Közélet

2016.12.27. 06:52

Megnégyszereződött a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Somogyban 23 körzetben legalább hat hónapja csak helyettesítéssel tudják megoldani a betegellátást, országosan pedig 281 ilyen körzetet tartanak nyilván.

M. K.

Ahogy az országban, úgy Somogyban is jelentősen növekedett az idén a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma. Míg 2015 januárjában hat tartósan betöltetlen körzetet tartott nyilván az Országos Alapellátási Intézet (OALI) a megyében, az országban pedig valamivel több mint kétszázat, addig most Somogyban 23 körzetben legalább hat hónapja csak helyettesítéssel tudják megoldani a betegellátást, országosan pedig 281 ilyen körzetet tartanak nyilván. Ebből 57 gyermek- és 166 vegyes praxis.



Somogyban jelenleg 14 vegyes praxis szerepel az OALI listáján, négy gyerek és öt felnőtt körzetben nincs állandó orvos. A legrégebb óta betöltetlen háziorvosi körzet továbbra is a lakócsai vegyes praxis, oda 2009 januárja óta keresnek doktort. Az idén került föl a tartósan betöltetlenek listájára egy kadarkúti, egy niklai, három nagyatádi, egy somogyudvarhelyi, egy kutasi, egy karádi, egy zamárdi, egy látrányi, egy nagybajomi és egy lengyeltóti körzet.
Az mno. hu az országos adatokra hivatkozva azt is megírta, hogy 2016-ban a házi gyermekorvosok átlagéletkora 59 év volt, a praktizálók 46 százaléka 60 év feletti, 140 orvos pedig betöltötte már a hetvenedik évét is, közülük kilenc pedig 80 évesnél is idősebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!