Sport

2014.06.12. 15:43

Nő a kiemelt sportegyesületek támogatása

Csütörtöki közgyűlésén döntött a városi közgyűlés Kaposvár kiemelt sportklubjainak 2014/2015-ös támogatásáról. Az ötből négy csapat több, míg az NB II-be kiesett Rákóczi FC az előző szezonban kapottal megegyező önkormányzati támogatásra számíthat.

Kun Zoltán

A csütörtöki városi közgyűlés tárgyalta a kiemelt klubok beszámolóival, valamint a következő szezonra szóló támogatásukkal kapcsolatos előterjesztést. Az öt klub közül három (Kaposvári KK, Kaposvári Vízilabda Klub, 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem) vagy megismételte korábbi helyezését az élvonalban, vagy jobb eredménnyel végzett a bajnokságban és a Magyar Kupában, mint a korábbi kiírás során. Két együttes (Fino Kaposvár, Kaposvári Rákóczi FC) ezúttal nem tudta megismételni korábbi sikereit.

Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése immár 19. éve tárgyalja a kiemelt sportszervezetekkel kapcsolatos (tevékenységet bemutató, illetve támogatásról szóló) előterjesztést. A kiemelt klubok listája az elmúlt két évtizedben nőtt, mára öt, a labdajáték sportok élvonalban szereplő egyesület kap ilyen formában támogatást.  

– A következő szezonban összesen 33 millió 700 ezer forinttal nő az alaptámogatás a kiemelt klubok számára – mondta el Szita Károly Kaposvár polgármestere a határozati javaslat tárgyalása során. – Az ötből négy klub számolhat az elmúlt szezonban nyújtottnál több önkormányzati forrással. Az NB I-től búcsúzú Kaposvári Rákóczi FC a 2013/2014-es támogatással megegyező összeget kap azzal a feltétellel, hogy a csapat a lehető legrövidebb időn belül jusson vissza az élvonalba. A Rákóczi tíz évig volt tagja az NB I-nek, úgy, hogy rendre a legkisebb költségvetéssel dolgozott. Ezért köszönet jár Illés Jánosnak és Prukner Lászlónak is. Most olyan szezon van mögöttük, ami nem sikerült. A kiemelt klubok közül mindig is a Rákóczi kapta a legtöbb támogatást, most a tavalyival megegyező összeget kapnak, azzal, hogy próbáljanak egyből visszakerülni az NB I.-be. Ez már csak amiatt is fontos, mert a stadion újabb fejlesztés előtt áll. Arról is kell beszélni, hogy a Rákóczi többek közt az önkormányzatnak is tartozik, mégpedig közel 75 millió forinttal, melyet kölcsönként kapott és nem támogatásként. Ez a város közösségének pénze, melyet június 30-ig vissza kell fizetni. Az adósság rendezésére másik esély, hogy tőkeemeléssel a csapatot működtető kft.-ben tulajdonrészt vásároljon a város. Ehhez azonban a tulajdonosok hozzájárulása kell. Két út van tehát a tulajdonosok előtt, vagy adják vissza a pénzt, vagy járuljanak hozzá a tulajdonosi szerkezetváltáshoz.

A Rákóczival kapcsolatos előterjesztés során Illés János, a csapatot működtető kft. ügyvezetője a következőket mondta; köszönöm a város támogatását és sajnálom, ami történt. Az előzmények ismeretében erre lehetett számítani. Megpróbáltuk a kiesés elkerülését, de nem ezt a folyamatot kellett volna véghez vinni. Utólag azt mondhatom, hogy több dologban mást kellett volna tenni. Ha az elmúlt tíz év sikereiben szerepem volt, akkor ebben is vállalnom kell a felelősséget és nyilvánosan is elnézést kell kérnem. Ha a tőkeemelésen múlik a Rákóczi jövője, akkor azt természetesen elfogadom.



A témával kapcsolatban Dér Tamás tanácsnok, a városi sportbizottság elnöke, a Kaposvár Rákóczi FC új elnöke is szót kért.
– Ahogy mondani szokás a labdarúgáshoz mindenki ért, a focival kapcsolatban mindenkinek van pozitív, vagy negatív érzelmi megnyilvánulása, ezért fontos társadalmi kérdés. Az 1923-ban alakult Rákóczi FC ikonná vált a város számára, mint Rippl-Rónai, vagy a színház, ezért nem szabad veszni hagyni. A csapattal kapcsolatban legnagyobb hiba a tulajdonosi szerkezet. A konszolidációra jó példa a kosárlabda helyzete, ahol a szerkezet váltásával három-négy év alatt lehetett tiszta viszonyokat teremteni – mondta Dér Tamás tanácsnok, aki két hete immár a Kaposvári Rákóczi FC elnöke is.

Az elmúlt szezonban közel 200 millió forintot kapott az öt klub

Az előterjesztésben szereplő nyilvános adatok szerint a kiemelt csapatok 2013/2014-es bajnoki évben az alap, valamint az eredményességi támogatások összességeként 184 millió 918 ezer 800 forintot kaptak az önkormányzattól. Ebből a Kaposvári Rákóczi Labdarúgó Kft. részesült a legnagyobb támogatásban 50 millió 551 ezer 600 forinttal. A Kaposvári Rákóczi FC 31 millió forintot kapott stadionüzemeltetésre, míg a Kaposvári Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia 10 millió 200 ezer 000 forintot támogatásban részesült. A Kaposvári Kosárlabda Klub összesen: 39 millió 480 ezer forint önkormányzati támogatással számolhatott, míg a Kaposvári Röplabda SE 20 millió 270 ezer forintot kapott. Az elmúlt szezonban jól szereplő Kaposvári Vízilabda Klub Kft. 31, míg a szintén előre lépő Kaposvári Női Röplabda Club 2 millió 417 ezer 200 forintnyi önkormányzati segítségre számíthatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!