munkában, mások évente egyszer-kétszer. Ez a létszám elegendő, hogy el tudjuk végezni vállalt feladatainkat. Rajtuk kívül a kötelező közösségi szolgálatnak köszönhetően középiskolások is segédkeznek nálunk, például a kaposvári MikulásGyárban. Tavaly 384-en a Vöröskereszt megyei szervezeténél teljesítették az ötven órás penzumot.

A törvény szerint a 2016. január elseje után csak azok a diákok érettségizhetnek akik félszáz órát dolgoztak önkéntesként. A szolgálatot a 9–11. osztály során, az iskolában vagy egy megfelelő fogadószervezetnél végezhetitek el, az oktatási intézmény engedélyével akár tömbösítve, azaz egyetlen, hosszabb alkalommal.

A megyében a Közösségi Szolgálat Portálon 129 szervezet regisztrálta magát, ahol a diákok elvégezhetik kötelező feladataikat. A városok közül Kaposvárról 42, Csurgóról és Marcaliból 6–6, Nagybajomból, Siófokról, 4–4, Fonyódról és Balatonboglárról 3–3, Barcsról és Nagyatádról 2–2, Balatonlelléről és Kadarkútról 1–1 szervezet szerepel a honlapon, míg 55 szervezet valamelyik somogyi faluból képviselteti magát, ám ennél jóval több helyen önkénteskedhetnek a diákok, akik az egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári- és katasztrófavédelmi területen, valamint óvodáskorú, sajátos nevelési igényű vagy idős emberekkel történő közös sportolással vagy más szabadidős tevékenységgel foglalkozhatnak.

– A katasztrófavédelemhez Somogyban az idén 361 középiskolás jelentkezett közösségi szolgálatra – tájékoztatott Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. – A célunk, hogy a közösségi szolgálatra jelentkező fiatalokat bevonjuk a szervezet mindennapi tevékenységébe, részt vehetnek a napi működésben, így maguk is átélhetik, miben áll a katasztrófák elleni védekezés. Kialakul bennük a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és később nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.
A szóvivő hozzátette, a diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és -védelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába, közreműködhetnek például iskolájuk tűzriadó tervének kidolgozásában, a terv gyakoroltatásának előkészítésében és végrehajtásában, az intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében, tűzoltóversenyek előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában, de akár az őket fogadó tűzoltólaktanya karbantartási tevékenységeiben is. Aki a polgári védelem területével kíván alaposabban megismerkedni, az részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában, polgári védelmi gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában, az iparbiztonság iránt érdeklődők a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehetnek részt.

Három kaposvári középiskolával, a Táncsics és a Munkácsy gimnáziummal, valamint az ipari szakközépiskolával áll kapcsolatban a Napkerék Egyesület, ahol a tanodaprogramban, a nyári kirándulásoknál, illetve a táboroztatásokban önkénteskedhetnek a diákok.
– Évente 30–40 tanulót tudunk fogadni – mondta Bogdán Imre, az egyesület vezetője, aki szerint jó ötlet a középiskolások kötelező önkéntes szolgálata, hiszen megkönnyíti a szakemberek munkáját. – Persze nemcsak érettségi előtt állók dolgoznak nálunk önkéntesként: a felzárkóztatásban és tehetséggondozásban pedagógusok, nyugdíjas tanárok, valamint a Kaposvári Egyetem roma szakkollégiumának tagjai is részt vesznek.
A Munkácsy gimnázium a Napkerék mellett több mint száz civil szervezettel, önkormányzattal, oktatási, művelődési és művészeti intézménnyel áll kapcsolatban.
– Diákjaink körében az önkéntes munkát nézve a legnépszerűbb a Rippl-Rónai múzeum – állította Kiss István, a gimnázium igazgató-helyettese –, ahol a kiállítások szervezésében és lebonyolításában vesznek részt. Sokan a Compass Egyesületnél külföldi diákok gardírozásával töltik szolgálatukat, de a helyi óvodákban és általános iskolákban is rendszeresen segítenek tanulóink. Akik a visszajelzések alapján elfogadták ezt a fajta kötelezettséget, persze azért olyan partnereket próbálunk keresni, ahol hasznosan és tartalmasan tudják eltölteni az időt.

