Közélet

2017.05.08. 16:01

Mernek nagyot álmodni: több mint 16 milliárd már gazdára talált

Kilencvenhét megyei területfejlesztési pályázat kapott kedvező elbírálást, 16 milliárd 457 millió forint értékben. Erről a megyeházán Biró Norbert közgyűlési elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján számolt be Móring József Attila, Somogy fejlesztési biztosa. A fejlesztések között szerepel új óvoda felépítése, de múzeum kialakítása és ipari parkok létesítése is. Gyakorlatilag a megyei fejlesztési elképzelések többsége zöld utat kapott, s még 85 vár az irányító hatóság pozitív elbírálására. Biró Norbert azt mondta: arra számítanak, mindegyik pályázat sikeres lesz.

Koszorus Rita

Új óvoda épülhet Pusztakovácsiban, erre a célra 100 millió forintnyi pályázati forrást használhat fel az észak-somogyi község. Barcs 147,5 millió forintot nyert a szociális alap infrastruktúra tengelyből.
Kaposmérőben egy új ipari parkot hoznának létre, ahova már alig várják a vállalkozók, hogy beköltözhessenek. Nos, ez még az idén megtörténhet, hiszen kedvező elbírálást kapott a település területfejlesztési pályázata. Ahogyan a lábodi ipari park fejlesztése is megkezdődhet, de Csurgón és Nagyatádon is hasonló pályázatok kaptak támogatást. – Az irányító hatóság meghirdetett 97 eredményes pályázatot – mondta Móring József Attila. – Ez a foglalkoztatási paktumokkal együtt 22,3 milliárd forintnyi forrás felhasználását jelenti, – tette hozzá Somogy fejlesztési biztosa.

-----------------------------------------------------------------
A győztes somogyi pályázatok

------------------------------------------------------------------

Civil szervezetek is sikerrel pályáztak

85 területfejlesztési pályázat elbírálása azonban még nem történt meg, hangzott el a megyeházán tartott sajtótájékoztatón. S ráadásul ezek csak az elsőkörös kiírások, a második körben is folyamatosan jelennek meg a pályázatok. – A terület és településfejlesztési operatív programba elsősorban települési önkormányzatok pályázhatnak, de voltak civilek is – mondta Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette: a Mozgáskorlátozottak Somogy megyei Egyesülete, a Máltai Szeretetszolgálat, és a Segítő Kezek Szociális Házisegítségnyújtó Alapítvány is sikeresen pályázott.
A Somogy Megyei Önkormányzat a nyertes 97 pályázat közül 68-ban vesz részt konzorciális partnerként, így segítve az előkészítő munkát, tájékoztatást. A sajtótájékoztatón elhangzott, a megyei elöljárók reménye szerint már az idén májusban megszülethetnek a támogatói szerződések a települések és a Magyar Államkincstár között. Somogyban egyébként összesen 43,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre, ebből már az első körben 22,3 milliárd forintról döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!