Közélet

2015.09.07. 16:04

Nincs pénz fejlesztésre - csak a bizonytalanság biztos

A kéményseprőknek hamarosan három somogyi településen is lejár a szolgáltatási szerződésük, de a kaotikus helyzetben nem tudják, hogy mit hoz a jövő. Szakértők szerint csúszik az államosítással kapcsolatás átállás, az őszi fűtési idény előtt újabb problémák várhatnak a kisvállalkozásokra megyénkben.

Harsányi Miklós

Előbb-utóbb történnie kell valaminek, az átmeneti állapot nem maradhat fenn örökké – mondta Farkas József, a kaposvári Kéményseprő Mester Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a magyarországi kéményseprő mesterek szövetségének elnökség tagja. – A törvényjavaslat szerint 2016. január elsejétől a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprés, s előtte hat hónapig tart az átállás. A jogszabály nem lépett hatályba, miközben a cégvezetőknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen változást hoznak a következő hónapok.



Négy vállalkozás dolgozik a somogyi piacon, a kéményseprők nagyjából 180 ezer darab kéményt felügyelnek. A 83 településen működő kaposvári társaság közel 60 ezer kéményt ellenőriz. Farkas József hangsúlyozta:  a bizonytalan állapot nemcsak bevételkiesést jelent számukra, hanem a napi munkát is egyre nehezebbé teszi. Fejlesztésre nincs pénzük, az állagmegóvás is sokba kerül. Két járművet és egy utánfutót közel félmillió forintból újítottak fel, s elegendő forrás híján a füstgázelemzésnél használt, kiselejtezésre váró tüzeléstechnikai készülékeket is 100 ezer forintért korszerűsítették, mivel új berendezések beszerzésére nem jutott 360 ezer forint.
– Ilyenkor rögtön beugrik nekünk is a kérdés: mennyiszer romlik el a felújított készülék, s hányszor kell még 50-100 ezer forintokat állagmegóvásra költeni? – kérdezte. – A dolgozók is töretlenül érdeklődnek a szakmai változások iránt.

Szeptembertől egy kollégájuk távozott a cégtől, nyolc kéményseprőn kívül öt mesterkéményseprőt foglalkoztat a társaság. (Csúcsidőszakban tíz kéményseprő és öt mester dolgozott.) Az alacsony keresetek szaporítják a gondokat. Három éve nem volt béremelés: a kezdők nagyjából minimálbér körüli fizetésekre számíthatnak, az 5-10 éve dolgozók havi nettó csaknem 110 ezer forintra.

Az átmeneti, bizonytalan körülmény állandósult, ám a szokásos feladatokat legjobb szakmai tudásunk szerint látjuk el – emelte ki  cégvezető. – A fűtési idény előtt is folyamatosan postázzuk azokat a felszólító leveleket azoknak, akik nem engedték be kémény ellenőrzésre kollégáinkat. S amíg nem dől el véglegesen, hogy mi lesz a lakossági kéményseprés sorsa, addig is megállás nélkül dolgozunk. Januártól három településen – Öreglak, Csákány, Nágocs – lejár a szolgáltatási szerződésünk, ám az önkormányzatokat rövidesen arra kérjük, írják ki az újabb pályázatokat. Melyen indulni akarunk, pillanatnyilag ugyanis úgy tűnik, hogy a 2016-os átállás időpontja csúszhat.
Bárhogy is alakul a jövő, több forgatókönyv készült a kéményseprőknél. A legborulátóbb elképzelés szerint csupán három dolgozóval működhet tovább a cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!