Közélet

2016.06.03. 17:58

Milliós támogatás migrációs segélyprogram civiljeinek

Kiemelt támogatást ad kormány a Karitatív Tanács öt tagszervezetének hogy segítsék a magyar határhoz érkező rászorulókat.

J. G.

A pénteki egyeztetésen elhangzott: a migránsáradat csak akkor csökkenthető, ha helyben nyújtanak segítséget a menekülteknek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a Magyar Vöröskereszt 50-50 millió forintos támogatást kapott, hogy a migrációs krízisben humanitárius segítséget tudjon nyújtani. Emellett folytatódott a szervezetek közt a koordináció, feladatmegosztás.



– A forrás még egy lendületet ad a munkánkhoz, és úgy látjuk, hogy erre nagy szükség lesz – fogalmazta meg az egyeztetés után szerkesztőségünknek Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója. – A hiánypótló feladatokra koncentrálunk, folyamatosan felmérjük az igényeket és ha kell, átcsoportosítjuk a forrásokat. Minden esetben felmérjük, mit és milyen eszközökkel tudunk segíteni. Igazán hosszú távra azonban nem lehet tervezni, és nem tudhatjuk, hogy a munka mikor, melyik megyét fogja érinteni.

Hozzátette, ahogy most elsősorban Bicskénél, Vámosszabadinál és Körmendnél dolgoznak, illetve röszkei tranzit zónában biztosítanak aktívabb jelenlétet, de a feladatok bármikor áttevődhetnek újra akár Somogy megyére is, ahogy az már az elmúlt időszakban bebizonyosodott.
– Tavaly nyár óta folyamatosan dolgozunk a migrációs segélyprogramon, ami az idő során különböző helyszínekkel bővült és szűkült – hangsúlyozta Gáncs Kristóf. – Egyrészt kapacitásproblémákkal küzdő táborokban segítünk természetbeni adományokkal, másrészt pszichoszociális segítségnyújtásba kezdünk, hetente több alkalommal tartunk arab és afganisztáni nyelvű foglalkozásokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a nyárra három tábort is szervez olyan bevándorló családok gyermekeinek, akiknél már elindult valamilyen fajta eljárás. A Demján Sándor Alapítvány támogatásával összesen 60 gyereket látnak vendégül Balatongyörökön, akik néhány napot a dél-somogyi Kastélyosdombón is eltöltenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!