Hasonlóképpen háborgás nélkül teljesítik az érettségihez szükséges önkéntes munkát a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma intézményvezetője, Büttnerné Bódi Ágnes szerint.
– Szerteágazó, éppen milyen feladatokat végeznek diákjaink – mondta az igazgató. – A legnépszerűbb a szociális ellátás és az iskolai, óvodai munka. Az iskolában külön csoport foglalkozik az önkéntes munkával, a különböző területeknek van saját vezetőjük, az egész szolgálatot pedig az osztályfőnöki munkaközösség-vezető koordinálja. A gyerekek jellemzően már a tizedik osztály végére, legkésőbb a 11. első félévében teljesítik az ötven órát. A visszajelzések jellemzően pozitívak: az első év végén kiállítást szerveztünk az élményekből, s azzal szembesültünk, bár sokaknak szokatlan volt az újfajta kötelezettség, de megtalálták-meglátták az értelmét.

A Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház és a Compass Egyesület együttműködési szerződést írt aláTöbb mint félszáz önkéntes segít a megyei kórházban

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 170 éves történetét végigkíséri a civil összefogás, az intézményben több mint húsz esztendeje dolgoznak önkéntesek, jelenleg ötvennégyen: beteglátogatók, a könyvtárban vagy a prevenciós irodában segítők, gyermekosztályon mesélők, a kápolnai szolgálatban dolgozók vagy éppen nővérsegítők.
– A kórház mindig is kiemelt feladatának tartotta, hogy felkarolja és működtesse az önkéntes szolgálatot – mondta Moizs Marianna, az intézmény igazgatója a kórház önkéntesek világnapja alkalmából szervezett összejövetelén, melyen önkéntességi együttműködési megállapodást írt alá Eglyné Katona Andreával, a Compass Ifjúsági Egyesület vezetőjével. A fiatalok a prevenció, az egészségmegőrzés és a munkatársak segítése mellett többek között a tolmácsolásban segítenek majd a kórháznak.
Tapazdi Jenőné kórházi önkéntes arról beszélt, az önkéntesség egyidős az emberiséggel, csak a tartalma változott az idők során. Ami viszont állandó: erre a vállalásra születni kell, s szükséges az igény, hogy az ember testi szükségletei mellett a lelkieket is kielégítse.

