Közélet

2015.06.24. 15:02

Közmunkások építettek szociális bérlakásokat Újvárfalván

Hat házat húztak fel a vályogvető mintaprogram keretében Újvárfalván, azokon a telkeken, ahol eddig romos, elhagyatott épületek álltak.

K. G.

Rosszabbra számítottam, mondta hümmögve egy építési vállalkozó, amikor kíváncsiságból bejárta a közmunkások építette házakat Újvárfalván, és el kellett ismernie: bizony a sokak által lenézett közmunkások jó munkát végeztek. Hat házat húztak fel a vályogvető mintaprogram keretében a faluban, de nem vályogból, hanem bontott téglákból, azokon a telkeken, ahol eddig romos, elhagyatott épületek álltak.



Szociális bérlakások épültek a szociális foglalkoztatás segítségével, emelte ki az átadó ünnepségen Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, aki elmondta: a vályogvető program segítségével eddig tíz magyar településen összesen 59 ház épült. Ugyan a közfoglalkoztatásnak nem az ilyen településvezetők irányította építőipar nyújthat megoldást, de ráirányíthajta a figyelmet a kis falvak problémáira, hangsúlyozta. A közmunkásoknak, ha közösségben értékteremtő munkát végeznek, nagyobb az esélyük arra, hogy visszakerüljenek a munkaerőpiacra, mintha egyedül maradnak. Akik pedig nem képesek visszakapaszkodni, azoknak az önkormányzatok nyújtanak segítő kezet, de nekik is tenniük kell a közösségért.

A falu megtartó erejét növelik a hasonló beruházások, mondta Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, aki kitért arra, hogy az újvárfalvai lakásokba fiatal házasok költözhetnek, ez pedig reményt adhat arra, hogy megállítható a vidék elnéptelenedése.

Újvárfalva 300 lelkes kistelepülés, ahol 35-50 közfoglalkoztatott dolgozik, és jelenleg 60 munkanélküli van, többségük képzetlen. A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. A faluból sokan Kaposvárra járnak dolgozni, de mivel a munkáltatók általában nem fizetik a bejárás költségeit, a buszbérleteket, ez nagy terhet ró a munkavállalókra, mondta Kiss Péter Pálné polgármester. A nagy múltú község az erdő közepén, a Kék Túra nyomvonalán fekszik, ez jelenthet kitörési pontot számukra, az ideérkező turistáknak igyekeznek szállást biztosítani. A közmunkásoknak gyógynövényprogramot szerveztek, és az olajsajtoló üzemüket is fejlesztik majd a terveik szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!