Közélet

2017.02.28. 06:30

Orosz katonasírok Somogyban: Putyin is figyeli a felújításukat

Bruttó több mint 16 millió forintot költött Oroszország a somogyi szovjet katonasírok felújítására az elmúlt három évben. A kaposvári Keleti Temetőre több mint 14 millió forintot fordítottak eddig, a bárdudvarnoki emlékműre pedig majdnem 3 millió forintot.

Kovács Gábor

A kisbajomi és a kiskorpádi emlékműre is pályázatot nyújtottak be orosz támogatásra. Ez Kisbajomban 590 ezer forintot, Kiskorpádon pedig 5 és félmillió forintot jelent. Az utóbbi két helyen a munkák még az idén megkezdődhetnek.

A tevékenységi területükön lévő szovjet katonasírok szebbé válnak, másrészt az embereknek is munkát adnak – kettős hasznot hajt az oroszok támogatása, mondta erről Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Az Oroszországi Föderáció nagykövetségével és a helyi hagyományőrző orosz szervezetekkel az elmúlt években jó kapcsolatot alakítottak ki. Rendszeresen megemlékeztek a II. világháború befejezéséről, és a rendezvényeken más szovjet utódállamok képviselői is jelen voltak.
– Ennek is köszönhető, hogy az orosz nagykövetség felajánlotta a segítségét a Somogy megyében található katonasírok felújításához. Ehhez pedig jelentős pénzügyi támogatást nyújtanak – számolt be erről Puskás Béla. – Az első a nagybajomi emlékmű volt, majd a kaposvári Keleti Temetőben három ütemben alakítottuk ki a szovjet kegyeleti parkot. Kezdeményeztük, hogy más somogyi településen lévő emlékekre is figyelmet fordítsanak. Így kerül sor most a bárdudvarnoki emlékmű renoválására, és a körülötte lévő 17 katonasír gondozására. Befogadták további két pályázatunkat a kisbajomi és a kiskorpádi helyszínekről.
Tavaly már részlegesen felújították a kisbajomi katonasírokat. Ehhez a munkához az ukrajnai Donyec-medencéből – amely egyébként háborús övezet – egy orosz vállalkozó jelentős pénzösszeget küldött a település környékén elesett szovjet katonák nevének megörökítésére. A táblákra ő vésette fel a neveket, és hozta el Kaposvárra, mert a nagyapja is köztük volt. Vállalta, hogy a további munkákban is részt vesz.

Putyin figyel minket

– Az elmúlt években érzékeltük, hogy a Magyarországon lévő szovjet katonatemetők, emlékművek felújítását az orosz kormány figyelemmel kíséri – folytatta az igazgató. – Úgy tudjuk, hogy erről magát Putyint is tájékoztatják. Ez nem csak a magyarországi emlékhelyekre vonatkozik, hanem az Európában másutt lévő sírokra is. Az orosz kormány a pénzügyi válság után is jelentős összeget különít el erre. A mi információnk szerint ez a Gazprom bevételéből származik.
Amikor Hodorkovszkijt börtönbe zárták, a Gazprom részben állami tulajdonba került. Az orosz kormányfő ekkor meghirdette, hogy a cég nyereségét arra fordítja, hogy abból katonasírokat újítsanak fel szerte Európában. Ennek egyik érdekes momentuma, hogy nem engedik exhumálni, újratemetni az elesetteket, pedig volt egy elképzelés, hogy a kaposvári kegyeleti parkba gyűjtsék össze a somogyi maradványokat. Az oroszok azonban azt akarják, hogy elsősorban a helyi lakosok számára hordozzanak jelentést a szovjet emlékművek.
– Rendkívül fontos, hogy az utóbbi években kialakult új kapcsolatrendszerben az oroszok ugyanezt teszik a Don-kanyarban lévő magyar honvédsírokkal, mármint felújítják őket – tette hozzá Puskás Béla. – Többször jártam már ott, és láttam, hogy mára sok minden megváltozott, már nem utolsó csatlósként kezelnek bennünket. 

Óriási szovjet veszteségek

Mintegy egymillió orosz katona nyughelyét még nem azonosították a II. világháborús harcok után. Nagyon valószínű, hogy a magyarországi áldozatok száma meghaladhatja a 180 ezret. A feltárást nehezíti, hogy egy-egy roham előtt előfordult, hogy a parancsnokok elvették és összeszedték a katonák azonosítóját, hogy aztán nehezebben lehessen következtetni a valódi tömeges háborús veszteségre. Somogyban Nagybajom térségében nyugszik a legtöbb szovjet katona. „Kiskorpád és Nagybajom között a műút mindkét oldalán olyan elszánt, végsőkig menő küzdelem folyt, amely a magyarországi harcok legsúlyosabb ütközetei közé tartozott”– írta erről korábban Puskás Béla, akit a hadisírok egyik legnagyobb hazai szaktekintélyeként ismernek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!