szerencsétlenség
Gyerek is ült az autóban: konzervdobozzá gyűrte a vonat a személyautót, ami tilosban hajtott a sínekre
baleset / 31 perce
Baleset történt az M7-esen, forgalomkorlátozásra kell számítani
Sávoly térségében személyi sérüléses közúti közlekedési baleset miatt a főváros irányába sávkorlátozás van érvényben.
Gyász
„Pihenj te drága szív, megszűntél dobogni, szerető jóságod nem fogjuk feledni.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédikénk MÁRTON JÁNOSNÉ Gáspár Ida hosszan tartó, súlyos betegség után 82 éves korában elhunyt. Temetése június 16-án, kedden 13 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
"Nehéz volt keresztem, roskadozva vittem, de erőt adott, ehhez nekem Isten." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JÓZSEFNÉ Sőtér Magda volt répáspusztai és patalomi lakos életének 70. évében elhunyt. Temetése június 15-én, kedden 10 órakor a toponári temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LŐCZE JÓZSEF volt gamási, majd szőlőskislaki lakos 74. évében elhunyt. Temetése június 11-én pénteken, a szőlőskislaki kápolna templomban 13 órakor kezdődő gyászmise után lesz. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolja szerető családja: nővére és bátyja családja
"Egy szál virág, egy gyertyaláng, egy fénykép, amiről mosolyogsz ránk. Emléked örökké itt marad, amíg élünk, Te velünk maradsz." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk életünk legszomorúbb napjára. APÁTI ZOLTÁNNÉ Madarász Klára volt Lengyeltóti lakos halálának 1 évfordulóján. Szerető férjed, gyermeked, menyed és unokád
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BÓDIS LÁSZLÓNÉ 85 éves korában elhunyt. Temetése június 15-én, kedden a 14.15 órai gyászmisét követően 15 órakor lesz a fonói temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk SZILVÁSI JÓZSEF a Kaposplast volt igazgatója, a Somogy Megyei Labdarúgó Szövetség és a Rákóczi F.C. volt elnöke, örökös tiszteletbeli elnöke és az MLSZ volt tagja életének 91. évében elhunyt. Temetése június 16-án, szerdán 11 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló gyermekei és családjaik
Fájó szívvel emlékezünk MAZA SÁNDOR volt vendéglátós halálának 15. évfordulóján. Szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy a szeretett leány, testvér SZABÓ ANNA életének 29. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni temetése június 11-én, pénteken 15 órakor lesz a magyaratádi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
,,Hosszú volt az út, amely véget ért Fáradt test örökre pihenőre tér." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk HÉJJAS JÁNOSNÉ belegi lakos, életének 91. évében elhunyt. Temetése június 11-én, 14 órakor lesz a belegi temetőben. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ LAJOS "mesterúr” szabási lakos, súlyos betegség következtében elhunyt. Utolsó útjára kísérjük június 10-én, csütörtökön a szentmisét követően 15 órakor a szabási temetőben. A gyászoló család
Ezúton tudatjuk mindenkivel, aki ismerte és szerette, hogy CSUVÁRI GYULA hamvasztás utáni búcsúztatása június 11-én, pénteken 14 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH SÁNDORNÉ Zsuzsa mama szentbalázsi, volt mezőcsokonyai lakos, 87. életévében elhunyt. Temetése június 9-én, 11 órakor lesz a mezőcsokonyai temetőben. Gyászoló szerettei
„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.” Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOZÁRI BÉLÁNÉ volt magyaregresi, majd kaposvári lakos életének 94. évében elhunyt. Temetése június 10-én, csütörtökön 10 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Köszönjük a Csertán Márton Otthon dolgozóinak áldozatos gondoskodását. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS ÁRPÁD nyugalmazott távközlési mérnök korábbi kaposvári lakos, váratlan, súlyos betegség után 72 éves korában elhunyt. Temetése június 12-én, szombaton Kozármislenyben a Plébániatemplomban 11 órakor kezdődő gyászmisét követően lesz. Szerető családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy HARTMANN JÓZSEFNÉ (született: Horváth Magdolna) pécsi (volt szigetvári és ladi) lakos, életének 85. évében elhunyt. Temetése a szigetvári Kanizsai temetőben szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. GOLOBICS PÁL pécsi lakos, 80 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 11-én, 14 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolja szerető családja
"A virág elhervad Rövid pár nap alatt, De emléke szívünkbe Örökre megmarad. Számunkra ő sosem lesz halott, Örökké élni fog, Mint a csillagok." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk KISS IMRÉNÉ halálának 9. évfordulóján. Szerető lánya és vője
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH-LUKICS JÓZSEF szennai, volt niklai lakos gyenge szíve június 2-án megszűnt dobogni. Temetése június 7-én, hétfőn a 10 órás gyászmise után a niklai temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BOHÁR LAJOSNÉ és BOHÁR LAJOS életüknek 82. és 84. évében elhunytak. Búcsúztatásuk június 11-én, 14 órakor lesz a toponári ravatalozóban. Köszönjük, hogy utolsó útjukra elkísérik őket, és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS JÁNOSNÉ Szontágh Rózsa volt somogyjádi lakos, 83 éveskorában elhunyt. Temetése június 11-én, pénteken 15 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerettei
ilyen is van? / 43 perce
Borzalmas napmérgezést kapott a fiatal lány: ezek a tünetei
statisztika / 43 perce
A lengyel turisták leginkább a vidéki Magyarországot kedvelik
nehéz a felkutatásuk / 44 perce
Bombadetektorok segítségével fedezték fel a törpe kék bálnák egy új populációját
attrakció / 47 perce
Mágnesként vonzza a turistákat a boglári part
Gyeszát Zsolt
kártya és csobbanás / 1 órája
Csak a nudistáktól várják el a védettségi igazolványt
Marosi Gábor
Térképpel mutatjuk / 1 órája
Megkezdte tudományos kutatását a Marson a Perseverance